Spring til indhold

Fluevægt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fluevægt er en vægtklasse i boksning, og repæsenterede oprindeligt den letteste af vægtklasserne for seniorer, og var placeret under bantamvægt. I dag er der i boksesporten opfundet en række supplerende vægtklasser, der ligger over og under fluevægt. I professionel boksning har der siden 1975 været let-fluevægt under fluevægt, og siden 1980 har super-fluevægt ligget over fluevægt. Super-fluevægt anerkendes dog ikke i officiel amatørboksning som defineret af AIBA. Let-fluevægt har været anerkendt i amatørboksning for seniorer siden 1968.

I professionel boksning er vægtgrænsen for fluevægt 112 engelske pund (50,802 kilogram) og for amatører 52 kg.[1] Grænsen i amatørboksning har været flyttet flere gange, og den nuværende grænse har været gældende siden 2010.

Fluevægt benyttes også som vægtklasse i andre sportsgrene end boksning, men har da andre definitioner.

Fluevægt i professionel boksning[redigér | rediger kildetekst]

Fluevægteren Pascual Pérez fejrer sejr i VM-kamp den 26. november 1954

Vægtklassen fluevægt er den nyeste af de 8 "klassiske" vægtklasser inden for boksning. Oprindeligt boksede de letteste boksere i klassen bantamvægt, men kort efter år 1900 dukker betegnelsen fluevægt op. Den første registrerede officielle titelkamp i vægtklassen under navnet Fluevægt fandt sted i England den 25. maj 1903, hvor Owen Moran vandt det britiske mesterskab i klassen. Owen havde dog forinden bokset en række titelkampe, men disse var annonceret som værende mesterskabet i eksempelvis 108-punds og 110-punds-klassen. Først i 1913 arrangeres en VM-kamp i vægtklassen fluevægt, da englænderen Sid Smith vinder verdensmesterskabet i en kamp mod den franske mester i klassen Eugene Criqui.[2] Kampen var tillige annonceret som værende også om europamesterskabet. Der var dog ikke fuld anerkendelse af VM-titlen fra amerikansk side, og først i 1916 kunne der kåres en generelt anerkendt mester i klassen, da waliseren Jimmy Wilde i London stoppede amerikaneren Young Zulu Kid i 11. omgang.

To danskere er blevet europamestre i fluevægt: Eyub Can (1989) og Jesper D. Jensen (1996-1997). Den kenyanske fluevægter Stephen Muchoki var baseret i Danmark i en stor del af sin karriere, hvor han bl.a. boksede om VM-titlen.

Fluevægt i amatørboksning[redigér | rediger kildetekst]

Fluevægt har været på det olympiske bokseprogram siden boksning optrådte første gang ved de Olympiske Lege i St. Louis i 1904. Første olympiske mester i klassen var amerikaneren George Finnegan, der få dage efter finalen tillige stillede op i finalen i bantamvægt, som han dog tabte. Finnegan opnåede således såvel guld- som sølvmedalje i boksning ved det samme OL.

Olympiske mestre[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "AIBA's regler, Appendix K" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 16. december 2011. Hentet 20. januar 2021.
  2. ^ "Liste over oprindelige fluevægtsmestre". Arkiveret fra originalen 7. april 2015. Hentet 23. juni 2011.

Se også[redigér | rediger kildetekst]