Ultimate Fighting Championship

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UFC logo

Ultimate Fighting Championship (UFC) er verdens største Mixed Martial Arts organisation, som arrangerer nationale- og internationale fuldkontaktskampe i dette regi.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

UFC 74 i Mandalay Bay Events Center, Las Vegas i Nevada den 25. august, 2007

Organisationen blev etableret i USA i 1993, og har hovedkontor i Las Vegas i staten Nevada, USA. Indtil 2001, hvor UFC blev opkøbt af selskabet Zuffa, som er ejet af Lorenzo Fertitta og Frank Fertitta og nuværende UFC præsident, Dana White, havde organisationen ikke formået at opnå til signifikant kendskab hverken i USA eller internationalt. I forbindelse med opkøbet af UFC blev netop Dana White indsat som præsident for selskabet, og det er under hans lederskab at UFC er blevet til en den multimilliard forretning, det nu er[1].

Profiler[redigér | rediger kildetekst]

UFC har i tidens løb fostret nogle profiler inden for MMA, og, som resultat af den omfattende mediedækning UFC har opnået via blandt andre TV-stationerne FOX og ESPN, er blevet verdensberømte og dermed har været i stand til at fremme sporten og ikke mindst organisationens indtjeningsgrundlag via tilskuere og de såkaldte pay per views under kampene i et hastigt tempo. Blandt de kæmpere som historisk har trukket flest live-tilskuere samt fjernsyns- og streamingseere er Conor McGregor, Khabib Nurmagomedov, Jon Jones, Anderson Silva, Ronda Rousy og Randy Couture[2].

Conor McGregor[redigér | rediger kildetekst]

Irske Conor McGregor gjorde sin entré i UFC i 2014, hvor han på bemærkelsesværdig vis besejrede den ene modstander efter den anden i skikkelse af blandt andre højtrangerede kæmpere og nuværende mestre som Dustin Poirier,Max Holloway og Chad Mendes, hvilket i 2015 gjorde ham fortjent til en titelkamp mod den på daværende tidspunkt forsvarende fjervægtsmester, Jose Aldo. McGregor vandt titelkampen via knockout efter blot 13 sekunder, og avancerede derefter videre til det følgende år kæmpe for letvægtsbæltet imod mesteren i den division, Eddie Alvarez - kamp Conor McGregor også vandt via knockout, hvilket gjorde ham til den første mester nogensinde i to divisioner i UFC. Conor McGregor anses af UFC's præsident, Dana White, for at være organisationens største stjerne og trækplaster[3].

Ronda Rousey[redigér | rediger kildetekst]

Ronda Rousey startede sin karriere inden for kampsport med judo og opnåede plads på det amerikanske olympiske hold ved olympiaden i Beijing i 2008, hvor hun opnåede en bronzemedalje i 70kg vægtklassen[4] I 2012 skrev Rousey kontrakt med UFC, som den første kvinde nogensinde, og hun dominerede fra start bantamvægtklassen. Hun forblev mester i den vægtklassen helt indtil 2015, hvor hun tabte titlen til den boksestærke amerikaner, Holly Holm. I kraft af at Ronda Rousey var den første kvindlige kæmper i UFC banede hun vejen for andre kvinder med ambitioner om at komme til tops inden for MMA, og på trods af hun ikke længere er mester i UFC regi vedbliver hun ifølge Dana White med at være den største profil og tilskuer- og seermagnet på tværs af kvindernes vægtklasser[5].

Største kamp (UFC 229)[redigér | rediger kildetekst]

D. 6. oktober 2018 mødtes den regerende letvægtsmester, russeren Khabib Nurmagomedov og Conor McGregor i oktagonen. Kampen, som fandt sted i T-Mobile Arena i Las Vegas var hovedattraktionen i UFC 229 og er til dato den bedst indtjenende kamp i UFC's historie målt på tilskuerindtægter med 20.034 live-tilskuere og målt på pay per views med et ukendt antal over to millioner pay per views[6]. Kampen blev dækket af sportsmedier verden over i et hidtil uset omfang, og selv dele af pressedækningen opnåede notabilitet via massiv metakommunikation på sociale medier, blogs og i andre fagmedier inden for MMA.[7] Kampen blev vundet via submission i fjerde runde af Khabib Nurmagomedov, som dermed forblev mester i letvægtsdivisionen, men grundet uroligheder og slagsmål mellem McGregors og Nurmagomedovs trænerhold, som foregik umiddelbart efter kampen var slut[8], fik russeren ikke sit bælte på inde i oktagonen, hvilket der ellers er tradition for, og af den årsag blev der sået tvivl om Khabib Nurmagomedov ville forblive mester efter episoden. UFC har imidlertid siden på organisationens hjemmeside bekræftet at Nurmagomedov er den retmæssige regerende letvægtsmester.

Nuværende UFC-mestre[redigér | rediger kildetekst]

UFC består af en mandedivision med i alt otte vægtklasser fra fluevægt til sværvægt, samt en kvindedivision, som er sammensat af fire vægtklasser fra stråvægt til fjervægt.[9]

Herrer[redigér | rediger kildetekst]

Herrerne har på nuværende tidspunkt otte mestre fordelt på de otte eksisterende vægtklasser.

 • Letvægt: Islam Makhachev (24-1-0)
 • Weltervægt: Leon Edwards (21-3-0 (1))
 • Mellemvægt: Sean Strickland (28-5-0)
 • Letsværvægt: Ingen nuværende mester
 • Sværvægt: Jon Jones (27-1-0 (1))

Kvinder[redigér | rediger kildetekst]

Kvinderne har på nuværende tidspunkt tre mestre fordelt på de fire eksisterende vægtklasser, hvoraf to af disse holdes af den brasilianske MMA-udøver Amanda Nunes.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Dana White - Wikipedia.org
 2. ^ UFC Officiel hjemmeside
 3. ^ YouTube (Jimmy Kimmel)
 4. ^ Ronda Rousy
 5. ^ USA Today
 6. ^ Metro.co.uk
 7. ^ News.com.au
 8. ^ CBS Sports
 9. ^ "UFC Officiel hjemmeside". Arkiveret fra originalen 23. december 2017. Hentet 23. december 2017.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]