Storflagermus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Storflagermus
Pteropus vampyrus
Pteropus vampyrus
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Rygstrengsdyr)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Chiroptera (Flagermus)
Underorden Megachiroptera
Dobson, 1875
Hjælp til læsning af taksobokse

Storflagermus er en underorden af flagermus. I den eksisterer én familie, flyvende hunde (Pteropodidae). De fleste (men ikke alle) arter er større end småflagermus: De mindste er 6 cm lange, de store bliver 40 cm lange og har et vingefang på 1,5 m. Disse kæmper kan veje mere end et kilogram.

Levevis[redigér | rediger kildetekst]

Flyvende hunde lever af frugt og nektar fra blomster, i stedet for insekter som småflagermus. Den flyvende hund har fået sit navn, fordi hovedet ligner en hunds. Småflagermus har et hoved, der mere ligner en lille gnavers hoved. De flyvende hunde bruger fortrinsvis syn og lugtesans til at orientere sig med.

Flyvende hunde tilbringer dagen sovende i kolonier på op til 10.000 individer. I klippehuler eller i frugtbærende træer hænger de i fødderne med hovedet nedad og vingerne slået sammen om kroppen. Når mørket falder på, letter alle de flyvende hunde på én gang og begiver sig i samlet trop ud for at finde modne frugter.

Ungerne sidder de første måneder på maven af hunnen og dier hos hende. Senere bliver de hægtet af i træerne, når hunnen om natten skal ud og lede efter føde. Når ungerne er omkring 6 måneder, følger de med de voksne ud for at finde føde.

Kun en enkelt art, den ægyptiske flyvende hund (Rousettus aegyptiacus), kan benytte sig af ekkolokalisering ligesom småflagermus.[1]

Systematik[redigér | rediger kildetekst]

Underordnen Megachiroptera omfatter kun en enkelt familie, Pteropodidae med i alt cirka 186 nulevende arter.

Arter[redigér | rediger kildetekst]

Eksempel på arter:

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Matti Airas. "Echolocation in bats" (PDF). HUT, Laboratory of Acoustics and Audio Signal Processing. s. 4. Arkiveret fra originalen (PDF) 19. oktober 2013. Hentet 19. juli 2013.


Wikimedia Commons har medier relateret til: