Spring til indhold

Wanderer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den ene Wanderer-fabrik i 1920
Wanderer motorcykel fra 1906

Wanderer var en tysk maskinfabrik, der blev startet i 1894, men blev tvunget i knæ, da deres to fabrikker i Sachsen blev bombede under 2. verdenskrig i 1939. Sammen med Audi, DKW og Horch dannede de i 1932 Auto Union (nuværende Audi).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Inden opførelsen af den store fabrik havde grundlæggeren Johann Baptist Winklhofer sammen med Richard Adolf Jaenicke i 1885 startet en mindre virksomhed til produktion og reparation af cykler – og senere også motorcykler. Ni år senere erhvervede de sig en grund på 19.000 m², hvor de så startede deres fabrik.

Den første motorcykel blev bygget i 1902, i 1903/1904 serieproducerede man skrivemaskiner, fra 1909 regnemaskiner. Tre år senerede blev den første bil bygget, dog serieproducerede man først disse fra 1913.

Efter krigen er fabrikken og dens varemærke blevet videreført til produktion af andre former for maskiner – bl.a. cykler.Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

TysklandSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Tyskland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.