Truid Aagesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Truid Aagesen (flor. 15931625) var en dansk organist og komponist.

Aagesen blev efter i mange år at have opholdt sig i Tyskland og Italien 20. juni 1593 beskikket til organist ved Vor Frue Kirke i København. Forskellige kongelige gunstbevisninger, som han modtog medens han beklædte denne stilling, tyder på at han har været en dygtig og anset kunstner.

I året 1600 rejste han i kongens ærinde til Prag, og det stod muligvis i forbindelse hermed, at der samme år i Hamborg udkom et bind Cantiones trium vocum komponeret af Theodoricus Sistinus, Aagesens latinske kunstnernavn. 1614 blev han på grund af offentlig udtalte katolske sympatier afsat fra embedet og måtte forlade landet.

Litteratur anvendt af V.C. Ravn i DBL: Ny kirkehistiorisk Samling. IV, 754. Kirkehistoriske Samlinger. 3. R. I, 401 f.

Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af musikhistoriker Vilhelm Carl Ravn i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 1. bind, side 11, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.