White Hart Lane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
White Hart Lane
"The Lane"
Min of Silence v Wigan.jpg
White Hart Lane - Set fra North Stand
Generelle informationer
Sted Tottenham, London, England
Bygget 1899
Indviet 4. september 1899
Kapacitet 36.310[1] tilskuere
Banestørrelse 100 x 67 m
Underlag Græs
Arkitekt Archibald Leitch
Ejer Tottenham Hotspur F.C.
Benyttes af/til Tottenham Hotspur
Andet
Websted tottenhamhotspur.com
Oversigtskort

White Hart Lane er et fodboldstation i Tottenham, som ligger i den nordlige del af London. Stadionet blev opført i 1899 og er hjemmebane for Tottenham Hotspur og det har i dag, efter adskillige renoveringer, en kapacitet på 36.310.

Ud over at huse Tottenham har White Hart Lane også været benyttet som hjemmebane for Englands landshold. I de tidlige 1960'ere kunne stadionet rumme nogle af 70.000, men efterhånden som sidepladser blev indført på engelske fodboldstadion er maksimumskapaciteten faldet betydeligt. Tilskuerrekorden blev sat under en kamp mod Sunderland i FA Cupen den 5. marts 1938, hvor tilskuertallet blev opgjort til 75.038.

Tottenham Hotspur har planer om at bygge et nyt stadion med en tilskuerkapacitet på omkring 56.000[2]. Stadionet skal ligge oven i det det nuværende White Hart Lane, så man derved undgår at flytte væk fra Haringey, hvor klubben har holdt til i over 125 år.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1899 flyttede Tottenham Hotspur, som dengang var kendt som The Hotspur Football Club, til White Hart Lane. Man fik ved hjælp fra den lokale gartner, John Over, omdannet en nedlagt planteskole, som var ejet af en det nu nedlagte bryggeri, "Charringtons" til et brugbar fodboldbane. Spurs medbragte mobile tribuner, som de havde brugt på deres tidligere stadion, hvormed der blev plads til 2.500 tilskuere. Den første kamp på White Hart Lane blev en hjemmesejr på 4-1 over Notts County med omkring 5.000 tilskuere, som blev vidne til den første kamp og første sejr på den nye hjemmebane.

White Hart Lane undergik en voldsom udvikling i starten af 1900-tallet, hvor arkitekten Archibald Leitch, stod bag størstedelen af af et kvadratisk stadion med 5.300 sidepladser og et indhegnet ståområde med plads til yderligere 700 fans. Den berømte hane blev placeret på stadionets toppunkt ved slutningen af 1909-1910 sæsonen. Yderligere forbedringer blev foretaget i 1910'erne, hvor den tidligere East stand, der var lavet af træ, blev udskiftet med en udvidet cementtribune, hvormed stadionets kapacitet steg til over 50.000. Stadionet fortsatte med at blive forbedret og takket være præmiepengene fra FA Cup triumfen i 1921, blev både Paxton Road Stand and Park Lane Stand betydeligt forstørret og samtidig blev det meste af tribunerne overdækket.

Hanen

En kamphane (klubmaskotten) af bronze blev dengang placeret på tribunetaget, og den dag i dag er den stadig at finde på på taget af West Stand, hvor den holder øje med tingenes tilstand. I 1930'erne var fodbold var meget populært, og på trods af at Tottenham ikke havde meget sportsligt succes på dette tidspunkt, blev det præsteret at klemme hele 75.038 tilskuere ind på White Hart Lane til en FA Cup kamp mod Sunderland i marts 1938. I 1953 blev der opført lysmaster på stadionet. Disse blev siden hen renoveret i 1970'er og løbende forbedret med ny teknologien udviklede sig. I 1950'ern havde Tottenham omsider manifisteret sig som en fast bestanddel af Englands topklubber, hvilket bevirkede at White Hart Lane konstant havde et af de højeste tilskuertal i landet. I perioden mellem 1908 og 1972 var White Hart Lane en af de meget få stadioner i England, der slet ikke havde nogle reklamer.

Den gamle West stand blev totalt nedrevet i 1980 og blev 15 måneder senere erstattet af den nuværende tribune. Under slutningen af 1980'erne blev East Stand gjort i stand så den fik det udseende, som den har i dag. Dette betød i 1992 fjernelse af lysmasterne, og i stedet blev det påsat projektører på Esat og West stands i 1992. Der blev også opsat sæder på begge nedre dele af disse tribuner, her havde der tidligere havde været ståtribune. Et år senre blev også den nedre halvdel af North Stand omdannet til et "all-seater" område. Taget på North Stand blev forbundet med tagene fra East og West stands. I marts 1995 blev South Stand (på Park Lane) færdiggjort efter omfattende renovering, som medførte, at den første storskærm (en Sony Jumbotron TV) blev sat op. I dag er der to af disse – en over hver straffesparksfelt. Stadionets kapaciteten steg til lidt over 33.000.

Kapaciteten på White Hart Lane
Tribune Kapacitet
North Stand - (Paxton Road) 10.086
South Stand - (Park Lane) 8.633
East Stand - (The Shelf side) 10.691
West Stand - (High Road) 6.890
Total - (White Hart Lane) 36.310

Opførelsen af den øvre tribune på North Stand, som ligger på Paxton Road, stod færdig i 1998, hvormed stadionets kapacitet steg til lidt over 36.000. Det er i dette format stadionet i dag tager sig ud. Ved årtusindeskiftet satte kapacitetsbegrænsningen gang i diskussion om White Hart Lanes fremtid, eftersom man var kommet til et punkt, hvor stadionet ikke længere kunne udvides. Igennem årene har mange rygter været fremme, herunder muligheden for at flytte til nybyggede Wembley Stadium eller det stadig ufærdige Olympiske Stadion. Den 30. oktober 2008 blev det dog annonceret, at Tottenham har planer om at udvikle sig på sin nuværende placering og mod nord, hvor klubben har opkøbt land. Her har man planer om at bygge et nyt 58.0000-tilskuerstadion. Det nye område skulle efter planerne inkludere fritidsfaciliteter, butikker, beboelse, et klubmuseum, offentlige områder og et nyt hovedkvarter for Tottenham Hotspur Foundation.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ White Hart Lane. Sky Sports. Hentet 5 January 2009. 
  2. ^ Spurs make record pre-tax profit. BBC News. Hentet 09/11/09. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]