Tampere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tampere
Tammerfors
Tamperes byvåben
Tampere.vaakuna.svg
Tampere Montage 1.jpg
Overblik
Land: Finland Finland
Borgmester Lauri LylyRediger på Wikidata
Landskab: Birkaland
Grundlagt: 1779Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere: 225.118 (2015)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal: 688 km²
 - Befolkningstæthed: 327 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC+2, UTC+3Rediger på Wikidata
Hjemmeside: www.tampere.fi
Oversigtskort

Tampere (svensk: Tammerfors) er med sine 225.118(2015)indbyggere den tredjestørste by i Finland, og den største indlandsby i Norden. Byen har et areal på 687,98 km².

Tammerfors er en bykommune i landskabet Birkaland i det vestlige Finland. Kommunen og landskabet hører under Vest og Indre Finlands regionsforvaltning.

Byen blev grundlagt af Gustav 3. af Sverige i 1779 ved fossen Tammerkoski mellem søerne Näsijärvi og Pyhäjärvi, hvor der blev etableret en dæmning. Udnyttelse af vandkraft gjorde det muligt at opbygge et industrisamfund her allerede i 1800-tallet, og netop vandkraften har i høj grad været en medvirkende årsag til, at Tampere også i moderne tid er en betydelig industriby. Byens mange væverier og maskinfabrikker har været med til at give byen tilnavnet "Finlands Manchester".

I dag er byen også et betydningsfuldt uddannelsesmæssigt center med flere universiteter. Byens sportsklubber er blandt andet Tampereen Pyrintö (basketball) og Tampere United.

Blandt Tamperes seværdigheder findes ikke mindst Tampere Kunstmuseum med Mumidalen og den model af mumi-huset som Tove Jansson og hendes venner byggede, og en lang række skitser, manuskripter med mere, som danner grundlag for den meget store børne-TV succes Mumitroldene.

Udsigt over indre Tampere

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata som ikke har kilder til den.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Finsk geografiStub
Denne artikel om Finlands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi