Wikipedia-diskussion:Wikimedia Pressemeddelelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinering af pressemeddelelsen[redigér wikikode]

Dette er en liste af de medier vi planlægger at udsende pressemeddelelsen til:

Aviser og blade[redigér wikikode]

Nyhedstjenester[redigér wikikode]

Ligesindede[redigér wikikode]

Kontaktpersoner[redigér wikikode]

Korrespondance[redigér wikikode]

Alt mail til og fra medierne foregår via Wikipedia:Mail.

Diskussion[redigér wikikode]

Kan man forestille sig et dansk nyhedsmedie eller en dansk journalist, som ikke kan engelsk? Er der et reelt behov for en kontaktperson?JøhP 18. aug 2003 kl.16:28 (CEST)Mener bestemt, at der er behov for en dansk kontaktperson. Den skal trods alt sendes til danske medier, og her er der bestemt behov for at få den "danske" vinkel med, såfremt de "bringer" budskabet videre. Ikke at have en dansker med her, sender lidt et budskab om, at vi ikke er helt "med".

I bund og grund er en pressemeddelse jo en måde at få omtale/reklame, og dermed flere brugere og skribenter.

Christian svarede på en forrige pressemeddelse på en henvendelse fra Ingeniøren. Tror han gerne vil stå på, ellers kan jeg godt stå på meddelelsen.

Mvh BrianHansen 18. aug 2003 kl.17:39 (CEST)


Måske skulle pressemeddelelsen også nævne de danske medier hvor Wikipedia er omtalt tidligere? Det virker lidt underligt med alle de medier fra udlandet uden at den danske presse er med.

Jeg vil også gerne stå som kontaktperson på meddelelsen, men om et par måneder er jeg nok nødt til at skrue ned for aktiviteterne på computeren - har en baby på vej til oktober, så kan jeg ikke nøjes med at være "suppleant"?

MVH Malene


Jeg vil godt støtte at vi skriver Brian på (og/eller Jan og Malene hvis i har lyst).

Det er rigtigt at jeg sidste gang svarede på en henvendelse fra Ingeniøren. Men det hele foregik via email, vi var aldrig vågne og på arbejde samtidig, så han kunne ikke ringe til mig og stille spørgsmål, hvilket jeg tror ville være en fordel.

Et par korte afsnit om den danske Wikipedia sådan som Malene har foreslået vil nok også være en god ide, men lad os holde dem korte, eventuelle spørgsmål kan de jo stille kontaktpersonen.

Derudover vil jeg foreslå at vi koordinere udsendelsen af pressemeddelelsen, for eksempel her på siden, så vi ikke får sendt til det samme medie flere gange, det ser så amatøragtigt ud.

Hvis der er stemning for det, kan vi endda sende alle henvendelser fra en officielt udseende mail adresse, for eksempel wikipedia@wikipedia.dk eller brianhansen@wikipedia.dk eller noget lignende. Jeg kan oprette og overdrage den til hvem der måtte være kontaktperson.

-- Christian List 18. aug 2003 kl.18:20 (CEST)

Helt enig i, at vi skal koordinere udsendelsen her på siden. Lyder også glimrende med en "officiel" emailkonto. Begge muligheder nævnt er glimrende. BrianHansen 18. aug 2003 kl.19:34 (CEST)
wikipedia email lyder rigtigt godt. Med sådan en vil jeg også gerne stå som en af kontaktpersonerne.JøhP 19. aug 2003 kl.11:28 (CEST)

Hmm kan vi ikke skrotte formuleringen "artikler under udarbejdelse/under udvikling" og så bare skrive "artikler" i de øverste tre afsnit. Jeg synes det forvirrer mere end det oplyser og der er jo et afsnit senere, hvor det er forklaret, at alle artikler til alle tider kan ændres af alle, så derfor er alle artikler jo altid under udvikling.

Måske skulle vi også være konsekvente og vælge om vi vil bruge ordet "artikel" eller "side". Øverst i teksten bruges ordet "artikel", men længere nede i pressemeddelelsen bruges ordet "side".

MVH Malene

Helt enig i dine kommentarer Malene, vil klart gøre det bedre, både "fjernelse af under udarbejdelse/under udvikling, samt et konsekvent valg af artikel eller "andet" (mit forslag = artikel). mvh BrianHansen 18. aug 2003 kl.19:34 (CEST)
Jeg stemmer også for ordet artikel - jeg retter lige de to ting (Malene).

Jeg har det fint med at stå som kontaktperson sammen med en eller to andre :-)

Den officielle udsendelse med afsenderadressen wikipedia@wikipedia.dk lyder også fint. Man kunne oprette en side med korrespondancen via denne adresse, så alle kan følge med.

Udsendelsen skal efter min mening helt sikkert koordineres som du foreslår Christian.

MVH Malene


i 5. nederste afsnit findes formuleringen:

"... blev kreeret ved hjælp af et WikiWikiWeb" - ved en udenforstående journalist hvad det er?

Jeg foreslår en alternativ formulering: "... blev kreeret ved hjælp af et samarbejde indenfor Wikipedia, både på den engelske wikipedia og senere ved oversættelsen på den danske Wikipedia"

MVH Malene

Enig er en bedre løsning. mvh BrianHansen 18. aug 2003 kl.20:26 (CEST)
Fint nok jeg retter til :-)

Malene 19. aug 2003 kl.18:02 (CEST)


Var det ikke en idé med et kort afsnit om status på den danske Wikipedia?

Eller skal vi måske sende en ren dansk pressemeddelelse senere (f.eks. når vi runder 15.000 eller 20.000 artikler)?

Claus Sørensen 18. aug 2003 kl.23:03 (CEST)

Jeg tror et eller to korte afsnit om den danske wikipedia ville være fint (som diskuteret ovenfor) -- Christian List 19. aug 2003 kl.16:54 (CEST)

Politikker er løbende blevet udarbejdet af bidragsyderne

Jeg syntes det lyder lidt forkert, var det ikke bedre at udskifte bidragsyderne med for eksempel medforfatterne, skribenterne eller brugerne?


--Christian List 19. aug 2003 kl.16:54 (CEST)

Hmm kan egentlig meget godt lide ordet bidragsyder, herunder passer både folk der har bidraget med tekst, billeder, kode, edit af stavefejl osv. En bruger af encyclopædien behøver ikke være en bidragsyder. Men det skal ikke skille os ad - ret endelig til hvis du synes Christian :-)

Malene 19. aug 2003 kl.18:02 (CEST)


Jeg synes egentlig også at bidragyder er mest dækkende - alternativt bruger for ikke at blive for snævert

John 19. aug 2003 18:40

Press release[redigér wikikode]

Editing on the meta version of the press release has effectively stopped. Please finalize your version of the press release. We may be distributing them as early as Monday the 29th. --Maveric149 22 Sep 2003 (UTC)

Udgivelse[redigér wikikode]

Nu da pressemeddelelsen er klar til udgivelse, og datoen er fastsat til den 1. oktober. Så bør vi vel kigge lidt nærmere på hvem den skal udsendes til. Med mindre nogen vil sponsorere en udgivelse gennem et nyhedsbureau som for eksempel Reuters eller lignende, så er vi nødt til at selv at grave nogle adresser frem på medier, der kunne have interesse i at bringe noget om Wikipedia. Jeg har ved lidt søgning på nettet fundet listen øverst på denne side, alle tilføjelser er meget velkomne før 1. oktober. -- Christian List 29. sep 2003 kl.16:20 (CEST)

Send under alle omstændigheder til Ritzaus Bureau (ritzau@ritzau.dk), hvis de tager, når den vidt omkring - Ritzau kan vælge selv at lave en historie på basis af en pm. Da DR Harddisken er interesseret tjener det vel ikke noget formål at sende den til de elektroniske nyhedsmedier iø. Men et par datablade mere som Alt om Data og Datatid? Men egentlig var det vel mere hensigtsmæssigt at nå "almindelige brugere" af Internettet? - der har jo så ikke lige nogen ideer udover aviserne - tag evt. Information med (i@information.dk). John 29. sep 2003 kl.16:54 (CEST)

Der er eventuelt også mulighed for at sende den til nogle lidt mere utraditionelle medier. Eventuelt så vi rammer nogle af de personer som vi kan gøre interesseret i enten at skrive eller bruge opslagsværket.

 • newz.dk
 • infopaq.dk
 • http://www.djh.dk/ (Danmarks journalistiske højskole)
 • Eventuelt lærerforeninger
 • geeknewz.dk
 • it-avisen.dk
 • Eventuelt nogle af newsgrupperne

samt

 • tv.dk
 • dr.dk
 • kristeligt-dagblad.dk
 • erhvervsbladet.dk
 • borsen.dk
 • weekendavisen.dk
 • sondagsavisen.dk
 • www.altomdata.dk
 • www.altomnet.dk
 • www.pc-planet.dk
 • www.privatcomputer.dk

Der er også regionale dagblade, som måske kunne være interesseret.

