Eurovision Song Contest 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Eurovision Song Contest 2017
EuroUcrania.svg
Finale 13. maj 2017
Semifinale Semifinale 1: 9. maj 2017
Semifinale 2: 11. maj 2017
Værter Oleksandr Skichko
Volodymyr Ostapchuk
Timur Miroshnychenko
Sendevært Natsionalna Telekompaniya Ukrayiny (NTU)
Producer Jon Ola Sand
Nadja Burkhardt
By Ukraine Ukraine, Kiev
Sted International Exhibition Centre (IEC)
Vindersang Portugal Portugal "Amar Pelos Dois"
Stemmesystem
Der stemmes fra hvert deltagende land på demokratisk vis. Pointene fordeles på 1-8, 10 og 12. Juryer og seerstemmer har hver især 50 % indflydelse på det endelige resultat.
Antal sange 42
Tilbagevendte lande Portugal Portugal
Rumænien Rumænien
Udmeldte lande Bosnien-Hercegovina Bosnien-Hercegovina
Rusland Rusland
Eurovision Song Contest
2016    Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg    2018

Eurovision Song Contest 2017 var den 62. udgave af Eurovision Song Contest. Konkurrencen fandt sted i International Exhibition Centre i Kijev, Ukraine, efter Jamala vandt i Sverige i 2016 for Ukraine med sangen "1944".

Konkurrencen bestod af to semifinaler, der afholdtes henholdsvis 9. og 11. maj, og en finale 13. maj 2017. Den 31. oktober blev deltagerantallet fastlagt til 43 deltagere; Rumænien og Portugal deltog igen efter ikke at have deltaget i konkurrencen i 2016.[1]

Vinder af konkurrencen blev for første gang nogensinde Portugal, som var repræsenteret af Salvador Sobral med sangen "Amar Pelos Dois".

Fordi Ukraine ikke ville lade Ruslands deltager, Julia Samoylova, rejse ind i Ukraine, nægtede den russiske tv-station at transmittere Eurovision Song Contest. Dermed blev de udelukket af konkurrencen.[2]

Værtsby og mødested

Borgmesteren i Odessa i det sydvestlige Ukraine, Hennadyj Trukhanov, havde udtrykt interesse for, at byen skulle være vært for konkurrencen. Borgmesteren i Kijev, Vitalij Klitjko, udtrykte ligeledes sit ønske om, at Kiev skulle være vært for konkurrencen og nævnte Olimpiyskiy National Sports Complex som et af de mulige afholdelsessteder.[3] Det ukrainske tv-selskab, NTU, sagde, at de vil beslutte værtsby og spillestedet i sensommeren eller begyndelsen af efteråret.[4]

23. juni 2016 lancerede NTU og den ukrainske regering formelt udbudsprocessen for interesserede byer for værtsskabet af 2017-konkurrencen. Udvælgelseskriterierne blev færdiggjort af en regeringsudnævnt organisation under ledelse af premierministeren i Ukraine Volodymyr Grojsman. Valget af værtsby blev gennemført i fire etaper:

 • 24. juni-8. juli: Interesserede byer afgav deres bud.
 • 8.-15. juli: NTU-arbejdsgruppen og det organisatoriske udvalgs medlemmer gennemgik bud inden deres formelle præsentationer.
 • 18.-22. juli: Kandidatbyerne præsenterede deres bud for det organisatoriske udvalg. To kandidatbyer udvalgtes og deres bud blev sendt til EBU.
 • 22. juli-1. august: Finalistbyer blev besøgt af repræsentanter for EBU og medlemmerne af organisationen for at undersøge infrastrukturen i byerne og deres bud med hensyn til gennemførelsen. Efter den endelige beslutning blev beslutningen præsenteret på et pressemøde.
Følgende kriterier blev skitseret for udvælgelsen af den endelige værtsby
 • Arenaen skal have et overdækket tag og en kapacitet på mindst 7.000 tilskuere, helst op til 10.000 tilskuere.
 • Hotelkrav: Værtsbyens hoteller skal have europæisk standard og rimeligt prissatte hotelværelser, der er ideelt placeret i forhold til byens centrum og arena; værtsbyen skal kunne levere mindst 2.000 værelser: 1.000 til delegationerne fra de deltagende tv-stationer og 1.000 for akkrediterede medier og fans.
 • Værtsbyen skal kunne garantere sikkerheden for deltagerne, medlemmer af delegationer og gæster.
 • Værtsbyen skal have moderne transportinfrastruktur: en international lufthavn, tilgængeligheden af regelmæssig transport mellem lufthavnen, byen og hoteller, bekvem trafik i byen og mulighed for at lave ekstra transportruter.
 • Et internationalt pressecenter skal være afsat til at rumme omkring 1.550 journalister.
 • Steder for diverse receptioner og afskedsbegivenheder skal være tilgængelige, der skal kunne være mindst 3.000 personer.
 • Byen skal afgive et socialt program sammen med deres bud, der skal vise gæstfrihed, originalitet, kulturelle værdier og identitet og Ukraine.
Mulige steder for afholdelse af konkurrencen[5]

