Werner Abrahamson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra W.H.F. Abrahamson)
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
W.H.F. Abrahamson

Werner Hans Frederik Abrahamson (10. april 1744 i Slesvig by22. september 1812 i København) var en dansk forfatter og officer ved artilleriet.

Han var en meget produktiv forfatter indenfor forskellige retninger som lingvistik, runer, middelalderens litteratur og militærhistorie. Han udgav fortrinsvis sine tekster og afhandlinger i tidsskrifter som Minerva, Det Skandinaviske Litteraturselskabs Skrifter og De Antiquariske Annaler.

Sammen med Rasmus Nyerup og Knud Lyne Rahbek var han udgiver af det stort anlagte værk i fire bind Udvalgte danske Viser fra Middelalderen (1812-1814).

Han skrev desuden digte, folkesange og krigssange, fx i anledning af Slaget på Reden. Af hans mange viser kendes endnu Min Søn, om Du vil i Verden frem, saa buk. Han deltog i fejden om Holger Danske, Holgerfejden, den lange og forbitrede kamp i litteraturen mod de i Danmark bosatte tyske, og hvortil Jens Baggesens Opera Holger Danske gav den tilfældige anledning.

I 1812 udgav han en dansk sproglære for tyskere, Dänische Sprachlehre für Deutsche.

14. februar 1770 blev han optaget i frimurerlogen Joshua i Kolding.[1]

Han var den første leder af Det Kongelige Garnisonsbibliotek efter dets oprettelse i 1785.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ K.L. Bugge, Det danske frimureries historie, bind 2, 1927, s. 111ff.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]