BrianHansen 29. sep 2003 kl.22:31 (CEST)


Ehm jeg er vist ikke helt med...er pressemeddelelsen sendt ud? :-) Malene 21. dec 2003 kl. 00:21 (CET)

Nej, ikke så vidt jeg ved. På grund af alle problemerne med vores server, blev det besluttet at udsætte det. Sandsynligvis prøver vi igen når vi runder 1/2 million engang tidligt næste år. -- Christian List 21. dec 2003 kl. 15:19 (CET)

Vi nærmer os 1/2 million artikler[redigér wikikode]

Indenfor 2 til 4 uger skulle vi gerne passere 1/2 million artikler totalt på Wikipedia. De 10 nye servere er ankommet til Florida og stillet op, de skulle gerne gå i produktion indenfor nogle få dage.

Det er derfor overvejende sandsynligt at vi udgiver denne pressemeddelelse samme dag som vi passere 1/2 million artikler (eller så tæt på som vi kan komme). Det kræver dog at vi får synkroniseret vores pressemeddelelse med den engelske, og får lavet eventuelle opdateringer der måtte være sket siden vi startede denne pressemeddelelse i oktober.

-- Christian List 2. feb 2004 kl. 15:11 (CET)

OK Christian

Så vil jeg være mere til stede herinde igen, har holdt lidt Wikipedia-fri på det sidste :-) Smart med de nye knapper! Mvh --Malene 2. feb 2004 kl. 22:20 (CET)

The 500,000 milestone will be reached by Monday![redigér wikikode]

Somebody please translate this:

The 500,000 milestone will be reached by Monday! The English version at en:Wikipedia:Press releases/February 2004 will be distributed on Wednesday 25 February. You can distribute your version whenever you like. --mav

Somebody please translate this:

Translation/oversættelse

De 500.000 artikler vil bliver nået på mandag![redigér wikikode]

De 500.000 artikler vil bliver nået på mandag ! Den engelske udgave af pressemeddelelsen en:Wikipedia:Press releases/February 2004 bliver distribueret på onsdag den 25. februar. I kan distribuere jeres udgave når det passer den danske wikipedia.

BrianHansen 22. feb 2004 kl. 11:44 (CET)

Så syntes jeg vi skal udsende den mandag. Så det er vist tiden nogen får sat de sidste tal og numre på plads i artiklen. Vi (Malene, Brian og undertegnede)udsender til alle de medier der er i listen ovenfor og laver en BCC til wikipedia snabela wikipedia punktum dk så vi selv kan følge med i hvad vi laver. Alle svar sættes på Wikipedia:Mail så alle kan følge med. Lad os håbe det giver lidt opmærksomhed. --Christian List 22. feb 2004 kl. 14:03 (CET)

Vi bør vidst sende den ihvertfald 1 dag forskudt (enten før eller efter) den engelske. Selv om vi har fået nye servere, så trækker den engelske en utrolig trafik, og der er ikke noget mere uheldigt, end at udsende sådan en pressemeddelse, og så virker siden ikke ! BrianHansen 23. feb 2004 kl. 09:39 (CET)

Jeg har opdateret den med de seneste ændringer på Meta. Denne står dog ikke stille, så der kan godt komme flere ændringer inden i morgen. JøhP 22. feb 2004 kl. 16:00 (CET)

Med mindre vi når at få oversat Svar på ofte hørt kritik af Wikipedia (fuldt ud), bør vi nok fjerne den fra pressemeddelsen. BrianHansen 23. feb 2004 kl. 09:44 (CET)
Enig, lad os fjerne den linje og så se at få den sendt ud i dag, så vi er lidt foran den engelske. Jeg vil begynde på at udsende den om lidt. --Christian List 23. feb 2004 kl. 14:46 (CET)

Bare lige for at ingen skal være i tvivl, så passerede vi altså 500.000 artikler i går. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Multilingual_statistics --Christian List 23. feb 2004 kl. 14:56 (CET)

Pressemeddelelsen er nu udsendt[redigér wikikode]

Jeg har nu udsendt den til alle ovenstående medier, med undtagelse af disse som jeg ikke kunne finde nogen fornuftig mail adresse til:

 • http://www.djh.dk/ (Danmarks journalistiske højskole)
 • Eventuelt lærerforeninger
 • kristeligt-dagblad.dk
 • erhvervsbladet.dk
 • borsen.dk
 • weekendavisen.dk
 • sondagsavisen.dk

--Christian List 23. feb 2004 kl. 17:43 (CET)

--- Perfekt Christian, så ser vi de næste dage om det giver lidt omtale de forskellige steder. BrianHansen 23. feb 2004 kl. 21:37 (CET)

Pressemeddelse vedrørende en million artiker[redigér wikikode]

Jeg har oversat pressemeddelelsen vedrørende en million artikler, men der er brug for korrektturlæsning, samt indsættelse af pressekontakter og links til uddybende oplysninger.