De farvemarkerede byer og spillesteder (Dnipro, Kijev og Odessa) var kvalificeret til udvalgsrunden.

UkraineBy Sted Kapacitet Bemærkning
Dnipro DniproEuroArena 9.500 Forslaget indeholder komplet ombygning af spillestedet herunder tilføjelse af et tag, der er planlagt til at være afsluttet i marts 2017
Kharkiv Metalist Oblast Sports Complex 40.000 Har været vært for tre gruppespil i UEFA Euro 2012. Ville kræve betydelig ombygning, herunder tilføjelse af et tag
Kherson Yubileyniy-Hallerne 5.500 Værtskab ville have betydet yderligere konstruktioner og udvidelse af hallerne, som ville tage omkring 7-8 måneder.
Kijev Sportpalast Kiev max. 10.000 Vært for Eurovision Song Contest 2005 og Junior Eurovision Song Contest 2009. Kan have problemer med at blive klar, da stedet vil være vært for en del af IIHF World Championship 1. Division (VM i ishockey) 22.-28. april 2017.
Olympiske Stadion max. 80.000 Vært for finalen i Euro-2012. På grund af den store størrelse er stadionet ikke egnet.
International Exhibition Centre (IEC) max. 13.000 Den største udstillingshal i Ukraine. Blev 24. august 2016 valgt som det foretrukne sted til at afholde konkurrencen.
Lviv Arena Lviv max. 35.000 Opførelse af et tag er nødvendigt for værtskab.
Ufærdig basketballarena 9.000 - 10.000 Et ufærdigt spillested oprindeligt planlagt til EuroBasket 2015, der var 25 % fuldført, da byggeriet standsede.
Odessa Stadion Tschomorenz 34.000 Opførelse af et tag er nødvendigt for værtskab.

Format

Datoer

De foreløbige datoer for konkurrencen blev annonceret 14. marts 2016 på et møde blandt delegationslederne i Stockholm, med semifinalerne planlagt til at finde sted 9. og 11. maj, og finalen 13. maj 2017.[6] De foreløbige datoer blev også de endelige.

Værter

Tatiana Terekhova, der har kommenteret på Eurovision Song Contest i seks år, gav udtryk for sin interesse i at være vært ved Eurovision Song Contest.[7]

Åbningsceremonien

Åbningsceremonien er planlagt til at blive afholdt i området St. Sophia. Her samles delegationerne fra alle de deltagende lande i konkurrencen og mødes med den akkrediterede presse. Begivenheden bliver overværet af en lang række journalister og Eurovision-fans.[8]

Sted

Jon Ola Sand har fortalt de ukrainske arrangører, at fokus bør være på siddepladser, ikke ståpladser, på grund af arenaens store størrelse.

Opgaver derudover:

 • Forbedring af transportforbindelser i området til IEC, euro-klubben og Eurovision-landsbyen.
 • Shuttlebusser skal køre mellem IEC og euro-klubben, som er placeret i CEC Parkovy.
 • Vandtaxi skal gå mellem en terminal nær IEC og en terminal i det centrale Kijev.
 • Uden for IEC skal området moderniseres og give mulighed for indslag til branding af Eurovision.

Det samlede budget for afholdelsen er på UAH 240 millioner (11 millioner euro).

