Transient-spændings-dæmper

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
STMicroelectronics TVS-dioder (brand: Transil). Disse enheder er 1.5KE serien, som er i stand til at kunne håndtere en spidseffekt på 1,5kW over kort tid.
MOV-varistorer.

En transient-spændings-dæmper eller TVS (akronym eng. transient voltage suppression) er en generel klassifikation af en række af komponenter designet til at reagere på pludselige eller forbigående (transiente) overspændinger. En sådan enhed, som anvendes til dette formål er en TVS-diode, der er en slags zenerdiode designet til at beskytte elektronik mod overspændinger. Et andet design er en familie af produkter, som er kendt som metaloxid varistor (MOV), der kan beskytte elektroniske kredsløb og elektrisk udstyr.[1]

En TVS' karakteristik gør, at den reagerer hurtigere på overspændinger end andre overspændingsbeskyttelseskomponenter, såsom varistorer eller gasudladningsrør. TVS-dioder reagerer så hurtigt, at det gør dem anvendelige til at beskytte mod hurtige og ofte ødelæggende transienter. Disse hurtige overspændingstransienter er tilstede på alle distributionsnetværk og kan være forårsaget af enten interne eller eksterne hændelser, såsom lyn eller motorgnister. [2]

Anvendelser af TVS-dioder omfatter unidirektionale eller bidirektionale elektrostatisk udladnings beskyttelse af transmissionslinjer eller datalinjer i elektroniske kredsløb. MOV baserede TVS bliver brugt til at beskytte hjemmeelektronik og distributionssystemer.

Sammenligning af transient-dæmpere[redigér | redigér wikikode]

Type Transient egenskab (typisk) Livstid - antal transienter Reaktionstid Parallel kapacitans Lækstrøm (ca.)
TVS-diode 200A (8,3mS)
Wpeak fx 1,5kW
? ≈ 1 ps (begrænses af tilledning) 1-10nF <1uA
Metal-oxid varistor (MOV)[3] Op til 70 kA @ 100 A, 8x20 µs pulsform: 1.000 transienter ≈ 1 ns Typisk 100-1.000 pF 10 µA
Zenerdiode 50 A @ 50 A, 8x20 µs pulsform: Uendelig < 1 µs 50 pF 10 µA
Gasudladningsrør til
overspændingsbeskyttelse
> 20 kA @ 20 kA, 8x20 µs pulsbredde: > 20 transienter < 5 µs < 1 pF pA

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.