Højere teknisk eksamen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Højere teknisk eksamen (ofte forkortet htx) eller teknisk gymnasium er en 3-årig gymnasial uddannelse med fokus på de naturvidenskabelige og tekniske fag.

En htx er en studieforberedende ungdomsuddannelse, der (ligesom stx, hf, eux og hhx) giver adgang til de højere videregående uddannelser (KVU, MVU og LVU).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Uddannelsen startede i 1982 som en overbygning af de erhvervsfaglige grunduddannelser (EFG)[1] og blev i 1994 en 3-årig gymnasial uddannelse.[2]

Struktur og fag[redigér | rediger kildetekst]

Strukturen på uddannelsen er den samme, som de øvrige gymnasiale uddannelser, med et 3 måneders grundforløb og 2 ¾ år studieretningsforløb. Grundforløbet har formålet, at præsentere eleven for skolens studieretninger og give eleven en ide om hvilke videregående uddannelser studieretningerne leder imod.[3]

Især profilfagene teknologi og teknikfag er specielle for uddannelsen. En stor del af undervisningen er tilrettelagt som projekter, hvor der både arbejdes teoretisk og praktisk med tekniske og naturvidenskabelige problemstillinger.

Som regel bliver der på 1. og 2. år undervist i faget teknologi, mens der så udbygges med teknikfag på skemaet det 3. år – nogle undervisningsinstitutioner tilbyder dog eksempelvis teknologi på A-niveau.

Idéhistorie[redigér | rediger kildetekst]

Faget idehistorie kom med i bekendtgørelsen fra og med 2005. Efter gymnasiereformen i 2017 er faget idéhistorie blevet obligatorisk på B-niveau for alle studieretninger, for at underbygge den historiske indsigt i teknologien og dens udvikling, samt tænkningens, mentalitets- og almen historie.

Teknologi[redigér | rediger kildetekst]

Teknologifaget har til formål at give et kendskab til hvordan teknologi påvirker vores samfund.

Fra bekendtgørelsen for Teknologi B, er hentet:

"I teknologi niveau B er det overordnede mål, at eleven får kendskab til den teknologi, der anvendes i erhvervslivet, så eleven:
  • kan forklare produktet og produktionen i en teknologisk sammenhæng og produktets og produktionens sammenspil med det omgivende samfund.
  • kan arbejde med miljøvurdering og med faserne i en produktudvikling"

Studieområdet[redigér | rediger kildetekst]

Studieområdet er et samspil mellem fagene, der indgår i grundforløbet og/eller studieretningsforløbet, dvs. alle fag bortset fra valgfag.[4] Man lærer at benytte viden og metoder fra forskellige fag til at belyse og løse konkrete problemstillinger. Undervisningen tager udgangspunkt i teknologiske og naturvidenskabelige fag og inddrager humanistiske og samfundsfaglige fagområder, blandt andet i Dansk-Idehistorie-Opgaven (DIO).[5]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ ""Uddannelse" - 10/2003 100-ĺret for skolereformen 2". Arkiveret fra originalen 31. august 2011. Hentet 20. juli 2012.
  2. ^ "Publikation: Gymnasieskolen i tal 1999/2000". Arkiveret fra originalen 19. august 2016. Hentet 20. juli 2012.
  3. ^ "Teknisk studentereksamen (htx)". UddannelsesGuiden. 2017-08-01. Hentet 2017-09-26.
  4. ^ Dorte Blicher Møller, Birgitte Merci Lund (2018). "Forord". SO htx: Studieområdet (Læreplan 2010) (i-bog). systime. ISBN 978-87-616-3756-7. Hentet 14. juni 2018.
  5. ^ "Studieområdet - htx". UddannelsesGuiden. Undervisningsministeriet. 9. februar 2018. Hentet 14. juni 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]