Yderligere detaljer blev annonceret om de planlagte størrelser af visse aspekter af spillestedet og placeringen af specifikke nødvendige strukturer. Det grønne værelse vil være 800 m² og vil blive placeret tæt på scenen. Den planlagte størrelse på scenen er 750 m². Pressecenteret vil være på 4.000 m² og være stort nok til, at der kan være pressekonferenceværelse, og studier vil være placeret i det. Hvis der er behov for yderligere faciliteter, kan parkeringspladsen på forsiden af IEC bruges.[9]

Lodtrækning til semifinalerne

Lodtrækningen er en del af den proces, der afgør, i hvilken semifinale hvert land skal deltage. Lodtrækningen fandt sted i Kijev den 31. januar 2017. De forskellige lande var opdelt i seks forskellige grupper, hvor lande i den samme gruppe ofte er dem, der stemmer på hinanden. Dette skal være med til at øge spændingen om resultatet.[10]

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Albanien Albanien Danmark Danmark Armenien Armenien Ungarn Ungarn Portugal Portugal Belgien Belgien
Makedonien Makedonien Finland Finland Aserbajdsjan Aserbajdsjan Cypern Cypern Australien Australien Holland Holland
Montenegro Montenegro Norge Norge Hviderusland Hviderusland Grækenland Grækenland Tjekkiet Tjekkiet Republikken Irland Irland
Slovenien Slovenien Island Island Georgien Georgien Rumænien Rumænien Malta Malta Letland Letland
Kroatien Kroatien Estland Estland Rusland Rusland Moldova Moldova Østrig Østrig Litauen Litauen
Serbien Serbien Sverige Sverige Israel Israel Bulgarien Bulgarien San Marino San Marino Polen Polen
Schweiz Schweiz

Deltagerliste

     Lande, som har valgt kunstner og/eller sang     Lande, som bekræftet deres deltagelse i 2017     Lande, der tidligere har deltaget, men ikke er med i 2017

Semifinale 1

Lodtrækningen fandt sted den 31. januar 2017 i Kijev.

Af de direkte finaledeltagende lande stemte Italien Italien, Spanien Spanien og Storbritannien Storbritannien i denne semifinale. Lande, der gik videre til finalen, er markeret med orange.

Nr[11] Land Sprog Kunstner Sang Udvælgelse Plads Point
1 Sverige Sverige Engelsk Robin Bengtsson "I Can't Go On" Melodifestivalen 2017[12] 3 227
2 Georgien Georgien Engelsk Tamara Gachechiladze "Keep the Faith" National forvalg[13] 11 99
3 Australien Australien Engelsk Isaiah "Don't Come Easy" Intern udvælgelse 6 160
4 Albanien Albanien Engelsk[14] Lindita[15] "World" Festivali i Këngës 2016[16] 14 76
5 Belgien Belgien Engelsk Blanche[17] "City Lights" Intern udvælgelse[18] 4 165
6 Montenegro Montenegro Engelsk Slavko Kalezić[19] "Space" Intern udvælgelse[20] 16 56
7 Finland Finland Engelsk Norma John "Blackbird" Uuden Musiikin Kilpailu 2017[21] 12 92
8 Aserbajdsjan Aserbajdsjan Engelsk Dihaj[22] "Skeletons" Intern udvælgelse 8 150
9 Portugal Portugal Portugisisk Salvador Sobral "Amar Pelos Dois" Festival da Canção 2017 1 370
10 Grækenland Grækenland Engelsk Demy "This Is Love" Intern udvælgelse[23] 10 115
11 Polen Polen Engelsk Kasia Moś "Flashlight" National forvalg[24] 9 119
12 Moldova Moldova Engelsk SunStroke Project "Hey, Mamma!" O melodie pentru Europa 2017 2 291
13 Island Island Engelsk Svala "Paper" Söngvakeppnín 2017[25] 15 60
14 Tjekkiet Tjekkiet Engelsk Martina Bárta "My Turn" Intern udvælgelse[26] 13 83
15 Cypern Cypern Engelsk Hovig[27] "Gravity" Intern udvælgelse 5 164
16 Armenien Armenien Engelsk Artsvik[28] "Fly With Me" Depi Evratesil (Դեպի եվրատեսիլ)[29] 7 152
17 Slovenien Slovenien Engelsk Omar Naber "On My Way" Evrovizijska Melodija 2017[30] 17 36
18 Letland Letland Engelsk Triana Park "Line" Supernova 2017[31] 18 21

Semifinale 2

Af de direkte finaledeltagende lande stemte Frankrig Frankrig, Tyskland Tyskland og Ukraine Ukraine i denne semifinale. Lande, der gik videre til finalen, er markeret med orange. Rusland skulle egentlig været på scenen som nummer tre, men da Ruslands deltager var blevet udelukket fra indrejse i Ukraine, deltog landet ikke i dette års Eurovision Song Contest.

Nr[32] Land Sprog Kunstner Sang Udvælgelse Plads Point
1 Serbien Serbien Engelsk Tijana Bogićević "In Too Deep" Intern udvælgelse 11 98
2 Østrig Østrig Engelsk Nathan Trent[33] "Running On Air" Intern udvælgelse 7 147
3 Makedonien Makedonien Engelsk Jana Burčeska[34] "Dance Alone" Intern udvælgelse 15 69
4 Malta Malta Engelsk Claudia Faniello "Breathlessly" Malta Eurovision Song Contest 2017[35] 16 55
5 Rumænien Rumænien Engelsk Ilinca feat. Alex Florea "Yodel It!" Selectia Nationala 2017[36] 6 174
6 Holland Holland Engelsk O'G3NE[37] "Lights and Shadows" Intern udvalg[38] 4 200
7 Ungarn Ungarn Ungarsk Joci Pápai "Origo" A Dal 2017[39] 2 231
8 Danmark Danmark Engelsk Anja Nissen "Where I Am" Dansk Melodi Grand Prix 2017[40] 10 101
9 Republikken Irland Irland Engelsk Brendan Murray[41] "Dying To Try" Intern udvælgelse 13 86
10 San Marino San Marino Engelsk Valentina Monetta & Jimmie Wilson "Spirit Of The Night" Intern udvælgelse 18 1
11 Kroatien Kroatien Engelsk, italiensk Jacques Houdek "My Friend" Intern udvælgelse 8 141
12 Norge Norge Engelsk JOWST "Grab The Moment" Norsk Melodi Grand Prix 2017[42] 5 189
13 Schweiz Schweiz Engelsk Timebelle "Apollo" Die Große Entscheidungsshow 2017[43] 12 97
14 Hviderusland Hviderusland Hviderussisk Naviband "Story of My Life" (Historyja majho žyccia) Eurofest 2017 (еўра фестываль)[44] 9 110
15 Bulgarien Bulgarien Engelsk Kristian Kostov "Beautiful Mess" Intern udvælgelse 1 403
16 Litauen Litauen Engelsk Fusedmarc "Rain of Revolution" Eurovizijos[45] 17 42
17 Estland Estland Engelsk Koit Toome & Laura "Verona" Eesti Laul 2017[46] 14 85
18 Israel Israel Engelsk IMRI "I Feel Alive" HaKochav Haba La’eirovizyion (הכוכב הבא) 3 207

Finalen

I finalen var der 26 lande, hvor 10 var fra den første semifinale og 10 var fra den anden semifinale; de resterende var Eurovisions fem største bidragsydere samt værtslandet.

