Tæppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En kvinde med et tæppe

Et tæppe er stykke tekstil, der kan være lavet af forskellige materialer. Det kan bruges til at holde varmen med, en form for beklædning viklet om kroppen eller mod jordkulden. Eller knyttet eller vævet og gerne kunstnerisk udsmykket som væg- eller gulvtæppe.

Orientalske tæpper kan være vævede eller knyttede.

Tæpper kan forekomme i flise-lignende stykker, heraf navnet tæppefliser.

Man kan lave et tæppe selv ved smyrnasyning, hvor man trækker løkker gennem et stykke åbent vævet lærred. Det er overraskende holdbart. Arbejdet foretages med en smyrnanål, der oprindeligt var en hæklenål. Smyrnasyning på den måde er ergonomisk skadeligt. Derfor var der brug for en anden måde at gøre det på.

I 1939 opfandt Ernst Thomsen fra Hjørring en Danellanål. En ualmindelig driftsikker håndholdt symaskine til smyrnasyning. På trods af, at smyrnanålen i det første år blev fremstillet i 6.000 eksemplarer, satte krigen en stopper for dens udbredelse. Nålene lå i Diskontobankens arkiv helt til 1949. Ernst Thomsen var bankuddannet, og skiftet til fabrikant skete først i 1950.

Produktionen, som fandt sted på Ifversensvej i Hjørring, blev hurtigt udvidet til også at omfatte tæpper, hvortil mønstre blev fremstillet og sammen med garn sendt ud til omkring 300 faste broderi- og trikotageforretninger over hele Danmark samt i Island og på Færøerne. Der blev også eksporteret nåle til bl.a.  Frankrig, England, USA og Canada.

I 1949 blev nålen markedsført under navnet ”Aladdin-nålen”. Ca. 10 år senere fik den igen nyt navn, nemlig ”Danella”. Ernst Thomsen ansatte sin datter, Jane Dyrdal, der studerede på kunstakademiet, til at designe tæpper. Ernst Thomsens datter og svigersøn, Jane og Kåre Dyrdal, overtog i 1978 firmaet, da Thomsen døde, og drev det til 1987, hvor de afhændede det, og firmaet blev overtaget af Sussi Lunden. Hun driver firmaet videre på gården Ulstrup; hun har udvidet forretningen med en broderiafdeling.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]