Wikipedia:Landsbybrønden/Artikelkonkurrence

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Artikelkonkurrence[rediger kildetekst]

Ansvarlig for denne diskussion er Broadbeer, Thomas. Der konkluderes på diskussionen senest
18. juli 2007. Konklusionstidspunktet kan løbende justeres af den ansvarlige, hvis diskussionen stadig er i gang.

Hej alle. På norsk wikipedia faldt jeg pludselig over no:Wikipedia:Artikkelkonkurransen - en konkurrence om at få flere gode artikler på wikipedia. Ideen er at man lader brugere konkurrere om at udvide korte artikler efter eget valg i forskellige kategorier. En jury vurderer så de deltagende artikler når konkurrencen lukkes, og de bedste artikler præmieres med donerede gaver. Så vidt jeg kan se er det en glimrende måde at få sat skub i artikelarbejdet, og konkurrencen har da - at dømme efter interwikilinkene - også spredt sig til en del andre wikier (den norske udgave angiver den tyske wiki som inspirationskilde, så det er måske den der er "moderkonkurrencen").

Er der stemning for at prøve noget tilsvarende her? -- JGC 20. jun 2007, 01:53 (CEST)

Jeg synes afgjort det lyder som en god ide! --Lhademmor 20. jun 2007, 21:08 (CEST)
Rigtig god ide. Hvis man så ovenikøbet kunne kopiere nordmændenes langt smartere procedure for anbefalede artikler også, så ville den danske wiki virkelig kunne udvikle sig.no:Wikipedia:Kandidatsider. --Rasmus81 20. jun 2007, 22:38 (CEST)

Hvis der er nogen der vil stå for koordineringen og evt. skrive en pressemeddelelse og skaffe præmier, så er det da kun noget som kan give bedre artikler. --Broadbeer, Thomas 21. jun 2007, 12:21 (CEST)

Jeg kan lide idéen, særligt hvis man kunne få nogle landsdækkende aviser til at skrive om konkurrencen, så man også kunne trække en masse nye brugere til. Efter min mening bør der være minimum tre forskellige kategorier: "Bedste generelle artikel" (hovedkonkurrencen), "Bedste artikel om et anderledes emne" (for at appellere til folk med specialviden om et nicheemne) og "Bedste artikel om danske forhold" (for at der ikke bare bliver skrevet af fra en:wiki).
Der er dog nogle problemer: Hvordan bestemmer vi, hvem der skal have præmien, når vinderartiklerne er fundet? Hvis vinderartiklen nu er en udbygget version af en tidligere eksisterende artikel, er det så fair slet ikke at nævne den oprindelige forfatter? Og hvad hvis artiklerne bliver til i et samarbejde mellem mange brugere (hvilket vi jo meget gerne ser herinde)? --PhoenixV 22. jun 2007, 15:26 (CEST)
I den norske konkurrence er der lagt op til, at man “reserverer” artiklen ved indsættelse af en skabelon øverst i artiklen, således at kun én person bidrager væsentligt. Andre brugere er selvfølgelig velkomne til at bidrage, men de deltager ikke i konkurrencen. Og konkurrencedeltageren deltager velsagtens kun på baggrund af de ændrer, han selv har lavet. Der kan kun deltages med artikler, der forud for konkurrencens start var på maks. 5000 tegn.--C960657 24. jun 2007, 23:28 (CEST)
Ja, det er jo temmelig meget i modstrid med Wikipedias principper... Men o.k., jeg er stadig med på idéen, da den om ikke andet vil skabe omtale og forhåbentlig brugertilstrømning. --PhoenixV 24. jun 2007, 23:31 (CEST)
Jeg vil ikke sige det er i direkte modstrid, men det kommer selvfølgelig an på ordlyden i en sådan skabelon. Hvis den ligefrem skræmmer andre brugere for at redigere i artiklen bør man ikke bruge den. Det er jo ret nemt at se hvor meget den enkelte bruger har lavet via historikken. --Broadbeer, Thomas 25. jun 2007, 01:28 (CEST)
Jeg synes det lyder sjovt, bare man ikke sætter en "jeg vil være alene"-skabelon ind. Så må de dommere man udvælger jo bare kigge historikken igennem i stedet, og derudfra bedømme i forhold til andre kandidater.--MortenKristensen 27. jun 2007, 14:57 (CEST)

