Varmfront

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fugtig varm luft glider over det kolde luftlag, vanddråberne kondenseres til regn.
Symbol for varmefront

En Varmfront er grænsen mellem to luftmasser i atmosfæren af uens temperatur, hvor den varme luft fortrænger den kolde luft. En varmfront er ofte forbundet med lavtryk.

Varm luft er lettere end kold luft, fordi den har lavere tryk end den omgivende køligere luft. Den varme luft vil, fordi den er lettest, glide over det kolde luftlag. Derved dannes lette skyer der senere fortætter og danner nedbør. Når nedbøren falder som regn, er den ofte silende.

På vejrkort markeres en varmfront med en (rød) linje med halvcirkler. Cirklerne er på til den side, fronten bevæger sig imod. Linjen tegnes, hvor varmfronten møder jordoverflade, i højden kan den strække sig flere hundrede kilometer længere frem.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

En varmfront bliver dannet på grund af vandrende lavtryk. På grund af Corioliskraften i lavtrykket cirkler vinden rundt om det, hvilket medfører, at den varme luft presses op over den kolde luft på forsiden af lavtrykket. Der hvor den varme luft fra syd vest (SV) glider op over den kolde luft dannes der en varmfront.

Man kan se varmefronten nærme sig, længe før lavtrykket når frem. Der starter med at være fjerskyer, der ligger meget højt på himlen (5-13 km). Senere bliver skydækket tættere og tættere, og skyerne bliver lavere. Skydækket tiltager gerne 100-1500 km før. Trykket falder og temperaturen stiger langsomt.

Varmfronten findes der, hvor den varme og fugtige luft i det varme transportbånd trænger frem mod den kolde luft og fortrænger den. Men da varm luft er lettere end kold, vil den varme luft stige til vejrs op over den kolde luft, så den kolde og tungere luft kun langsomt bliver trængt tilbage.

Når det varme transportbånd glider op over den kolde luft, afkøles transportbåndet, hvis vanddampe fortættes til skyer med regn. Regnen vil derfor rage ind over fronten, således at det oftest begynder at regne i god tid inden fronten passerer. Typisk starter den ca. 500 km før fronten.

På bagsiden af varmfronten, er det ofte klaret op og der er lune vinde fra syd.