Urriðafoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Urriðafoss

Urriðafoss er et vandfald i floden Þjórsá i det sydvestlige Island og er det mest vandrige vandfald i Island. Vandfaldets er 6 meter højt. Opstrøms i Þjórsá er der flere vandfald, der næsten alle er højere, men Urriðafoss er det største med en vandmængde på 360 m³/s.[1] Om vinteren kan der være et 20 meter tykt lag is ved vandfaldet, den såkaldte Urriðafosshrnn.

Vandfaldet er beliggende omkring 16 kilometer øst for byen Selfoss, og et par hundrede meter nord (opstrøms) for vandfaldet føres vejen Hringvegur over floden. På trods af vandfaldets størrelse er det ret ukendt og nævnes sjældent.

Planer om udnyttelse til vandkraft[redigér | redigér wikikode]

Fossafélagið Títan firmaet, der blev stiftet i 1927, fik tilladelse til at bygge et kraftværk i Urriðafoss i forbindelse med en jernbane til Reykjavík fra vandfaldet.[2] Dette skete ikke, men nu har Landsvirkjun planer om at bygge vandkraftværker i den nederste del af Þjórsár floden, ved Urriðafoss og Núpur.

Det planlagte Urriðafoss Kraftværk forventes at få en kapacitet på ca 125 MW og en el-produktionskapacitet på 930 GWh per år. Kraftværket vil blive placeret under jorden, og en tunnel fra kraftværket, vil munde ud i floden Þjórsá nedenfor Urriðafoss vandfald. Vandfaldet forventes at forsvinde, hvis kraftværket bliver bygget. Lokale beboere i området protesterer mod byggeriet, i et forsøg på at redde Urriðafoss.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "World's Largest Waterfalls - By Average Volume". worldwaterfalldatabase.com. Hentet 20. oktober 2018. 
  2. ^ Urriðafossvirkjun í Þjórsá allt að 150 MW og breyting á Búrfellslínu 2 Mat á umhverfisáhrifum Matsskýrsla (PDF) (Environmental Impact Assessment Report) (islandsk), april 2003, hentet 23. oktober 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 63°55′26″N 20°40′26″V / 63.9239°N 20.6739°V / 63.9239; -20.6739

Islandsk geografiStub
Denne artikel om islandsk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi