Tabulatur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Sammenskrivningsforslag
Denne artikel er foreslået sammenskrevet med Tablatur.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.

Et tabulatur eller bare tab bruges til, at beskrive hvordan en melodi spilles på et strengeinstrument, som for eksempel en guitar eller en el-bas.

Du har et bestemt antal linjer i et tab, hvilket repræsenterer antallet af strenge på musikinstrumentet. Dvs. at et tab til en 4-strenget bass har 4 linjer, og et tab til en 5-strenget bass har 5 linjer, osv.

Når der står et tal på en linje, skal man gribe på strengen, i det bånd som tallet repræsenterer. Hvis der fx står 3 på linje 2, betyder det, at man skal gribe i bånd 3 på streng nr. 2.

Det bør også nævnes at man læser fra venstre mod højre, og man skal betragte det hele lodret. Dvs. hvis der er sted, hvor der er flere tal under hinanden, skal man anslå den samtidig. Se på følgende eksempel:

2 5

- 3

- -

- -

Hvis vi gennemgår dette tab, så får vi følgende:

  • Først anslås streng 1, med fingeren placeret i bånd 2.
  • Herefter anlås samtidig, streng 1 med fingeren i bånd 5 og streng 2 med fingeren i bånd 3.

Notationer[redigér | redigér wikikode]

De forskellige guitarteknikker kan også repræsenteres i tab.


Der er tale om en meget simpel form og mange af melodiens elementer er ikke muligt at nedskrive. F.eks. rytme, anslagsstyrken osv. Derfor er det oftest nødvendigt at have hørt melodien i forvejen for at kunne spille den. Men netop den simple form gør at tabulaturer oftest bruges af amatørguitarister når de udveksler erfaringer omkring hvordan en melodi spilles.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: