Archibald Leitch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Archibald Leitch

Personlig information
Født 27. april 1865 Rediger på Wikidata
Glasgow, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 25. april 1939 (73 år) Rediger på Wikidata
Glasgow, Storbritannien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Hutchesons' Grammar School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Arkitekt, ingeniør Rediger på Wikidata
Fagområde Arkitektur Rediger på Wikidata
Kendte værker The Dell, Stamford Bridge, White Hart Lane, Twickenham Stadium, Old Trafford Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Archibald Leitch (27. april 1865 i Glasgow25. april 1939) var en skotsk arkitekt og ingeniør. Han var særlig kendt for at have designet fodboldstadioner i Storbritannien. Leitch satte sit særpræg på stadionerne han designede, selv om tribunene han designede blev set på som mere funktionelle end æstetisk elegante.

Leitch begyndte arkitektkarrieren med at designe fabrikker. I 1899 fik han interesse for fodboldstadioner ved at designe Rangers' bane Ibrox Park (i dag Ibrox Stadium) i Glasgow. De næste 40 år blev han stod han for at designe hele eller dele af mange stadionanlæg, og han blev Storbritanniens største arkitekt af fodboldstadioner.

Under en landskamp i 1902 faldt dele af en tribune sammen på Ibrox Park. 26 tilskuere omkom og over 500 blev skadet. Tribunen var lavet af træ, og var holdt oppe af stålbjælker. Etter denne ulykke blev sådanne fundamenter for tribuner erstattet med jordvolde eller armeret beton. Ulykken skyldtes delvis svagheder ved Leitch' design, så ulykken kunne have ødelagt hans karriere som stadiondesigner. Leitch forblev dog eftertraktet som stadiondesigner også efter denne ulykke.

Fodboldstadionerne Archibald Leitch har designet helt eller delvis:

Seks af de otte baner som blev brugt under VM i fodbbold 1966 havd tribuner designet af Archibald Leitch. Et andet eksempel på omfanget af Leitch' arbejde er at af de 22 klubber der spillede i den i engelske 1. division i 1927, havde Leitch været involveret i 16 af dem på et eller andet tidspunkt. [1]

Mange af tribunerne og stadionerne Leitch designede er i dag revet ned. Blandt dem er Trinity Road Stand på Aston Villas bane Villa Park en af de mest kendte. Efter Hillsborough-tragedien i 1989 blev mange gamle tribuner nedrevet eller ombygget, deriblandt flere af tribunerne Leitch havde designet. Hovedtribunen på Craven Cottage i London og facaden til Main Stand på Ibrox i Glasgow er blandt de få tribuner Leitch designede, som stadig er i brug. Begge disse tribuner er nu beskyttede.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Played in Britain: Simon Inglis – following Archibald Leitch's trail". Arkiveret fra originalen 20. maj 2011. Hentet 11. februar 2010.