Nr[47] Land Sprog Kunstner Sang National udvælgelse Plads Point
1 Israel Israel Engelsk IMRI "I Feel Alive" HaKochav Haba La’eirovizyion (הכוכב הבא) 23 39
2 Polen Polen Engelsk Kasia Moś "Flashlight" National forvalg[48] 22 64
3 Hviderusland Hviderusland Hviderussisk Naviband "Story of My Life" (Historyja majho žyccia) Eurofest 2017 (еўра фестываль)[49] 17 83
4 Østrig Østrig Engelsk Nathan Trent[50] "Running On Air" Intern udvælgelse 16 93
5 Armenien Armenien Engelsk Artsvik[51] "Fly With Me" Depi Evratesil (Դեպի եվրատեսիլ)[29] 18 79
6 Holland Holland Engelsk O'G3NE[52] "Lights and Shadows" Intern udvalg[53] 11 150
7 Moldova Moldova Engelsk SunStroke Project "Hey, Mamma!" O melodie pentru Europa 2017 3 374
8 Ungarn Ungarn Ungarsk Joci Pápai "Origo" A Dal 2017[54] 8 200
9 Italien Italien[55] Italiensk Francesco Gabbani "Occidentali's Karma" Sanremo-Festival 2017[56] 6 334
10 Danmark Danmark Engelsk Anja Nissen "Where I Am" Dansk Melodi Grand Prix 2017[40] 20 77
11 Portugal Portugal Portugisisk Salvador Sobral "Amar Pelos Dois" Festival da Canção 2017 1 758
12 Aserbajdsjan Aserbajdsjan Engelsk Dihaj[57] "Skeletons" Intern udvælgelse 14 120
13 Kroatien Kroatien Engelsk, italiensk Jacques Houdek "My Friend" Intern udvælgelse 13 128
14 Australien Australien Engelsk Isaiah "Don't Come Easy" Intern udvælgelse 9 173
15 Grækenland Grækenland Engelsk Demy "This Is Love" Intern udvælgelse[58] 19 77
16 Spanien Spanien[59] Engelsk, spansk Manel Navarro "Do It For Your Lover" Objetivo Eurovisión[60] 26 5
17 Norge Norge Engelsk JOWST "Grab The Moment" Norsk Melodi Grand Prix 2017[61] 10 158
18 Storbritannien Storbritannien[62] Engelsk Lucie Jones "Never Give Up on You" Eurovision 2017 - You Decide[63] 15 111
19 Cypern Cypern Engelsk Hovig[64] "Gravity" Intern udvælgelse 21 68
20 Rumænien Rumænien Engelsk Ilinca feat. Alex Florea "Yodel It!" Selectia Nationala 2017[65] 7 282
21 Tyskland Tyskland[66] Engelsk Levina "Perfect Life" Eurovision 2017 - Unser Song[67] 25 6
22 Ukraine Ukraine Engelsk O.Torvald "Time" National udvælgelse[68] 24 36
23 Belgien Belgien Engelsk Blanche[69] "City Lights" Intern udvælgelse[70] 4 363
24 Sverige Sverige Engelsk Robin Bengtsson "I Can't Go On" Melodifestivalen 2017[12] 5 344
25 Bulgarien Bulgarien Engelsk Kristian Kostov "Beautiful Mess" Intern udvælgelse 2 615
26 Frankrig Frankrig[71] Engelsk, fransk Alma "Requiem" Intern udvælgelse[72] 12 135

Lande, der ikke deltog i 2017

Følgende lande deltog ikke i årets konkurrence:

Land Årsag Seneste deltagelse
Andorra Andorra Andorras nationale tv-station RTVA bekræftede 19. maj 2016, at de ikke ville deltage i Eurovision 2017.[73] Rusland 2009
Bosnien-Hercegovina Bosnien-Hercegovina BHRT meddelte 28. september 2016, at de ikke ønskede at deltage i 2017 på grund af deres manglende evne til at sikre en stabil finansiering og sponsorering af deltagelsen.[74][75] Tv-stationen led også af finansielle vanskeligheder som følge af en mangel på lovgivning, som ville sikre den fortsatte drift af BHRT. Tidligere i maj 2016 havde EBU truet med at trække BHRT fra alle medlemstjenester på grund af manglende betaling af gæld på i alt 6 millioner schweiziske franc (5,4 millioner euro).[76][77] Sverige 2016
Liechtenstein Liechtenstein 1FLTV bekræftede 16. september 2016, at Liechtenstein ikke ville medvirke i 2017.[78] -
Luxembourg Luxembourg Mens RTL Télé Lëtzebuerg (RTL) 25. maj 2016 meddelte, at de ikke ville deltage,[79] meddelte Udvalget for Andragender i den luxembourgske regering, at det 21. juni havde modtaget en opfordring til Luxembourgs tilbagevenden i konkurrencen. Den luxembourgske regering besluttede at drøfte forslagene i andragendet, herunder muligheden for, at Luxembourg kunne vende tilbage til konkurrencen i fremtiden.[80] Republikken Irland 1993
Monaco Monaco Monacos nationale tv-station TMC bekræftede 20. august 2016, at de ikke ville deltage i 2017.[81] Grækenland 2006
Slovakiet Slovakiet RTVS bekræftede i 24. oktober 2016, at Slovakiet ikke ville deltage i 2017.[82] Aserbajdsjan 2012
Tyrkiet Tyrkiet Selv om der først blev planlagt en tilbagevenden til 2017, bekræftede den tyrkiske nationale tv-station TRT 28. september 2016, at de ikke ville vende tilbage i 2017. Afgørende grunde fra tv-stationen var angiveligt, at de var utilfredse med konceptet om "Big 5" og juryafstemning. Dette var blevet kritiseret i årene før som uretfærdigt.[83] Aserbajdsjan 2012
Rusland Rusland Oprindeligt skulle de deltage med sangeren Yulia Samoylova med sangen "Flame Is Burning", men kunstneren fik ikke tilladelse til at rejse ind i Ukraine, idet hun i så fald ville overtræde en lov i Ukraine fra 2015. Så derfor afmeldte Rusland deltagelsen i Eurovision Song Contest 2017 den 13. april.[2] Sverige 2016

