Tønnesminde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken. Artiklens emne er vurderet at være så snævert, at den er foreslået slettet. Klik her for at se sletningsforslaget.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Gården Tønnesminde ligger på Brundby Mark, Tranebjerg Sogn, på Samsø Samsø Kommune, tidligere Samsø Herred, Samsø Birk, Holbæk Amt og Århus Stift. Nu Region Midtjylland.

Gården blev flyttet ud fra landsbyen Brundby i 1888 af gårdejer Rasmus Mortensen. Den oprindelige gård midt i Brundby stammer formodentlig fra begyndelsen af 1700-tallet. Det meste af det tilhørende agerland lå cirka 2 km. fra landsbyen, så derfor var det praktisk at flytte gården ud på marken. Der var oprindeligt 34 tdr. land til gården, men i 1907 blev 10 tønder land solgt fra til en anden søn Karl Mortensen, da Rasmus Mortensen døde (af lungebetændelse). Den anden søn Tønnes Mortensen overtog derefter Tønnesminde, som derefter havde 24 tdr. land under plov. Jorden er af blandet bonitet (hartkorn). Omkring gården lettere sandet jord velegnet til f.eks. tidlige kartofler, på bakken svær lerjord og på de yderste marker god muldjord. Der er gennem tiden ført alsidigt landbrug med heste, køer og grise. 1 grå ferguson kom til sidst i 50-erne, og en "stor" Ferguson 165 i 1968. Den findes stadig på gården og kører upåklageligt. Først i 60-erne var den sidste arbejdshest væk.

I 1999 undersøgte man dele af gårdens jordtilliggende for fortidsminder i forbindelse med en udgravning til en rørledning, og her fandtes 6000 år gamle stenalderredskaber. Siden har Moesgaard Museum i samarbejde med Harvard Universitetet foretaget yderligere adskillige udgravninger på markerne nær gården. Og her har man bl.a. fundet grubehuse, værksteder med rester efter smedearbejde og beboelseshuse. Fundene strækker sig fra bronzealderen over før-romersk jernalder (keltisk jernalder) til vikingetiden.

Nær gården findes bækken Ålebækken, som afvander et større vådområde mod syd. Man har formodentlig kunnet besejle bækken fra havet (Ballen, Brundby Balle) med mindre fartøjer. I dag bor 4. generation på gården, som nu dyrkes økologisk med flere forskellige afgrøder - bl.a. græskararten hokkaido.