Tampere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tampere (Finland)
Tampere
Tampere
Tamperes beliggenhed i Finland

Tampere (svensk: Tammerfors) er med et indbyggertal på 225.274 pr. 2015 den tredjestørste by i Finland, og den største indlandsby i Norden. Byen har et areal på 687,98 km².

Tammerfors er en bykommune i landskabet Birkaland i det vestlige Finland. Kommunen og landskabet hører under Vest og Indre Finlands regionsforvaltning.

Byen blev grundlagt af Gustav 3. af Sverige i 1779 ved fossen Tammerkoski mellem søerne Näsijärvi og Pyhäjärvi, hvor der blev etableret en dæmning. Udnyttelse af vandkraft gjorde det muligt at opbygge et industrisamfund her allerede i 1800-tallet, og netop vandkraften har i høj grad været en medvirkende årsag til, at Tampere også i moderne tid er en betydelig industriby. Byens mange væverier og maskinfabrikker har været med til at give byen tilnavnet "Finlands Manchester".

I dag er byen også et betydningsfuldt uddannelsesmæssigt center med flere universiteter. Byens sportsklubber er blandt andet Tampereen Pyrintö (basketball) og Tampere United.

Blandt Tamperes seværdigheder findes ikke mindst Tampere Kunstmuseum med Mumidalen og den model af mumi-huset som Tove Jansson og hendes venner byggede, og en lang række skitser, manuskripter med mere, som danner grundlag for den meget store børne-TV succes Mumitroldene.

Udsigt over indre Tampere

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Finsk geografi Stub
Denne artikel om Finlands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi