Tosen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tosen
Luftfoto taget fra øst af Tosenfjorden
Luftfoto taget fra øst af Tosenfjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Bindal og Brønnøy
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Helgeland
Type fjord
Maks. længde 32 kilometer
Oversigtskort

Tosen er en fjord i Bindal og Brønnøy kommune i Nordland fylke i Norge. Fjorden er en fortsættelse af Bindalsfjorden og går 32 kilometer mod nordøst til Tosbotn.[1]

Fjorden har indløb mellem Storvardneset i nord og Hikkilsberget i syd like øst for øen Øksninga. Den første del af fjorden er uden vejforbindelse på begge sider og er forholdsvis urørt med bratte fjeldsider med højder på 400–500 moh. Lande med Tosen kapell ligger ca. 20 kilometer inde i fjorden på nordsiden. Herfra følger fylkesvej 76 nordsiden af fjorden ind til Tosbotn. Fjeldsidene er derimod højere der inde, omkring 600–700 meter, og på østsiden stiger Kallklavtinden op til 932 moh. Næsten inderst i fjorden ligger Tosbotnøya.

Fylkesve 76 i Tosen

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Tosen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi