Sword Beach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sword Beach
Del af Operation Overlord under 2. verdenskrig
Britiske soldater venter på at rykke frem i zone Queen, Sword Beach under beskydning.
Britiske soldater venter på at rykke frem i zone Queen, Sword Beach under beskydning.
Dato 6. juni 1944
Sted Ouistreham, Saint-Aubin-sur-Mer, Merville, i Frankrig
Resultat Britisk sejr
Parter
Storbritannien Storbritannien Nazi-Tyskland Nazi-Tyskland
Ledere
Storbritannien John Crocker

Storbritannien Thomas Rennie

Nazi-Tyskland Wilhelm Richter

Nazi-Tyskland Edgar Feuchtinger

Styrke
28.845 ukendt
Tab
630 ukendt
Sword Beach ligger i Frankrig
Sword Beach
Sword Beach (Frankrig)

Sword Beach var kodeordet for en af de fem landgangsstrande i Operation Neptun, der var den indledende angrebsfase i den større Operation Overlord også kendt som D-dag den 6. juni 1944. Sword Beach var landgangsstrand for den britiske del af invasionen. Sword Beach var otte kilometer lang og strakte sig fra Ouistreham til Saint-Aubin-sur-Mer, Calvados. Landgangsstedet var den østligste af de fem strande, blot 15 km fra byen Caen. Stranden var inddelt i fire zoner, Oboe, Peter, Queen og Roger.

Målet for landgangen var hurtigt at komme forbi de opstillede forhindringer og tyske maskingeværreder, rykke ind i oplandet for til sidst at erobre nøglebyen Caen. Klokken 0725 landede de første tropper i Peter og Queen. De stødte kun på ringe modstand, og efter blot 45 minutter var kampene rykket længere ind i landet og strandene sikret. Faldskærmstropper havde i tiden op til landgangen elimineret batterier inde i landet og indtaget positioner ved vigtige trafikknudepunkter og broer i området.

Et modangreb med omkring 100 tyske kampvogne udgående fra Caen havde nogen succes, men gik dog i stå efter at have mistet 54 kampvogne.

Da dagen sluttede, havde briterne fået landet omkring 28.845 tropper og kun mistet 630 soldater. Men hovedmålet Caen var dog ikke nået, og fremmarchen var gået i stå 6 km fra byen.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Koordinater: 49°18′23″N 0°19′16″V / 49.30639°N 0.32111°V / 49.30639; -0.32111