Tabu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For andre betydninger, se Tabu (flertydig)
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Tabu er et ord der dækker over forholdsregler og forbud (eks. ikke ryge, ikke tale højt, ikke bære våben). Religionsvidenskabeligt er tabu et udtryk for forbud med en religiøs eller social sanktion, hvilket indebærer at den, der overtræder forbuddet, antages at blive straffet på mystisk vis ved at udsættes for ulykker af forskellig art.

Det er en samfundspligt at overholde tabu. Tabu er regler for hvordan man omgås mana. Tabu-reglerne afhænger af den enkelte kultur og tidligere generationers erfaringer. (Erfaringerne bevares f.eks. i myterne).

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Tabu stammer fra Polynesien (Tonga). Relateret til "Tapu" (Maouri) og "Kapu" (Hawai'i). De offerritualer som høvdingene afholdt blev kaldt "Tabu". Ingen andre end høvdingene måtte se, høre eller vide hvad der foregik ved disse ritualer. Og selv om nogle måske havde brudt disse regler, og smugkigget, så var der en straf forbundet med vide hvad der foregik på ceremonierne. Ordene "Tabu", "Tapu" eller "Taboo", fik altså betydningen, "det som vi ikke taler om", men også "Stedet hvor vi ikke kommer". Man gengav ikke til andre, hvad man vidste. Det vides at ordet tabu eller taboo, optræder i Europa omkring år 1777 da Kaptajn James Cook, efter at have besøgt Tonga, bruger ordet som et adjektiv, med ovennævnte betydning, altså det vi ikke taler om. [1]

Når noget er tabu[redigér | redigér wikikode]

I dagligsproget har tabu nærmest fået betydningen "det, vi ikke taler om", gerne emner som hustruvold, alkoholisme, sexvaner, sygdom, incest osv, eller fordi det vil rippe op i en dårlig oplevelse, en eller flere prøver at glemme. Man kan sige, at man udviser (ofte misforstået) hensyntagen overfor en eller flere ved ikke at tale om "det", der er tabu.

De tilstedeværende ved et selskab eller i en gruppe af personer vælger helt bevidst ikke at tale om en begivenhed, et emne eller en person, – det er "tabu" at omtale begivenheden emnet eller personen. At gruppen eller selskabet ikke omtaler det, der er tabu, behøver ikke at bygge på aftaler. Det er bare almindelig pli eller høflighed eller af respekt for en af de tilstedeværende, som måske har et problem eller har haft en grim oplevelse og derfor vil blive unødigt ked af det, hvis emnet omtales (altså det, der er tabu).

At hændelser, emner eller personer er tabu i en personkreds, og at vi respekterer disse personer ved ikke at omtale det, der er "tabu", afholder os dog ikke fra at tale om emnet eller hændelsen, når vi er sammen med andre. Politisk korrekthed skaber også tabu'er. Som for eksempel at snakke om hash eller fri sex. Morfin kan være en undtagelse fra tabu'er da det er udbredt på de danske hospitaler og er derfor lægeordineret medicin. Janteloven er kendt for sin tabu-belagte områder, da man skal indordne sig efter normen. Prostitution er lovligt og dyresex blev først ulovliggjort i april 2015 i Danmark, selvom ingen vil snakke om det uanset erfaringen. Tabu kan derfor være det modsatte af information til tider.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ The three voyages of Captain James Cook around the world på google.books.com, hentet 11. juni 2011