Torbens Datter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Torbens datter er en ældre dansk folkevise, der handler om en pige, hvis fader bliver slået ihjel. Forfatteren er ukendt.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Visen handler om nogle mænd, som vil have blodhævn for deres slægtning. Manden der har begået drabet hedder Hr. Torben. Mændene sliber deres spyd og rider ud på Hr. Torbens mark, hvor Hr. Torben arbejder. Da mændene siger, at de vil hævne deres slægtning, beder Hr. Torben dem om at tage al hans ejendom og hans datter og til gengæld lade ham gå. Dette vil mændene ikke, så de slår ham ihjel og rider ind på hans gård, hvor Hr. Torbens datter befinder sig.

På gården byder Hr. Torbens datter, som stadig er uvidende om sin faders død, gæsterne velkommen, underholder dem og skåler med dem. En af mændene fortæller, at han ikke ville have dræbt Hr. Torben, hvis han havde vidst, hvor dejlig en datter han havde. Da finder datteren ud af, at hendes fader er død. Datteren bliver ked af det og siger, at drabet af hendes fader har bragt hende meget sorg, hvorefter en af mændene lover, at han vil lade hende få det så godt som han selv. Derefter rider han ud over heden med hende.

Opbygning[redigér | rediger kildetekst]

Et kendetegn for folkeviser er stevstammen. som er en indledningsstrofe, der kun har den funktion at skabe en stemning ligesom omkvædet. Denne strofe har en lyrisk funktion. Dette er folkevisens stevstamme:

Vi vare så mange søskende små,
— under liden —
så årlig faldt os faderen fra.
Der dagen han dages, og duggen den driver så vide.

Hr. Torben, der bliver dræbt, er adelig. Han går i fint tøj. Meget tyder på, at han kun har et barn, da datteren må søge til en anden familie, for at overleve efter faderens død.

Ære, kønsroller og slægt vs individ er hovedtemaer i ”Torbens datter” og er dermed meget centralt i historien. Det gælder, specielt ære og slægt vs individ, som er motiverne for drabet på Hr. Torben, hvilket fremgår af dette citat:

Citat ”Her går du, hr. Torben, faver og fin! jeg vil nu have bod for frænde min!” Citat

Mændene vil have hævn for deres afdøde slægtning, da deres slægt har mistet ære, fordi Hr. Torben slog deres slægtning ihjel. For at genvinde deres slægts ære, bliver slægten nødt til at dræbe Hr. Torben.

Hr. Torben forsøger at genoprette balancen i æresfordelingen ved at, ”give Eder hus og gård, dertil min datter, så væn en mår.” På denne måde fremgår det, at kvinden i denne vise kan byttes som en handelsvare.

Se også[redigér | rediger kildetekst]