Wienervals

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Animation af vals
Wienervals.

Wienervals er en selskabs- og turneringsdans, der danses parvis. I sportsdans hører wienervalsen under standarddansene. Med et tempo på 180 bpm (beats per minute) er dansen meget hurtig.

Dansen opstod omkring 1770, udviklet fra den såkaldte Tyske Dans, og er dermed den ældste anvendte vals før eksempelvis engelsk vals[kilde mangler], men blev først virkelig berømt under den franske revolution, idet den fortrængte den aristrokratiske menuet som den mest anvendte selskabsdans.

Det er usikkert, hvorvidt dansen er parallelt udviklet med, eller eventuelt udløber af, den østrigske folkedans ländler.

Dansen er opkaldt efter østrigs hovedstad Wien, hvor blandt andre komponisterne Johann Strauss d.æ. og hans sønner Johann Strauss d.y. og Joseph Strauss skabte basis for den nu anerkendte musiske stilart vals med kendte kompositioner som fx 'An Der Schönen Blauen Donau', 'Geschichten Aus Dem Wienerwald' og 'Rosen Aus Der Süden'.

DansSpire
Denne artikel om dans eller danseudtryk er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.