Sydtyrol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kort over Sydtyrols beliggenhed i Italien
Sydtyrols flag

Alto Adige/Sydtyrol (tysk: Südtirol, italiensk: Sudtirolo) er en autonom provins i det nordlige Italien. Det er den ene af to autonome provinser, der udgør den autonome italienske region Trentino-Alto Adige. Provinsen har et areal på 7.400 km2 og et samlet befolkningstal på 511.750 (31.12.2011). Provinsens hovedstad er byen Bolzano (tysk: Bozen; Ladin: Balsan eller Bulsan). Provinsens længste flod er Adige, som provinsen er navngivet efter.

Atlas Tyrolensis viser hele amtet Tyrol, det er trykt i Wien i 1774

Ifølge data fra 2014, som er baseret på opgørelsen fra 2011, så er 62,3 % af befolkningen tysktalende (standardtysk i en skrevet norm og en bayersk dialekt i talende form); 23,4 % af befolkningen taler italiensk, primært omkring de to største byer (Bolzano og Merano); 4,1 % taler ladin, et rætoromansk sprog; 10,2 % af befolkningen (primært immigranter) taler et andet sprog som modersmål.

Sydtyrol er tildelt et betydeligt niveau af selvstyre, der består af en stor bredde af lovgivende og udøvende magtbeføjelser og et skattesystem der muliggør styret at fastholde en stor del af skatteindtægterne, men alligevel bidrager med mere til nationalbudgettet end provinsen modtager. Anno 2011 var Sydtyrol blandt de mest velhavende provinser i Italien og i Den Europæiske Union.

I en bredere sammenhæng udgør provinsen et af tre medlemmer af Euroregionen Tyrol-Sydtyrol-Trentino, som består af næsten det samme område som den historiske region Tyrol.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Cortina d'Ampezzo, Livinallongo/Buchenstein and Colle Santa Lucia, formerly parts of Tyrol, now belong to the region of Veneto.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 46°30′N 11°20′Ø / 46.5°N 11.33°Ø / 46.5; 11.33