Internationale transmissioner

 • Australien Australien - Julia Zemiro og Sam Pang (SBS, alle shows)
 • Belgien Belgien - Fransk: Maureen Louys og Jean-Louis Lahaye (La Une, alle shows); Nederlandsk: Peter Van de Veire (Één, alle shows)
 • Danmark Danmark - Ole Tøpholm (DR1, alle shows)
 • Estland Estland - Estisk: Marko Reikop (ETV, alle shows); TBA (Raadio 2, semifinale and finale); Russisk: Aleksandr Hobotov (ETV+, alle shows)
 • Finland Finland - Finsk: TBA (Yle TV2, TV Finland og Yle Radio Suomi, alle shows); Svensk: Eva Frantz og Johan Lindroos (Yle TV2, TV Finland og Yle Radio Vega, alle shows)
 • Frankrig Frankrig - Marianne James og Jarry (France 4, semifinaler); Marianne James, Stéphane Bern og Amir Haddad (France 2, finale)[84]
 • Grækenland Grækenland - Maria Kozakou og Giorgos Kapoutzidis (ERT1, ERT HD, ERT World, ERA 2 og Voice of Greece, alle shows)
 • Hviderusland Hviderusland – Evgeny Perlin (Belarus-1 og Belarus-24, alle shows)
 • Italien Italien - Andrea Delogu og Ema Stokholma (Rai 4, semifinaler); Flavio Insinna og Federico Russo (Rai 1, finale)
 • Polen Polen - Artur Orzech (TVP 1, alle shows)
 • Portugal Portugal - TBA (RTP1, alle shows)
 • Rusland Rusland - TBA (Pervij kanal, alle shows)
 • San Marino San Marino - Lia Fiorio og Gigi Restivo (SMtv San Marino og Radio San Marino, alle shows)
 • Spanien Spanien- José María Íñigo og Julia Varela (La 1, alle shows)
 • Storbritannien Storbritannien - Scott Mills og Mel Giedroyc (BBC Four, semifinaler); Graham Norton (BBC One, finale); TBA (BBC Radio 2, finale)
 • Sverige Sverige - TBA (SVT1, alle shows); TBA (SR P4, alle shows)
 • Tjekkiet Tjekkiet - TBA (ČT2, semifinaler; ČT1, finale)
 • Tyskland Tyskland - Peter Urban (One, alle shows; NDR Fernsehen, 2. semifinale; Das Erste, finale)
 • Ukraine Ukraine - TBA (Pershyi Natsionalnyi, alle shows); TBA (Radio Ukraine, alle shows)
 • Ungarn Ungarn - Krisztina Rátonyi og Freddie (Duna og Duna World, alle shows)
 • Østrig Østrig - Andi Knoll (ORF eins, alle shows)

Kommentatorer i ikke deltagende lande

 • Kina Kina - TBA (Hunan TV, alle shows)

