Patchwork

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Eksempel på patchwork.

Patchwork er en gammel teknik, hvor man syr stofrester og slidt beklædning sammen til større stykker, f.eks. tæpper og duge. Stoflapperne klippes typisk i forskellige geometriske former som kvadrater, rhomber, trekanter og sekskanter inden de sys sammen i dekorative mønstre. Som regel afsluttes et patchworktæppe med at man quilter det.

Der findes mange forskellige typer af patchwork, men en af de mest karakteristiske typer er den man ser hos Amishfolket i USA. Historisk har man primært anvendt gamle stofrester, men patchwork er i dag blevet en kunstart, hvor man syr af nye stoffer.

Patchwork er meget populært i USA og Japan, men er også en populær form for håndarbejde i Danmark, hvor de 6.000 mest entausiastiske 'patchworkere' er aktive i Dansk Patchwork Forening, der blev dannet i 1986.

Patchwork kan både syes i hånden og på symaskine. Hvis du syr i hånden bruger du papskabeloner til at styre dine figur, de pilles dog ud inden du syr bagside stoffet sammen med forsiden stoffet. Hvis du syr patchwork på symaskine er det vigtig at du skære og syr nøjagtig.

patchwork pude syet i hånden.
Denne meget klassiske pude er syet i hånden over papskabeloner. De gør at du nemt kan sy en pude og få det endelig og flotte udtryk.

Quiltning er hvor du syr din forside og bagside stof sammen med noget mellemfoer. Nu kan du quilte igennem alle 3 lag og derved frem hæve dine flotte figur du ønsker at fremhæve.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

TøjStub
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.