Strandkrabbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 28. nov. 2014, 10:06 af Ena2120 (diskussion | bidrag) Ena2120 (diskussion | bidrag) (Tilføjet noget omkring strandkrabbers æg)
Strandkrabbe
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Malacostraca
(Storkrebs)
Orden Decapoda
(Tibenede krebsdyr)
Familie Portunidae
Slægt Carcinus
Art C. maenas
Videnskabeligt artsnavn
Carcinus maenas
(Linnaeus, 1758)
Hjælp til læsning af taksobokse

Strandkrabben (Carcinus maenas) er en almindelig krabbe, der er naturligt hjemmehørende langs kysterne af Europa og Nordafrika.

Strandkrabben lever på havbunden. Den graver sig ned i havbunden og venter på sit bytte, som kan være alt fra fladfisk til vandmænd. Den graver sig også ned når den er bange. Med sine klosakse, kan den åbne muslinger, og når den for eksempel mister et ben, så vokser der bare et nyt ud. Når den går på sine 8 ben, bevæger den sig sidelæns. Skallen vokser ikke, det er kun krabben der vokser indeni, og når skallen er blevet for trang, smider den den, og så vokser der en ny ud efter cirka en uge. Den ånder gennem gæller. En af dens fjender er ulken.

Hunnerne bærer deres mange æg på undersiden af skjoldet under halen.

Invasiv art

Carcinus maenas er en invasiv art, og er på ISSGs liste over verdens 100 mest invasive arter.[1] Den blev observeret på østkysten af Nordamerika ved Massachusetts i 1817, og har siden bredt sig fra Nova Scotia til Virginia.

I Australien blev den fundet i slutningen af det 19. århundrede, og har nu spredt sig langs kysterne af South Australia, Victoria, New South Wales og Tasmanien.

Desuden er den nu udbredt ved Sydafrika (1983), på vestkysten af Nordamerika (1989) fra Californien til British Columbia og Patagonien i Sydamerika (2003).

Kilder/Henvisninger

Noter

Søsterprojekter med yderligere information: