Spring til indhold

Vands damptryk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Af den vandrette akse aflæses temperaturen i °C, og af den lodrette akse aflæses mætningstrykket. Denne er gjort logaritmisk for nemmere at kunne aflæse kurvens værdier.

Vands damptryk er en angivelse af ved hvilket tryk ved forskellige temperaturer, at vand fordamper. Ved 1 atmosfærisk tryk = 1.013 hPa (hektopascal), sker det ved 100 °C. Ved temperaturer under 0,1 °C – det såkaldte triplepunkt – sker der en direkte omdannelse mellem is og damp udenom væskeformen.

Beregning af mætningskurven[redigér | rediger kildetekst]

Mætningskurven beregnes således, hvor t er lig med temperaturen:

Eksempel 1[redigér | rediger kildetekst]

Eksempel: Ved stuetemperatur, 21 °C er mætningstrykket for damp = 24,9 hPa.

Den røde kurveskitsen er der hvor der er den maksimale mængde vand på gasform ved en givet temperatur. Ud fra hvor meget vand, der reelt er i luften, kan man så beregne den relative fugtighed, der kan aflæses på et hygrometer. Når temperaturen falder, vil den relative fugtighed stige, idet den absolute fugtighed er den samme, men mætningstrykket falder. Når den relative fugtighed når 100 %, er dugpunktet nået. Dampen omdannes til vand og falder til jorden. Den relative fugtighed beregnes således, hvor p er det aktuelle damptryk (partialtrykket):

 %

Eksempel 2[redigér | rediger kildetekst]

Eksempel: Ved temperaturen 21 °C aflæses den relative fugtighed på hygrometeret i stuen til 65 %, så er damptrykket = 16,2 hPa.

Dugpunktet d beregnes således via en mellemberegning m:

°C

I eksemplet med 65% relativ fugtighed ved 21 °C nås dugpunktet ved 14,18 °C.

Beregning af den absolutte fugtighed[redigér | rediger kildetekst]

Den absolute fugtighed beregnes således:

g/m³

I eksemplet bliver det til 11,93 gram damp pr. kubikmeter; og det er ens både ved stuetemperaturen og ved dugpunktet.