Det norske projekt er kommet godt for start og får en masse god omtale. no:Wikipedia:Tinget#Omtale_av_Wikipedias_artikkelkonkurranse_i_Klassekampen.2C_Dagsnytt_18.2C_Dagbladet_mm. --Broadbeer, Thomas 1. jul 2007, 23:18 (CEST)

Er dette projekt for stort til den danske Wikipedia? For mig at se er der et par ting der skal gøres for at det kan blive en succes:

  • Der skal findes nogle præmier for at gøre deltagelse attraktivt. Dette kan være donationer fra brugere eller firmaer. (Der skal dog lige tænkes skat).
  • En jury skal udpeges. Om der ligefrem skal være en "ekstern" jury første gang er så et andet spørgsmål.
  • Der skal opsættes nogle regler og en tidsplan.
  • En pressemeddelelse ved start og slut vil give potentiel reklame i både on- og offline medier.

Nogen der er friske på at gennemføre disse punkter eller skal vi gøre som Schlüter og erklære artikelkonkurrencen for stendød? --Broadbeer, Thomas 8. jul 2007, 17:53 (CEST)

Jeg synes det er en god ide, men jeg ved ikke om du måske har ret i at det er for tidligt for den danske wikipedia. Før vi har fået en AA-procedure op at køre, virker det måske lidt mærkeligt at starte en endnu mere krævende konkurrence. Men jeg synes da vi skulle gøre forsøget. Kan vi ikke bare kopiere de norske retningslinjer. Vi behøver vel ikke opfinde den dybe tallerken. Derudover mener jeg:
  • Datoen for projektet skal nok ligge i august/september, når sommerferien er ovre.
  • Hvis der ligger klare retningslinjer og en tidsplan, så kan jeg godt kontakte nogle medier.
  • Hvis proceduren er klar, kan jeg ligeledes godt prøve at kontakte nogle politikere/universitetsansatte.
  • Med hensyn til præmier synes jeg ikke vi bør være så fremme i skoene. Omtalen må i første omgang være nok, ellers må folk spæde til med diverse ting de har liggende.
Som sagt, jeg synes vi skulle give projektet en chance. --Rasmus81 11. jul 2007, 21:46 (CEST)

Lyder rart hvis du er med på den. Mht. præmierne er jeg godt klar over vi ikke får de helt store ting på banen, men som man kan se på den norske spæder brugerne lidt til og en dvdfilm kan som regel altid bruges. :) Desværre er diskussionen her gået lidt død, er godt klar over at ferien selvfølgelig er en medvirkende faktor, men alligevel. Retningslinierne bør bare tages fra den norske og måske lige rettes lidt til, som du skriver. "Politikere/universitetsansatte" er det af hensyn til en mulig ekstern jury eller ? --Broadbeer, Thomas 11. jul 2007, 22:18 (CEST)

