Visum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Visa)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Visa omdirigerer hertil. For betalingskortet, se VISA. For andre betydninger, se Visa (flertydig).
Visum - Kaliningrad 1992.

Et visum (flertal: visa) er en tilladelse til indrejse i et land. Et visum er som regel udformet som et stempel eller indhæftet dokument i passet. Det udstedes af en ambassade eller et konsulat for det land, der er mål eller gennemrejsemål for rejsen. Honorære (=ulønnede) konsulater har normalt ikke bemyndigelse til at udstede visum.

Schengen-samarbejdet omfatter blandt andet fælles visumregler for deltagerlandene, omend disse administreres forskelligt. Et dansk udstedt Schengen-visum kan være betinget af at den inviterende part stiller en bankgaranti på ca. 55.000 kr, bankgarantien er unik for Danmarks tolkning af reglerne[kilde mangler]. Et Schengen-visum er gyldigt til alle Schengen-landene.

Nogle lande har endnu interne visa.

I Sovjetunionen og andre lande havde man også udrejsevisa, og i en række mellemøstlige lande har man det såkaidte kafala-system, hvor migrantarbejdere først kan forlade landet, når arbejdsgiveren bekræfter at kontrakten er fuldført eller ophørt.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: