Spring til indhold

Wikipedia:Forsøg:Egenskaber ved kuldioxid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne projektside holdes ikke længere opdateret, og bibeholdes først og fremmest af historiske årsager.
Yderligere information findes på diskussionssiden eller i historikken.

I dette forsøg skal vi se på nogle egenskaber hos luftarten kuldioxid (CO2):

  1. At den er tungere end almindelig luft og
  2. at ild ikke kan brænde, hvis der kun er CO2 tilstede.

Du skal bruge følgende til forsøget:

  • Et fyrfadslys
  • Et krus eller bredt drikkeglas der kan tåle varmen fra lyset
  • Et litermål (en halv liter kan også gøre det)
  • En deciliter eddike
  • Bagepulver
  • En teske

Bagepulver er et pulver, der under bagningen afgiver kuldioxid i dejen. Det skaber de små luftbobler i den færdige kage, så den virker luftig og lækker. Du har sikkert oplevet kager, der er 'klappet sammen' og er meget massive. Det er som regel fordi der er gået noget galt i denne proces.

Bagepulver behøver ikke varme for at afgive sin kuldioxid. Det sker også, hvis man hælder det i eddike, der indeholder en svag syre.

Forberedelser

[rediger kildetekst]

Det er vigtigt at der ikke er kraftig træk, hvor du står. Et køkkenbord er glimrende - husk at lukke evt. vinduer. Sæt fyrfadslyset i kruset og tænd det.

Hæld ca 1 deciliter eddike i litermålet (er det kun på ½ liter, så bruger du bare ½ deciliter eddike).

Hæld 1-2 teskefulde bagepulver i eddiken. Det vil bruse op. Den luft, der bruser op er kuldioxid. Efter 4-5 sekunder er det ved at bruse færdigt, og dit litermål er nu fuld af kuldioxid.

Hæld nu denne tungere luft ned i kruset med lyset. Pas på ikke at hælde så meget at eddiken kommer med - lyset skal nok slukke alligevel!

Hvis det ikke lykkes første gang kan det være at du har hældt for langsomt. Flammens varme sørger nemlig hele tiden for at skifte luften i kruset ud. Ellers vil lyset jo gå ud af sig selv når al ilten er brugt op.


Vigtigt under oprydningen: Lad lyset stå nogle minutter i kruset til stearinen er størknet. Det er nemlig svært at få stearin af indersiden af et krus, og sætter man bare kruset i opvaskemaskinen med stearin i, vil filteret på opvaskeren stoppe til!