Synopsis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 22. jun. 2014, 19:57 af Asger (diskussion | bidrag) Asger (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra 85.27.166.244 (diskussion | bidrag))

Synopse eller synopsis (fra græsk συν, syn, "sammen" og οψις, opsis, "se") er en sammenfatning, oversigt eller kortform af noget længere. Det kan også være et oplæg til en større opgave med disposition og emneafgrænsning. Synopse bruges ofte med samme betydning som et abstrakt af en film, bog eller uddannelsesopgave.

Uddannelse

Synopsis bruges hyppigt på uddannelsesinstitutioner som en betegnelse for en eksamensform, der blev indført i 2005. Meningen er i det lange løb, at den skal tage over for den gamle eksamen. I en synopse trækkes et emne, hvor man kan vælge alt under dette, som har noget med emnet at gøre. F.eks. kan man trække billeder eller tro. Herefter er der en afgrænset periode, f.eks. tre uger, til at skrive en synopse, som skal indholde: Begrundelse for valg af emne, kildeanvisning, disposition og litteraturliste. Den må ikke være mere end 2 sider eksklusiv forside. På de gymnasielle uddannelser til en AT-eksamen, skal den dog være på omkring 3-5 sider, eksklusiv forside, litteraturliste og eventuelle figurer og tabeller.

På flere uddannelser forekommer 24-timers og 48-timers synopsis-eksamener, hvori man har enten 24 eller 48 timer til at lave sin synopsis og derefter fremlægge. I dette tilfælde skal synopsen ikke indeholde kildehenvisninger. En synopsis kan have forskellige form afhængig af uddannelsesinstitution og kan ligeledes betegnes som en udvidet disposition for en mundtlig eksamen.

Bibel

I bibelen taler man om de synoptiske evangelier, der er de tre første evangelier (Matthæus, Markus og Lukas) i tre parallelle spalter, så overensstemmende handling står ved siden af hinanden.