Jeg påtænker mig sig at deltage i konkurrencen, så det ville nok bare gøre mig inhabil at diskutere planlægningen :) --Lhademmor 12. jul 2007, 09:34 (CEST)
Hvorfor det Lhademmor? Jeg har da også tænkt mig at deltage :-). Broadbeer: Ja, det kunne da være sjovt hvis man kunne få folk med lidt viden og berømmelse til at være en del af en ekstern jury. Det kræver jo ikke meget arbejde for dem. Jeg synes vi lidt inspireret af den norske skal have eksempelvis de tre kategorier Naturvidenskab (inkl. Geografi),Historie og Samfund, Kultur/Kunst/humaniora. Jeg synes ikke vi skal have en ungdomskonkurrence.
Mht. til datoer kunne vi sige start for konkurrencen eksempelvis 1. september, hvor universiteterne starter :-), og så slut allerede 31. oktober. Jeg forstår ikke hvorfor nordmændene arbejder med halvt-års intervaller, jeg synes to måneder må være rigeligt tid til at skrive en god artikel. En mulig datoplan kunne se således ud:
August: udvælgelse af jury, det er noget administratorerne af konkurrencen diktatorisk står for.
Ultimo August: Pressemeddelser og kontakt til medier.
1. september: Start på konkurrencen. Nominering af artikler starter. Alle kan nu melde artikler indtil 31. oktober.
31. oktober: Konkurrencen slutter, og juryen begynder at vurdere artiklerne.
20. november: Juryen skal være færdig med voteringen her. Eventuelt kunne man også have en afstemning hvor almindelige brugere stemmer, sådan så der bliver en vinder i hver kategori, og så en publikumsfavorit. Der skal sendes pressemeddelser ud om vinderen. --Rasmus81 12. jul 2007, 13:00 (CEST)
Lyder meget godt, men det er vel meningen at artiklen vurderes fra nomineringstidspunktet og frem til slutningen af konkurrencen, hvilket vil sige at man nok skal have et par uger mellem nomineringsstop og konkurrencestop. (f.eks. sige at nomineringerne stopper 17. oktober). Ellers ser det meget realistisk ud og enig i at en ungdomdel er lige amitiøst nok første gang. :)
Til Lhademmor: Hvad skulle forhindre dig i at diskutere reglerne? Det er da først når du sidder i juryen at du er inhabil ;) --Broadbeer, Thomas 12. jul 2007, 13:08 (CEST) (Som også har en artikel på tegnebrættet, der kan deltage...)
Ja, det lyder måske meget rimeligt at man stopper et par uger før med tilmeldingen. Jeg vil iøvrigt gerne melde mig som en af de ansvarlige for konkurrencen. Hvis vi kommer til at mangle et jurymedlem, kan jeg også træde ind, så kan jeg bare ikke deltage :-(. Jeg synes vi her i løbet af juli godt kan begynde oprettelsen af en Wikipedia:Artikelkonkurrence-side. --Rasmus81 12. jul 2007, 13:25 (CEST)

Det er ikke fordi jeg vil drysse malurt i bægeret - men jeg tror ikke, en artikelkonkurrence er vejen, hvis man vil have fat i nye bidragsydere til Wikipedia. Vi har i forvejen ugens artikel, lovende artikler og anbefalede artikler, og det er mit indtryk, at de blot er legepladsen for nogle få. Jeg har i en diskussion omtalt det som et forum hvor de få kan sole sig i hinandens anerkendelse - og jeg har en fornemmelse af, at en artikelkonkurrence vil blive det samme. Nemlig et sted hvor de, der i forvejen er aktive, vil sætte sig på det hele.

Skal man have fat i nye brugere og bidragsydere, tror jeg, man skal ud blandt folk og rent fysisk have fat i dem. Jeg har derfor tidligere i ugen kontaktet en af de lokale udbydere af aftenskolekurser med en foreløbig skitse til et undervisningsforløb over 21 timer, der skulle ruste nye bidragsydere til at kaste sig over Wikipedia. Jeg afventer nu et svar på, om det kan oprettes i det regi, og kan da kun opfordre andre til at gøre det samme. For på den måde er jeg ret sikker på, man kan få fat i nye skribenter. - apw 12. jul 2007, 14:12 (CEST)

Hvis du vil diskutere hvordan man kan skaffe nye bidragsydere til Wikipedia, er du velkommen til at starte en ny tråd om emnet. Der er helt sikkert behov for en sådan diskussion. Denne her tråd handler nu altså bare om en mulig artikelkonkurrence. Konkurrencens primære mål er som jeg ser det at skabe lidt mere skæg omkring det at skrive artikler, og hvis det så kun er de etablerede brugere der melder sig, så må det jo være sådan. Det er jo også dem der skriver alle artiklerne alligevel. I øvrigt er jeg sådan set enig i, at nogle af projekterne har en tendens til at have for få deltagere, men det kan da vist aldrig blive et argument for at nedlægge dem. Eller hvad? --Rasmus81 12. jul 2007, 15:49 (CEST)

(redigeringskonflikt)

