Viborg Kirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Viborg Kirkegård
Udsigt til kapelbygningen på Viborg Kirkegård.
Foto: Lars Schmidt
Generelle informationer
Sted Viborg, Danmark
Grundlagt 10. oktober 1808; 215 år siden (1808-10-10)
Type Offentlig
Ejer Viborg Domsogn, Søndre Sogn, Vestervang Sogn, Søndermark Sogn og Houlkær Sogn
Areal 9,5 hektar
Eksterne henvisninger
Officiel hjemmeside
Oversigtskort
Viborg Kirkegård ligger i Midtjylland
Viborg Kirkegård
Viborg Kirkegård
Sandstenspyramiden tegnet af Arne Finsen.
Foto: Lars Schmidt

Viborg Kirkegård er en kirkegård beliggende imellem Rødevej og Gl. Skivevej, i centrum af Viborg og dækker et areal på ca. 9.5 ha. Kirkegården er central kirkegård for fem af byens seks sognekirker, med undtagelse af Asmild Kirke, der som eneste kirke i byen har egen kirkegård. Viborg Kirkegård blev indviet i 1808.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kirkegården i midtbyen blev indviet den 10. oktober 1808, og skulle aflaste de efterhånden fyldte kirkegårde der lå placeret ved byens kirker. I det sydøstlige hjørne findes den ældste del af kirkegården, og det var også her det første kapel og en graverbolig lå placeret.

I 1965 byggede man nyt kapel og opførte et krematorium ved den nye indgang, som man i 1960 havde etableret ved Gl. Skivevej, lige overfor Viborg Katedralskole. Der var ligbrænding i Viborg indtil 1987, hvor man nedlagde krematoriet i forbindelse med en ombygning af bygningskomplekset ved kapellet.

Kirkegården er blevet udvidet fire gange i forbindelse med tilkøb af jord, og i 2005 var seneste gang man tog et nyt område i brug.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

I bygningerne ved Gl. Skivevej findes 2 kapeller med plads til henholdsvis 168 og 15 siddepladser. Orglet i det største kapel har 15 stemmer og er lavet af Marcussen & Søn.

Kendte begravet på kirkegården[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]