Tampere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Tammerfors)
Spring til navigation Spring til søgning
Tampere
Tammerfors
Tamperes byvåben Tamperes byflag
Tampere.vaakuna.svg Tampere.lippu.svg
Tampere Montage 1.jpg
Overblik
Land Finland Finland
Borgmester Lauri Lyly Rediger på Wikidata
Landskab Birkaland
Grundlagt 1779 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 225.118 (2015)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 688 km²
 - Befolkningstæthed 327 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.tampere.fi
Oversigtskort

Tampere (svensk: Tammerfors) er med sine 225.118(2015)[1] indbyggere den tredjestørste by i Finland, og den største indlandsby i Norden.[2] Byen har et areal på 687,98 km².

Tammerfors er en bykommune i landskabet Birkaland i det vestlige Finland. Kommunen og landskabet hører under Vest og Indre Finlands regionsforvaltning.

Byen blev grundlagt af Gustav 3. af Sverige i 1779 ved fossen Tammerkoski mellem søerne Näsijärvi og Pyhäjärvi, hvor der blev etableret en dæmning. Udnyttelse af vandkraft gjorde det muligt at opbygge et industrisamfund her allerede i 1800-tallet, og netop vandkraften har i høj grad været en medvirkende årsag til, at Tampere også i moderne tid er en betydelig industriby. Byens mange væverier og maskinfabrikker har været med til at give byen tilnavnet "Finlands Manchester".[3]

I dag er byen også et betydningsfuldt uddannelsesmæssigt center med to højskoler (et universitet og et politiakademi). Finlands eneste politiakademi findes i Tampere.[4] Byens sportsklubber er blandt andet Tampereen Pyrintö (basketball) og Tampere United.

Blandt Tamperes seværdigheder findes ikke mindst Tampere Kunstmuseum med Mumidalen og den model af mumi-huset som Tove Jansson og hendes venner byggede, og en lang række skitser, manuskripter med mere, som danner grundlag for den meget store børne-TV succes Mumitroldene.

Udsigt over indre Tampere

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Kaupunkien ja kuntien lukumäärät ja väestötiedot, Association of Finnish Municipalities, hentet 15. februar 2019 (fra Wikidata).
  2. ^ "Information on Tampere". City of Tampere (engelsk). 2020. Hentet 28. april 2020. 
  3. ^ King, Alex; Piispanen, Ossi (16. april 2019). "Upward slope: how skateboarding transformed the 'Manchester of Finland'". The Guardian (engelsk). Hentet 28. april 2020. 
  4. ^ "Polisyrkeshögskolan i korthet". Polisyrkeshögskolan (svensk). 2020. Arkiveret fra originalen 28. januar 2020. Hentet 28. april 2020. 

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Finsk geografiSpire
Denne artikel om Finlands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi