Vejbump

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Et fartbump eller vejbump er en skabt forhøjning i vejen, der tvinger køretøjerne til at nedsætte hastigheden, da en passage ved for høj hastighed forårsager, at bilen "hopper" dels ved mødet med forhøjning og ved bumpets afslutning. Af samme årsag bliver de typisk anvendt i byerne.

Bumpet findes i en række forskellige varianter, der kan tvinge hastigheden helt ned til f.eks. 15-20 km/t eller gøre det ubehageligt at overskride den lokale hastighedsgrænse på f.eks. 50 km/t. I Kongens Enghave er der i øjeblikket forsøg i gang med et "variabelt bump", der synker sammen ved passage med tunge køretøjer, så det i praksis kun er lastvogne og busser, der ikke mærker til bumpet[1]. Ydermere har Dansk Autohjælp[2] og MEKS[3] i samarbejde med politiet udført nogle forsøg med mobile vejbump, der skal sikre et ulykkessted på typisk en motorvej.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ingeniøren 5. november 2007 Arkiveret 25. februar 2008 hos Wayback Machine: "København får Danmarks første intelligente vejbump"
  2. ^ Trafikken.dk 14. februar 2006 Arkiveret 15. november 2016 hos Wayback Machine: "Mobile vejbump og Person Warnungs System"
  3. ^ BeredskabsInfo 19. februar 2007 (Webside ikke længere tilgængelig): "Forsøg med mobile vejbump bliver permanent"

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

TrafikSpire
Denne trafikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.