Vesterbotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vesterbotn
Leavdnjavuotna
Overblik
Land Norge
Kommuner Porsanger
Kommuner (Fylker) Troms og Finnmark
Område Porsangerfjorden
Type Fjord
Maks. længde 12 km
Maks. dybde 27 meter
Oversigtskort

Vesterbotn (nordsamisk: Leavdnjavuotna, kvensk og finsk: Lemmivuono) er en fjordarm i enden af Porsangerfjorden i Porsanger kommune i Troms og Finnmark fylke i Norge. Fjorden går langs hele vestsiden af Oldereidneset. Fjorden har indløb mellem Stabbursnes i nordvest og Reassetnjárga i sydøst og går tolv kilometer mod syd til Lakselv i enden af fjorden.[1]

Fjorden er meget lavvandet, særlig langs siderne og i den ydre halvdel hvor den kun op til otte meter på det dybeste. Banak flyveplads ligger lige syd for fjorden, og lige nord for denne er fjorden op mod 27 meter dyb, hvilket er det dybeste i fjorden. Rullebanen på flyvepladsen går næsten en kilometer ud i fjorden. Her gør fjorden et lille sving mod øst og så mod syd igen på østsiden af Banak. Denne del av fjorden bliver kaldt Brennelvfjorden.

E6 går langs vestsiden af fjorden, mens fylkesvei 181 (Finnmark) går langs østsiden af Brennelvfjorden. Inderst i Brennelvfjorden ligger Brennelv og Lakselv. Lakselven munder ud i fjorden vest for flyvepladsen.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vesterbotn på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi