Twente

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Twentes flag
Twentes placering (gul) i Nederlandene

Twente er en region i den østlige del af Nederlandene. Regionen omfatter ca. halvdelen af provinsen Overijssel og består af 14 kommuner.

Navnet Twente er afledet fra en germansk stamme, Tubanterne, der beboede området op til det 4. århundrede e.Kr. f. Twentes latinske form er Tubantia.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Kommuner[redigér | rediger kildetekst]

Twentes 14 kommuner med i alt 620.000 indbyggere arbejder sammen på områder som offentlig transport, boligbyggeri og planlægning, økonomi, folkesundhed og turisme. Kommunerne i alfabetisk rækkefølge er Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand og Wierden.

Byer[redigér | rediger kildetekst]

De største byer i Twente er Enschede, Hengelo, Almelo og Oldenzaal. Af andre byer kan nævnes Haaksbergen, Hellendoorn, Borne, Vriezenveen, Tubbergen og Rijssen.

I øst grænser Twente til de tyske regioner Münsterland og Grafschaft Bentheim. Sammen med blandt andet disse områder deltager Twente i Europaregionen 'Euregio(-n)'.[1]

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Tekstilindustrien var op til midten af '70-erne i det 20. årh. en meget vigtig erhvervsektor i Twente, men den er nu næsten forsvundet helt. I dag findes arbejdspladserne især i landbruget/fødevareindustrie, sundhedssektoren, service, high tech og ikke mindst i byggebranchen.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Euregio (nederlandsk/hollandsk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Jan Haverkate: TWENTE toen en nu.Een ontdekkingstocht langs het erfgoed van Twente. ISBN 978-90-400-2192-3

HollandSpire
Denne artikel om nederlandsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 52°19′18″N 6°46′13″Ø / 52.32167°N 6.77028°Ø / 52.32167; 6.77028