Se også

Referencer

 1. ^ 43 Countries to Participate in Eurovision 2017 | Eurovision.tv
 2. ^ a b Bygbjerg, Søren (13. april 2017). "Kaos fire uger inden showet: Rusland er ude af Grand Prix". dr.dk. Hentet 13. april 2017. 
 3. ^ Кличко обіцяє гідно провести "Євробачення" в Києві | Українська правда - Київ
 4. ^ Eurovision Eurovision 2017: Host city announcement by late summer
 5. ^ From six to two: The potential host cities await their fate | News | Eurovision Song Contest
 6. ^ Follow live: Heads of Delegation meet in Stockholm | News | Eurovision Song Contest
 7. ^ https://eurovoix.com/2016/09/28/esc17-tatiana-terekhova-puts-name-forward-possible-host/
 8. ^ http://esctoday.com/137709/eurovision-2017-ntu-reveals-plans-red-carpet-euroclub-eurovision-village
 9. ^ https://eurovoix.com/2016/09/16/esc17-focus-seated-ticketing-not-standing/
 10. ^ https://www.youtube.com/watch?v=oU6-80sPdfc
 11. ^ https://eurovision.tv/event/kyiv-2017/profile?round=82&tab=participants
 12. ^ a b Sweden: Eurovision 2017 Participation Confirmed - Eurovoix
 13. ^ https://eurovoix.com/2016/11/04/georgia-call-for-eurovision-2017-entries/
 14. ^ https://www.youtube.com/watch?v=knpfPFchTnw
 15. ^ https://eurovoix.com/2016/12/23/albania-selects-lindita-halimi-eurovision-song-contest-2017/
 16. ^ https://eurovoix.com/2016/09/21/albania-confirms-eurovision-2017-participation/
 17. ^ https://eurovoix.com/2016/11/22/belgium-blanche-internally-selected-represent-belgium-eurovision/
 18. ^ http://eurovoix.com/2016/08/18/belgium-participant-likely-one-of-two-former-the-voice-belgique-competitors/
 19. ^ https://eurovoix.com/2016/12/29/montenegro-slavko-kalezic-kyiv/
 20. ^ https://eurovoix.com/2016/11/23/montenegro-eurovision-2017-participant-decision-next-week/
 21. ^ Ukrainan Jamala voitti Euroviisut 2016 - Suomen seuraavaa viisuedustajaa haetaan jälleen UMK:ssa | Euroviisut 2016 | yle.fi
 22. ^ https://eurovoix.com/2016/12/05/azerbaijan-diana-hajiyeva-eurovision-song-contest-2017/
 23. ^ https://eurovoix.com/2016/12/14/greece-drops-plans-national-final/
 24. ^ https://eurovoix.com/2016/12/06/poland-eurovision-2017-selection-planned-february/
 25. ^ https://eurovoix.com/2016/09/20/iceland-songvakeppnin-2017-final-on-march-11/
 26. ^ https://eurovoix.com/2016/09/14/czech-republic-2017-participation-confirmed/
 27. ^ https://www.eurovision.tv/page/news?id=hovig_to_represent_cyprus_in_the_2017_eurovision_song_contest
 28. ^ https://eurovoix.com/2016/12/24/armenia-artsvik-will-represent-armenia-eurovision-2017/?utm_medium=push_notification&utm_source=rss&utm_campaign=rss_pushcrew
 29. ^ a b Armenia: Eurovision 2017 Participation Confirmed - Eurovoix
 30. ^ https://eurovoix.com/2016/12/04/slovenia-ema-2017-participants-announced/
 31. ^ http://eurovoix.com/2016/08/16/latvia-selects-for-eurovision-2017-on-february-26/
 32. ^ https://eurovision.tv/event/kyiv-2017/profile?round=79#results
 33. ^ http://www.eurovision.tv/page/news?id=248693
 34. ^ https://eurovoix.com/2016/11/21/macedonia-jana-burceska-eurovision-song-contest-2017/
 35. ^ http://www.esctoday.com/137039/malta-pbs-confirms-participation-eurovision-2017
 36. ^ https://eurovoix.com/2016/12/08/stig-rasta-for-romania/
 37. ^ https://eurovoix.com/2016/10/29/netherlands-og3ne-eurovision-song-contest-2017/
 38. ^ https://eurovoix.com/2016/09/19/netherlands-2017-entrant-decision-october/
 39. ^ https://eurovoix.com/2016/10/11/hungary-dal-2017-submissions-open/
 40. ^ a b Eurovision Denmark: DR confirms participation in Eurovision 2017
 41. ^ https://eurovoix.com/2016/12/16/ireland-brendan-murray-eurovision-2017/
 42. ^ Norway: Melodi Grand Prix 2017 Submissions Open Today - Eurovoix
