Tuborgflasken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tuborgflasken
Tuborgflasken 2018 01.jpg
Tuborgflasken i 2018.
Generelle informationer
Sted Danmark Hellerup, Danmark
Type Observationstårn
I drift 1888; 134 år siden (1888)
Højde 26 meter
Arkitekt Viggo Klein Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Tuborgflasken er et observationstårn, der blev opført på det gamle Halmtorv (nu Rådhuspladsen) i København i forbindelse med Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i Kjøbenhavn 1888. Arkitekt var Viggo Klein.

Udsigtstårnet er udformet som en 26 meter høj ølflaske fra Tuborg og var oprindeligt udstyret med Danmarks første elevator, der kunne bringe besøgende til toppen. Elevatoren er siden udskiftet med trappe, ligesom den oprindelige yderside af lærred er erstattet af glasfiber. Efter udstillingen blev den flyttet til Strandvejen i Hellerup, hvor den stadig står. I forbindelse med dens 100 års jubilæum stod den kortvarigt på Rådhuspladsen i 1988.

I 2003 var det på tale at frede ølflasken, men Det Særlige Bygningssyn afgjorde, at den ikke har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der berettiger en fredning, bl.a. fordi der er sket for mange ændringer i forhold til den oprindelige flaske.

Gentofte Kommune betragter flasken som ubetinget bevaringsværdig, og ifølge lokalplanen for området må flasken ikke nedrives, ombygges eller på anden måde ændres uden kommunalbestyrelsens tilladelse.[1]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Tuborgflasken skal flyttes, Poul Exner, Politiken, 5. januar 2006