Højere teknisk eksamen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Højere teknisk eksamen (ofte forkortet htx) eller teknisk gymnasium er en 3-årig gymnasial uddannelse med fokus på de naturvidenskabelige og tekniske fag.

En htx er en studieforberedende ungdomsuddannelse, der (ligesom stx, hf, eux og hhx) giver adgang til de højere videregående uddannelser (KVU, MVU og LVU).

Uddannelsen startede i 1982 som en overbygning af de erhvervsfaglige grunduddannelser (EFG)[1] og blev i 1994 en 3-årig gymnasial uddannelse.[2]

Studenterhuen på htx har et marineblåt bånd (der ofte forveksles med et sort), frem for eksempelvis det bordeaux bånd fra alment gymnasium, det garderblå på hf eller det koboltblå på hhx.

Grundstrukturen i uddannelsen er den samme som i de øvrige gymnasiale uddannelser med et ½ års grundforløb og 2½ år studieretningeforløb.

Især profilfagene teknologi og teknikfag er specielle for uddannelsen. En stor del af undervisningen er tilrettelagt som projekter, hvor der både arbejdes teoretisk og praktisk med tekniske og naturvidenskabelige problemstillinger.

Som regel bliver der på 1. og 2. år undervist i faget teknologi, mens der så udbygges med teknikfag på skemaet det 3. år – nogle undervisningsinstitutioner tilbyder dog eksempelvis teknologi på A-niveau.

Efter gymnasiereformen i 2005 er faget teknologihistorie blevet obligatorisk på C-niveau, for at underbygge den historiske indsigt i teknologien og dens udvikling.

Teknologifaget har til formål at give et kendskab til hvordan teknologi påvirker vores samfund.

Fra bekendtgørelsen for Teknologi B, er hentet:

"I teknologi niveau B er det overordnede mål, at eleven får kendskab til den teknologi, der anvendes i erhvervslivet, så eleven:
  • kan forklare produktet og produktionen i en teknologisk sammenhæng og produktets og produktionens sammenspil med det omgivende samfund.
  • kan arbejde med miljøvurdering og med faserne i en produktudvikling"

HTX-uddannelser i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Uddannelse" - 10/2003 100-ĺret for skolereformen 2
  2. ^ Publikation: Gymnasieskolen i tal 1999/2000

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]