 43. ^ http://esctoday.com/137789/switzerland-national-selection-submissions-open
 44. ^ https://eurovoix.com/2016/11/30/belarus-13-artists-selected-eurovision-2017-selection/
 45. ^ http://esctoday.com/137013/lithuania-lrt-intends-join-party-eurovision-2017
 46. ^ Estonia's Eesti Laul 2017 tickets on sale May 5, 2016
 47. ^ https://eurovision.tv/story/running-order-grand-final-2017
 48. ^ https://eurovoix.com/2016/12/06/poland-eurovision-2017-selection-planned-february/
 49. ^ https://eurovoix.com/2016/11/30/belarus-13-artists-selected-eurovision-2017-selection/
 50. ^ http://www.eurovision.tv/page/news?id=248693
 51. ^ https://eurovoix.com/2016/12/24/armenia-artsvik-will-represent-armenia-eurovision-2017/?utm_medium=push_notification&utm_source=rss&utm_campaign=rss_pushcrew
 52. ^ https://eurovoix.com/2016/10/29/netherlands-og3ne-eurovision-song-contest-2017/
 53. ^ https://eurovoix.com/2016/09/19/netherlands-2017-entrant-decision-october/
 54. ^ https://eurovoix.com/2016/10/11/hungary-dal-2017-submissions-open/
 55. ^ https://eurovoix.com/2016/09/16/italy-eurovision-2017-participation-confirmed/
 56. ^ http://www.tvblog.it/categoria/festival-di-sanremo-2017
 57. ^ https://eurovoix.com/2016/12/05/azerbaijan-diana-hajiyeva-eurovision-song-contest-2017/
 58. ^ https://eurovoix.com/2016/12/14/greece-drops-plans-national-final/
 59. ^ http://esctoday.com/137200/spain-tve-confirms-participation-eurovision-2017
 60. ^ https://eurovoix.com/2016/10/26/spain-launches-eurovision-selection-process-objetivo-eurovision-2017/
 61. ^ Norway: Melodi Grand Prix 2017 Submissions Open Today - Eurovoix
 62. ^ http://esctoday.com/137185/united-kingdom-bbc-intends-participate-eurovision-2017
 63. ^ https://eurovoix.com/2016/10/06/united-kingdom-eurovision-decide-select-participant-kyiv/
 64. ^ https://www.eurovision.tv/page/news?id=hovig_to_represent_cyprus_in_the_2017_eurovision_song_contest
 65. ^ https://eurovoix.com/2016/12/08/stig-rasta-for-romania/
 66. ^ Germany: Eurovision 2017 Participation Confirmed - Eurovoix
 67. ^ https://eurovoix.com/2016/11/23/germany-ndr-receives-2493-entries/
 68. ^ http://eurovoix.com/2016/07/26/ukraine-stb-reveal-2017-selection-plans/
 69. ^ https://eurovoix.com/2016/11/22/belgium-blanche-internally-selected-represent-belgium-eurovision/
 70. ^ http://eurovoix.com/2016/08/18/belgium-participant-likely-one-of-two-former-the-voice-belgique-competitors/
 71. ^ France: 2017 Eurovision Participation Confirmed - Eurovoix
 72. ^ http://esctoday.com/137532/france-france-2-opens-submission-period-artists-composers
 73. ^ Andorra: No Return To Eurovision in 2017 - Eurovoix
 74. ^ https://eurovoix.com/2016/09/28/bosnia-herzegovina-withdraws-eurovision-2017/
 75. ^ http://esctoday.com/137839/bosnia-herzegovina-bhrt-will-not-participate-eurovision-2017
 76. ^ http://esctoday.com/137585/bosnia-herzegovina-bhrts-participation-eurovision-2017-highly-unlikely
 77. ^ http://wiwibloggs.com/2016/05/27/bosnia-herzegovina-ebu-threatens-bhrt-withdrawal-unpaid-debt/142820/
 78. ^ https://eurovoix.com/2015/09/16/liechtenstein-no-debut-in-2016/
 79. ^ http://eurovoix.com/2016/05/25/luxembourg-will-not-participate-eurovision-2017/
 80. ^ http://eurovoix.com/2016/06/21/luxembourg-government-committee-debate-eurovision-return/
 81. ^ https://eurovoix.com/2016/08/19/monaco-compete-in-eurovision-2017/
 82. ^ http://esctoday.com/137446/slovakia-rtvs-will-not-participate-in-eurovision-2017
 83. ^ https://eurovoix.com/2016/09/28/turkey-will-not-return-eurovision-song-contest-2017/
 84. ^ https://eurovoix.com/2016/09/06/france-stephane-bern-marianne-james/