Trupialer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Trupialer
Bullocks trupial (Icterus bullockii), han
Bullocks trupial (Icterus bullockii), han
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes
(Spurvefugle)
Familie Icteridae
Hjælp til læsning af taksobokse
Han af purpurhovedet stærling (Euphagus cyanocephalus)

Trupialer (latin: Icteridae) er en familie af små til mellemstore spurvefugle, der udelukkende findes i Amerika. De fleste arter i familien har sort som den dominerende farve på fjerdragten, ofte suppleret med en iøjnefaldende gul, orange eller rød farve.

Karakteristik[redigér | rediger kildetekst]

Størstedelen af trupialerne lever i troperne, selv om der også findes arter i tempererede områder, heriblandt stærlinger og langhalet englærke. Den største koncentration af ynglende trupialer finder man i Colombia og i det sydlige Mexico.[1] De holder til i forskellige naturtyper som buskadser, sumpe, skove og savanner.[2] Arter, der yngler i tempererede områder, er trækfugle, hvor mange arter fra USA og det sydlige Canada overvintrer i Mexico og Centralamerika.

Trupialerne varierer en del i størrelse, og man finder ofte betydelig kønsdimorfisme. For eksempel er hannen af kragegracklen 60 % tungere end hunnen. Den mindste trupial er rusttrupialen, hvor hunnen i gennemsnit er 15 cm lang og vejer 18 gram, mens den største art er hvidkindet oropendola, hvor hannen er 52 cm lang og vejer 550 gram. Denne variation er større end hos nogen anden familie af spurvefugle (med mindre man medregner fuglekongetyran til kotingaer, der så har større variation[3]). Et kendetegn, der er specielt for trupialer, er deres tilpasning til at åbne ting; deres kranier er dannet på en måde, der gør det muligt for dem at åbne deres næb kraftfuldt i stedet for mere passivt. Derved kan de udvide små åbninger og derved få fat i ellers skjult føde.

Trupialerne har tilpasset sig til en række forskellige typer føde. Oropendolaer og pungstære bruger deres evne til at udvide åbninger til frugter, hvor de åbner hårde skaller for derved at få fat i den søde frugtkød; til det formål har de ret lange næb. Kostære og bobolink har mere stumpe næb for at kunne knuse frø. Sorttrupialen bruger sit næb til at rode i barken på træer og epifytter og har derved fundet en evolutionær niche, der ellers tilhører trækrybere. New World trupialerne suger nektar.

Redevanerne hos trupialerne er tilsvarende forskelligartede og omfatter hængende, vævede reder hos oropendolaer og New World trupialer. Mange trupialer bygger rede i kolonier, hvor der kan være op imod 100.000 fugle. Nogle kostære snylter med æglægningen; de lægger deres æg i reder fra andre fuglearter og ligner derved nogle gøgearter.[2]

Nogle trupialarter er blevet skadedyr for landbrug, fx rødvinget stærling, der i nogle områder af USA anses for at være det værste skadedyr med ryghvirvel i afgrøder som ris.[4] Udgiften til modvirkning af skaderne fra den rødvingede stærling løb op i $30 per acre i Californien i 1994. Ikke alle trupialarter klarer sig lige godt, og en del arter er truet af udryddelse. Blandt disse er arter, der lever på øer, som sorttrupial, gulskuldret stærling og Skt. Lucia-trupial, der trues af, at deres naturlige levesteder forsvinder.

Klassifikation[redigér | rediger kildetekst]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Familie: Trupialer (Icteridae)

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lowther, P. (1975). "Geographic and Ecological Variation in the Family Icteridae". Wilson Bulletin. 87 (4): 481-495. 
  2. ^ a b Parkes, K.C. (1991). Forshaw, J., (red.). Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. s. 214-215. ISBN 1-85391-186-0. 
  3. ^ Prum, R.O. og Snow, D.W. (2003). "Cotingas". I Perrins, C. Firefly Encyclopedia of Birds. Firefly Books. s. 432-433. ISBN 1-55297-777-3. 
  4. ^ Dolbeer, R. og Ickes, S. (1994). "Red-winged Blackbird feeding preferences and response to wild rice treated with Portland cement or plaster". Vertebrate Pest Conference Proceedings collection. 

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]