Pressemeddelelsen befinder sig på meta.

- Kåre Thor Olsen (Kaare) 5. sep 2004 kl. 16:33 (CEST)

Øv, altså! Ingen lader til overhovedet at have kigget på min oversættelse, der stadig befinder sig på det angivne sted (sammen med de andre oversættelser). Jeg har indsat Malene Thyssen og Brian Hansen som pressekontakter i pressemeddelelsen, da I står på det sidste par stykker.
- Kåre Thor Olsen (Kaare) 13. sep 2004 kl. 16:33 (CEST)
Sorry, den er glippet. Fint arbejde! - Jeg har været inde og rette lidt slagfejl. Jeg håber at jeg har fanget alt (5-6 stk.)Jørgen 13. sep 2004 kl. 17:09 (CEST)
Takker. Jeg orkede ikke at læse pressemeddelelsen igennem lige efter at have brugt længere tid på, at føre den ajour. Det er hermed konstateres, at det er en dårlig idé at begynde at oversætte før originalen bliver "frosset" - man spilder for meget tid, når der bliver foretaget kæmpestore omstruktureringer i originalen. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 13. sep 2004 kl. 17:20 (CEST)
Ser godt ud - imponerende med en fordobling på et halvt år ! Nico 13. sep 2004 kl. 17:31 (CEST)
Jeg overså annonceringen for en uge siden. Har lige læst korrektur og lavet nogle smårettelser. Den ser fin ud. Byrial 13. sep 2004 kl. 18:11 (CEST)
Har også lige drysset kommaer og bogstaver ned i artiklen ;-) PS: Kender ikke medievejene - hvorfor ikke benytte Ritzaus Bureau som presseformidler? mvh Glenn 13. sep 2004 kl. 19:38 (CEST)
Tak til jer alle. Medievejene kender jeg heller ikke - hvem plejer at udsende vores pressemeddelelser? Bemærk, at den ikke må udsendes før den 15. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 13. sep 2004 kl. 19:42 (CEST)
Ritzau Direkte adresse: http://www.ritzau.dk/web/pmt/pmt.nsf Jeg ved ikke hvad kravet er for at logge ind? mvh Glenn 13. sep 2004 kl. 20:08 (CEST)
Som det ses i afsnittet lige herover, så er det mig der "plejer" at udsende pressemeddelelserne. Jeg har tidligere bare sendt til de e-mail adresser jeg kunne finde frem til på nettet (se igen ovenfor), men jeg tror det er langt at foretrække hvis vi kan få den distribueret gennem et nyhedsbureau som Ritzau eller lignende. Men jeg mener at en sådan distribution koster penge, så medmindre nogen vil sponsorere en udgivelse den vej, så er vi vist nødt til at bruge ovenstående metode. Hjælp med distributionen modtages meget gerne. --Christian List 13. sep 2004 kl. 20:47 (CEST)

Var det en ide at tilføje et rent dansk afsnit, i stil med de løse ideer der er på den endnu ikke udsendte Wikipedia:Pressemeddelelse august 2004 ? --Christian List 13. sep 2004 kl. 20:47 (CEST)

Udsende pressemeddelelsen om en million artikler[redigér wikikode]

Det er meningen at den skal udsendes 20. september så vidt jeg kan se på meta, men jeg kan også se jeg ikke får tid til at ordne det i denne omgang, så nogen er nødt til at melde sig til det hvis den skal udsendes. --Christian List 19. sep 2004 kl. 18:29 (CEST)

Øvs det er den 20. idag, men jeg er på vej ud af døren, og kommer først hjem sent i eftermiddag. Er der andre der har tid? Mvh Malene Thyssen 20. sep 2004 kl. 09:25 (CEST)
Jeg syntes det er lidt ærgeligt at der slet ikke er nogen der har tid til at udsende pressemeddelelsen, når nu der er brugt tid og kræfter på at oversætte den, så den lige er klar til at sende ud. Er der slet ingen der vil? --Christian List 27. sep 2004 kl. 02:50 (CEST)

Snart 25.000 artikler på dawiki[redigér wikikode]

