Torbens Datter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.

Torbens datter er en ældre dansk folkevise, der handler om en pige, som er vælger at følge med sin fars morder, som er græker.

Titlen er en folkevise fra “Spurvesol” bd 1 s. 132-133. Forfatteren er ukendt.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Visen handler om nogle brødre, som vil have blodhævn for en slægtning. Manden der har dræbt brødrenes slægtning hedder Hr. Torben. Brødrene sliber deres sværd og rider ud på Hr. Torbens mark, hvor Hr. Torben arbejder. Da brødrene siger, at de vil hævne deres slægtning, beder Hr. Torben brødrene om at tage al hans ejendom og hans datter, og til gengæld lade ham gå. Dette vil brødrene ikke, så de hugger hans hoved af og rider ind på hans gård, hvor Hr. Torbens datter befinder sig.

På gården byder Hr. Torbens datter, som stadig er uinformeret om sin faders død, gæsterne velkommen, underholder dem og skåler med dem. En af brødrene fortæller, at han ikke ville have dræbt Hr. Torben, hvis han havde vidst, hvor dejlig en datter han havde. Da finder datteren ud af at hendes fader er død. Datteren bliver ked af det og siger, at broderen har bragt hende meget sorg, hvorefter broderen lover at han vil lade hende få det så godt som han selv. Derefter rider broderen ud over heden med hende.

Opbygning[redigér | redigér wikikode]

Et kendetegn for folkeviser er stevstammen. Dette er en indledningsstrofe, som kun har den funktion at skabe en stemning ligesom omkvædet. Denne strofe har en lyrisk funktion. Dette er folkevisens stevstamme:

Vi vare så mange søskende små,
— under liden —
så årlig faldt os faderen frå.
Der dagen han dages, og duggen den driver så vide.

Hr. Torben, der bliver dræbt, er adelig. Han går i fint tøj. Meget tyder på at han kun har et barn, da datteren må søge til en anden familie, for at overleve efter faderens død.

Ære, kønsroller og slægt vs individ er hovedtemaer i ”Torbens datter” og er dermed meget centralt i historien. Det gælder, specielt ære og slægt vs individ, som er motiverne for drabet på Hr. Torben, hvilket fremgår af dette citat:

Citat ”Her går du, hr. Torben, faver og fin! jeg vil nu have bod for frænde min!” Citat

Brødrene vil have hævn for deres afdøde slægtning, da deres slægt har mistet ære, fordi Hr. Torben slog deres slægtning ihjel. For at genvinde deres slægts ære, bliver slægten nødt til at dræbe Hr. Torben.

Hr. Torben forsøger at genoprette balancen i æresfordelingen ved at, ”give Eder hus og gård, dertil min datter, så væn en mår.” På denne måde fremgår det, at kvinden i denne vise kan byttes som en handelsvare.

Se også[redigér | redigér wikikode]