Victor Massé

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Victor Massé.

Victor Félix Marie Massé (7. marts 18225. juli 1884) var en fransk komponist.

Massé, der var elev af Paris-konservatoriet, vandt allerede 1844 Prix de Rome for komposition. Vendt tilbage til Paris erhvervede Massé sig megen yndest som romancekomponist og debuterede 1849 som operakomponist med La chambre gothique (Opéra-comique); med denne og de følgende arbejder i samme genre — La chanteuse uoilée, Galathée, Les noces de Jeanette (1863) og La Reine Topaze (1856) — havde Massé alt held, medens de operaer, han derefter lod opføre, kun gjorde ringe eller rent forbigående lykke.

I 1866 blev Massé lærer i komposition ved konservatoriet og i 1872 medlem af Akademiet. I 1876 fremkom, efter en lang pause, operaen Paul et Virginie, og ved sin død efterlod Massé sig La nuit de Cléopatra (opført 1885). Massés musik var oprindelig holdt i den ældre opéra-comique-genre med nogen påvirkning af Auber og med meget henblik på de udførende sangere; uden at være betydelig var den melodiøs, munter og tiltalende. Senere hen søgte han at efterligne Gounod, men som anført med ringere sceneheld.

Kilder[redigér | redigér wikikode]