Vitebsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vitebsk
Віцебск Rediger på Wikidata
Vitebsks byvåben Vitebsks byflag
Coat of Arms of Viciebsk, Belarus.svg Flag of Viciebsk, Belarus.svg
Viciebsk collage.jpg
Overblik
Land Hviderusland Hviderusland
Borgmester Viktor Nikolajkin Rediger på Wikidata
Voblast Flag of Vitsebsk Voblasts.svg Vitebsk
Rajon Vitebsk
Grundlagt 974 Rediger på Wikidata
Postnr. 210000–210999 Rediger på Wikidata
Telefonkode 212 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 364.800 (2020) Rediger på Wikidata
 - Areal 125 km²
 - Befolkningstæthed 2.929 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 172 m, 144 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.vitebsk.gov.by
Oversigtskort

Vitebsk (hviderussisk: Віцебск, tr. Vitsjebsk; russisk: Витебск, tr. Vitebsk) er en by i det nordøstlige Hviderusland tæt på grænsen til Rusland. Byen er administrativt centrum for Vitebsk voblast, har et areal på 124,5 km² og har 364.800(2020) indbyggere, hvilket gør den til landets fjerdestørste by efter Minsk, Homel og Mahiljow.

Vitebsk er den næst ældste by i Hviderusland efter Polotsk og blev grundlagt på de høje bredder hvor floden Vitsba, der har givet navn til byen, udmunder i Daugava. Vitebsk voksede frem ved væringernes handelsrute til Konstantinopel. Ifølge en vandrehistorie fra 1700-tallet grundlagde den hellige Isapostolos prinsesse Olga byen. Byen voksede frem omkring en flodhavn ved floden Daugava som et center for de forenede krivitjstammer i en bekvem geografisk position ved krydsningen af de vigtige handelsruter. Placeringen bidrog til byens vækst og velstand i de kommende århundreder.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Fyrstendømmet Vitebsk

I 11 og 1200-tallet var Vitebsk hovedstaden i Fyrstendømmet Vitebsk, et fyrstedømme, der lå ved en flodruten fra Østersøen til Sortehavet. I 1320 blev byen inddraget i storfyrstedømmet Litauen som medgift for Prinsesse Maria, storfyrste Algirdas af Litauens første hustru. I 1351 havde byen bygget et palads til prinsessen. I 1410 deltog Vitebsk i slaget ved Grunwald. I 1597 fik Vitebsk bevilget Magdeburgrettigheder. Imidlertid blev byen frataget rettighederne i 1623, efter at borgerne havde gjort oprør imod Brestunionen og dræbt ærkebiskop Jazafat Kuntsevitsj. Under den første deling af Polen i 1772, blev Vitebsk annekteret af det Russiske Kejserrige.

Under det Russiske Kejserrige blev Vitebsk historiske centrum ombygget i nyklassicistisk arkitektur.

I 1919 blev Vitebsk udråbt til at være en del af Den Socialistiske Sovjetrepublik af Hviderusland, men blev hurtigt overført til Russiske SFSR og senere til den kortlivede Litauisk-Hviderussiske SSR. I 1924 blev byen dog atter en del af Hviderussiske SSR.

Under Operation Barbarossa blev byen indtaget af Nazi-Tyskland den 10. juli 1941. Den gamle by blev næsten fuldstændigt tilintetgjort under Anden Verdenskrig. Efter omfattende kampe befriede Den Røde Hær Vitebsk den 26. juni 1944.

Før Anden Verdenskrig havde Vitebsk haft en betydelig jødisk befolkning:. I henhold til russisk folketælling fra 1897 udgjorde jøder 34.400, ca. 52%, ud af en samlet befolkning på 65.900.[1] Op imod 15.000 af byens jødiske befolkning blev myrdet under massakrer i Vitebsk Ghetto i de første måneder efter besættelsen.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Vitebsk er jernbane- og vejknudepunkt. Der findes mere end 300 industrivirksomheder i byen indenfor bl.a. maskinbyggeri, metalforarbejdning, fødevareindustri, tekstilindustri, fremstilling af elektriske apparater, byggematerialer og træ. I Vitebsk ligger bryggeriet "Browar Dvina".

Vitebsk jerbanestation 2009

De største ingeniør- og metalbearbejdningvirksomheder er: Vistan, Vitebsk elektriske måleinstrumenter, Vitebsk instrumentfabrik, Vitebsk radio- komponentfabrik, SoyuzKabel og Vitebsk maskinreparationsfabrik.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Vitebsk betjenes af Vitebsk Lufthavn, der ligger 10 km fra centrum og beflyves af charterfly fra Belavia.

Vitebsk jernbanestation betjenes af Hvideruslands jernbaner og har bl.a. fjerntogsforbindelser til Minsk, Pskov, Skt. Petersborg, Homel, Smolensk og Moskva.

Byen har 9 sporvognslinjer, 10 trolleybuslinjer og 53 busruter. Vitebsk sporvogne blev sat i drift i 1898, et år tidligere end i Moskva og 9 år tidligere end i St. Petersborg.

Kendte personer fra Vitebsk[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Joshua D. Zimmerman (2004). Poles, Jews, and the politics of nationality. Univ of Wisconsin Press. s. 16. ISBN 0-299-19464-7. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]