Tåkern

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tåkern
Tåkern på et kort fra 1928
Tåkern på et kort fra 1928
Overblik
Land Sverige
Kommuner Mjölby , Vadstena og Ödeshögs kommun
Område Östergötland
Afløb Mjölnaån
Maks. længde 10 km
Maks. bredde 5 km
Overfladeareal 44 km²
Middeldybde 0,6 m
Maks. dybde 1,9 m
Vandvolumen 29.124.000 m³
Omkreds1 44,3 km
Vandspejlskote 93 moh.
Oversigtskort
1 En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse

Tåkern er en sø som regnes som en af Nordeuropas førende fuglesøer, beliggende i Östergötlands län i Sverige . For at bevare Tåkerns naturværdier er søen og de nærmeste omgivelser udlagt til naturreservat. Tåkern ligger i Mjölby kommun, Vadstena kommun og Ödeshögs kommun i Östergötland. Søen er 1,9 meter dyb, har et areal på 44 kvadratkilometer og ligger 93 meter over havet. Søen er omkring 10 kilometer lang og 5 kilometer bred. Tåkern ligger i et Natura 2000-område og er beskyttet af habitat- og fugledirektivet. Søen har afløb via Mjölnaån (Disevidån) til Vättern.

Tåkern set mod nordvest fra sydbredden

Historie[redigér | redigér wikikode]

Søens historie som fuglesø hænger sammen med en regulering som blev foretaget fra 1842-44,[1] hvor vandstanden blev sænket fra 2,5 meter til nutidens 0,8 meter. Ved reguleringen indvandt man 1.600 hektar landbrugsjord og yderligere 500 hektar vådmarksområde til gavn mange fuglearter. En yderligere regulering gennemførtes i 1960'erne for at forhindre for store forskelle på lav- og højvande.

Beskyttelse og besøgsmål[redigér | redigér wikikode]

Naturrum Tåkern
Fugletårn og udsigtsbroer
Tåkern set mod nordvest

Hele Tåkern med omgivende kystområde har siden 1975 været et naturreservat. Fra 1. april til 30. juni er der adgangsforbud, på nær til fire besøgsområder og deres tilhørende vandrestier. Hele søen inklusive strandområderne, et område på 5.650 hektar, blev i 1974 optaget på listen over Ramsarområder, en international konvention til beskyttelse af vådområder.[2]

Vid Glänås besøgsområde på søens sydlige side har man bygget et besøgs- og informationscenter, Naturum Tåkern . De øvrige begøgsområder ligger ved Hov, Svälinge og Väversunda.

Zoologen Bengt Berg har skrevet en bog om fuglelivet omkring søen, Tåkern - en bok om fåglarnas sjö (1913).

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]