Tømmerflåde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Traditionel tømmerflåde, fra 1884 udgaven af Huckleberry Finn.
Tømmer flådes på Peter I Kanal (den ny Ladogakanal). Foto af Sergej Prokudin-Gorskij

En tømmerflåde er en sammenføjning af tømmer, planker og brædder, der under visse forhold kan anvendes som transportmiddel og efter omstændighederne være mere eller mindre solidt konstrueret. Tømmerflåde, på hvilke tunge genstande (f.eks. master, rundholter, kanoner, affutager og meget andet) skal føres fra sted til sted, er forbundne med svære jernknæ og bolte og flyder på solide tømmerkonstruktioner, der har betydelig opdrift. Sådanne tømmerflåde benævnes masteflåder. Når skibe forliser under forhold, hvor ikke hele besætningen kan optages i bådene, og hvor tiden tillader det, sammensurres af tomme fade, rundholter og brædder en tømmerflåde, redningsflåde, hvorpå mandskabet kan redde sig, indtil der kommer hjælp.

Ved tømmerflådning forstås også en del sammensurret tømmer, der er udlosset fra et skib for at føres i land. Forsøg har endog været gjort med at transportere tømmer sammenføjet i flåder over større søstrækninger; således fra Finland til Danmark.

Kilde[redigér | redigér wikikode]