Efter udviklingen på Wikipedia:Bekendtgørelser at dømme, vil vi runde 25.000 artikler på den danske wikipedia indenforn den næste måned +/-. Det er naturligvis ikke et voldsomt stort tal, sammenlignet med enwikis halve million, men set i forhold til den sproglige udbredelse, tror jeg alligevel godt vi kan tillade os at være tilfredse. Der er trods alt 172 millioner enegelsktalende med netadgang, i forhold til de ca. 5,5 millioner dansktalende, så alt i alt må vi vel siges at være relativt godt repræsenterede. Og da 25.000 artikler, trods alt må siges at være et skarpt hjørne at runde, synes jeg vi skal forberede en pressemeddelse, så vi kan komme rundt om hjørnet med piber, trommer og hele tabernaklet. Og siden Jimmy Wales er i København den 10. juni og 11. juni, har vi alle tiders chance for ikke blot at få omtale i de trykte medier, men også for at skabe nok interesse i TV (når der nu er chancen for at interviewe en dignitar), så jeg synes vi skal give det en skalle.

Er der nogen der har erfaring fra tidligere tider med hensyn til at få skrevet og rundspredt en pressemeddelelse, som vil være med på projektet?

Hmm efter at have læst lidt i korrespondencen herover...vi trænger vist til en presse-skalle, selvom Samvirke var er hit at få en Wikipedia-artikel i. Vi kan jo ligesågodt holde gryden i kog, så jeg er med, så godt jeg kan - starter muligvis arbejde på tirsdag så min tid her bliver mere begrænset. Men jeg kan da starte med at lave linket: Wikipedia:Pressemeddelelse_maj_2005 ;-)

Mvh Malene Thyssen 15. apr 2005 kl. 00:52 (CEST)

Jeg har en lille smule erfaring med noget relateret fra år tilbage, hvor jeg efter gymnasiet i en periode arbejde på et mindre kirkeligt blad (http://www.dlm.dk/blade/blade/tromission). Det er ikke meget, men jeg vil da gerne prøve at dele mine tanker. Så kan andre jo forholde sig til dem.
25.000 burde ganske rigtig være en god anledning til en pressemeddelse. Fx betyder det, at vi har flere artikler end Gads lille leksikon - i det mindste i den udgave, jeg har stående. Og Jimbos besøg i København vil jo give en ekstra dimension på det. De kommer jo nok desværre ikke til at falde helt sammen, så man bliver nok også nødt til at beslutte sig for, hvad man vil gøre til hovedhistorien. Det ville også være nyttigt at finde ud af, om pressen har mulighed for at få et interview med Jimbo, mens han er i København. Det kunne jo godt være, at han er travlt optaget under hele opholdet. Det har også været foreslået, at invitere Jimbo til Wikipedia:Træf juni 2005. Det vil jo også kunne give en ekstra vinkel, hvis det bliver aktuelt.
Det er også vigtigt, at det klart fremgår, hvorfor det er en god/relevant historie for danske medier at fortælle. Altså en smart overskrift ("Gratis netleksikon overhaler populært etbindsleksikion" eller noget bedre), en nem forståelig kobling til en generel/aktuel udvikling i samfundet (fx Wikipedia som en virkeliggørelse af Bill Gates' "information at your fingertips") eller noget tredje. Medierne skal kunne sælge historien til læserne/seerne/lytterne, og det skal de tro på, at de kan, når de læser pressemeddelelsen.
Og så skal pressemeddelsen selvfølgelig også have de formelle former, som sådan en skal have. Altså fx være bygget op efter den omvendte nyhedstrekant (http://www.textanalyse.dk/Sagprosa%20Indre%20komposition.htm#Nyhedstrekanten), så medierne faktisk kan tage teksten direkte, hvis de ønsker det. Og næsten endnu vigtigere: vælge blot at bringe fx den første tredjedel som en kort nyhed.--Heelgrasper 15. apr 2005 kl. 01:31 (CEST)
Allerede her må jeg erkende at mine evner ikke slår til, så jeg har brug for noget hjælp. Nu har jeg lavet overskriften, og den første sætning, men vi skal jo nok have lidt mere kød på den. Jeg forestiller mig at vi kan genbruge noget af pressemeddelelsen fra den halve million artikler på verdensplan (Wikipedia:Wikimedia Pressemeddelelse), men den skal tilpasses en del, så vi kan få en dansk vinkel på. -- Bruger:Wegge 15. apr 2005 kl. 11:00 (CEST)
Jeg korrigerer lige min egen bemærkning om antallet af artikler i forhold til Gads lille leksikon. Det har nemlig i seneste udgave over 30.000 opslagsord.--Heelgrasper 15. apr 2005 kl. 11:54 (CEST)