Ukhta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ukhta i 1950'erne

Ukhta (russisk: Ухта; Komi: Уква, translit. Ukva)) er en industriby i Republikken Komi i det nordvestlige Rusland. Den ligger ved floden Ukhta, omkring 260 km nordøst for Syktyvkar. Indbyggertal: 99.591 (folketælling 2010).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oliekilder langs floden Ukhta var kendt allerede i 1600-tallet. I midten af 1800-tallet begyndte M. K. Sidorov at bore efter olie i området. Det var en af de første oliebrønde i Rusland. Oliefelter i mindre målestok var i drift i Ukhta i 1920–1921. Landsbyen Tjibju (Чибью) blev grundlagt ved floden Ukhta i 1929, og i 1939 blev navnet ændret til det nuværende Ukhta. Byen fik bystatus i 1943, da den blev tilsluttet Petjora-banen. Byen udvikledes yderligere i 1940'erne og 1950'erne.

Økonomi og næringsliv[redigér | redigér wikikode]

Ukhta ligger i Petjora-bækkenet, en vigtig olie- og gas-producerende region. Oliefeltene ligger lige syd for byen. En del af Ukhtas olie bliver raffineret lokalt, men størsteparten bliver sendt gennem rørledninger til olieraffinaderier mellem St. Petersborg og Moskva.

Ukhta lufthavn ligger 5 km øst for byen.

Kendte personer fra Ukhta[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
List-Icon.svg Manglende infoboks
Nogle af informationerne i denne artikel kunne med fordel samles eller opsummeres i en infoboks, som det anbefales i stilmanualen