Venus fra Willendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Venus. (Se også artikler, som begynder med Venus)
Venus fra Willendorf
3D-model af Venus fra Willendorf.

Venus fra Willendorf også kendt som Kvinden fra Willendorf er en 11,1 cm høj statuette af en kvinde. Den blev opdaget i 1908 ved en palæolitisk boplads i nærheden af Willendorf i Østrig af arkæologen Josef Szombathy. Det er skåret af en oolitisk limsten, der ikke er kendt på egnen, og bemalet med rød okker.

Efter en analyse af stratigrafien af pladsen i 1990 er figuren sat til at være udskåret for 22.000 til 24.000 år siden. Meget lidt er kendt om dens oprindelse, udskæringsmetode eller kulturelle betydning.

Figuren er ikke et realistisk portræt, men en idealisering af den kvindelige figur: vulva, bryster og udspilede mave er fremtrædende. Det tyder på en stærk forbindelse til fertilitet. Hendes små arme er foldet over brystet, og hendes ansigt kan ikke ses fordi hovedet er dækket af, hvad der kan være fletninger, øjne eller en form for hovedbeklædning.

Øgenavnet, der leder tanken hen på det klassiske billede af "Venus", skabte en del modstand i beskrivelserne. Christoffer Witcombe udtrykker det: "De ironiske betegnelser for disse kvindelige figurer som "Venuser" bekræfter på belejlig vis visse af datidens formodninger om det primitive, om kvinder og om smag" . Samtidig er der en professionel modvilje mod at identificere hende som en Moder Jord-gudinde fra det palæolitiske gamle Europa. Nogle foreslår, at hendes korpulente krop repræsenterer en høj status i et jæger-samler-samfund, og at hun ud over sin åbenlyse fertilitet også kan være symbol på sikkerhed og succes.

Figuren kan ikke stå selv. Derfor menes det, at figuren er beregnet til at blive holdt i stedet for blot at blive betragtet. Nogle arkæologer har kaldt figuren for en amulet i stedet for en Modergudinde. Andre nævner som en mulighed, at den er beregnet til at blive indført vaginalt, muligvis som en fertilitetsamulet.

Venus af Willendorf er en del af samlingen ved Naturhistorisches Museum i Wien.

Der er senere fundet mange lignende statuetter og tilsvarende kunstarter. De bliver under ét kaldt Venus-figurer.

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 47°47′00″N 16°03′00″Ø / 47.7833°N 16.05°Ø / 47.7833; 16.05