Tide

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En Tide-bus i Bergen.

Tide ASA er et norsk transportselskab, der blev dannet i november 2006 som en fusion af Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) og Gaia Trafikk. Gennem en yderligere fusion med Det Stavangerske Dampskibsselskap AS blev selskabet Norges største færge- og hurtigfærgerederi målt på antallet af fartøjer. Koncernen ledes af Dagfinn Neteland. Selskabet omsætter årligt for 2 mia. norske kroner, beskæftiger 3.500 ansatte og har hovedsæde i Bergen og Stavanger. DSD AS er hovedaktionær af Tide, DSD har hovedkontor i Stavanger.

Koncernen er opdelt i tre datterselskaber: Tide Buss AS, der driver bybusser i Bergen og størstedelen af rutebilerne i Hordaland, Tide Sjø AS, som driver færger og hurtigfærger i det vestlige Norge og rejseselskabet Tide Reiser AS, der også driver hurtigbusser, lufthavnsbusser og feriebusser. De største ejere er Det Stavangerske Dampskibsselskap (75%) og Sparebanken Vest (10%). Tide AS er noteret på Oslo Børs.

Fra 29. juni 2008 indtog Tide det danske marked, da selskabets licitation til at drive bybusserne i Odense for FynBus trådte i kraft. Licitationen løber til 2013.

Senere har Tide vundet licitation på en række bybusser på Fyn og regionalruter i Sydjylland.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]