"Nemlig et sted hvor de, der i forvejen er aktive, vil sætte sig på det hele." Hvad menes der med det? At dem der ikke bidrager ikke kommer med bidrag til projekterne? Okay den var måske under bæltestedet, men jeg har f.eks ikke set Rasmus81 eller dig deltage særlig meget til de ovennævnte projekter og jeg tæller da ihvertfald jer begge til "de aktive". Jeg kan selvfølgelig ikke kunne spå hvad en sådan konkurrence kan gøre mht. at "hverve" nye medlemmer, men hvis den kan give omtale i medierne, resulterede i x antal gode artikler og generelt give lidt liv her på siden kan jeg ikke se at den vil skade siden. Bliver den en total fiasko skal vi nok stoppe efter en afholdelse men det kunne jo også være 2008 blev året hvor artikelkonkurren 2 blev afholdt?
Mht. dit kursusforløb lyder 21 timer som lang tid og hvem kunne tænkes at ville/skulle følge et sådant forløb? (Det lyder da interessant). --Broadbeer, Thomas 12. jul 2007, 16:02 (CEST)
Først et svar til Rasmus81: Jeg er på ingen måde ude på at nedlægge projektet - jeg giver bare udtryk for, at jeg ikke tror på, at ideen vil bidrage kvalitativt til Wikipedia. Dels fordi jeg er overbevist om, at det vil blive et projekt, for de få (Tordenskjolds soldater), og dels fordi jeg, modsat PhoenixV (se højere oppe på siden), ikke tror en konkurrence vil kunne tiltrække nye skribenter. Tilmeldelsesproceduren på den norske Wikipedia er så omstændig, at en ny bruger ikke har en jordisk chance for at kunne være med - det kræver lidt for meget indsigt i Wikipedia.
Til Broadbeer: Jeg skulle nok have tilføjet et mest i sætningen, så den lød Nemlig et sted hvor de, der i forvejen er mest aktive, vil sætte sig på det hele - så havde den givet bedre mening. Og du har helt ret i, at jeg ikke deltager i projekterne - jeg vil hellere bruge tiden på at skrive artikler, end at stemme om dem. Men jeg skal da ikke skjule, at jeg da har været taknemmelig for de skulderklap jeg har fået i ugens artikel. Sådan er man jo lidt ambivalent. Vedr. min ide om et aftenskolekursus udspringer den af, at jeg har talt med en del mennesker, som giver udtryk for at de gerne ville skrive til Wikipedia, men synes det kan virke lidt uoverskueligt at komme i gang.
Men jeg synes også, at konkurrencen generelt strider mod ånden i Wikipedia, der jo handler om at være sammen om artiklerne, og skrive dem i fællesskab. I f.eks. ugens artikel stiger en artikels værdi, hvis der har været flere skribenter om den - men konkurrencen her handler om at enkeltpersoner skal belønnes. Der finder jeg en selvmodsigelse. Når det så er sagt, vil jeg endnu engang pointere, at jeg på ingen måde vil modsætte mig konkurrencen eller modarbejde mig den. - apw 12. jul 2007, 16:37 (CEST)

Et af målene med konkurrencen er at skabe opmærksomhed omkring Wikipedia vha. omtale i pressen. Omtale i dagspressen vil være fint, og jeg er optimistisk mht. om det kan motivere nogen med en lille Wikipediaskribent i maven til at kigge forbi. Jeg tror dog, at det virker anderledes motiverende, hvis konkurrencen tillige bliver omtalt i fagpressen, hvor den rammer nogle smallere målgrupper, som til gengæld har en mere dedikeret interesse for udvalgte emner. Dette kan opnås ved at lave underkonkurrencer, hvor der uddeles præmier til artikler inden for et bestemt emne. Hvis der f.eks. er en præmie til bedste artikel om hunde, vil chancen for at få konkurrencen omtalt i diverse hundeblade være større. Dette kan evt. kombineres med sponsorede præmier fra firma eller organisationer, der ønsker at profilere sig over for visse målgrupper eller at skabe interesse om og få formidlet et bestemt emne. Fx kunne man forestille sig, at 3F ville give en præmie til bedste artikel om fagbevægelsen, eller DTU ville give en præmie til bedste artikel om naturvidenskab. Disse præmiegivere bør nok ikke deltage i juryen, men ellers er der vel ikke noget odiøst i et sådan sponsorat.--C960657 12. jul 2007, 19:17 (CEST)

Et tiltag, der måske ville kunne tiltrække nye bidragsydere, kunne være en særskilt artikelkonkurrence for nyligt tilmeldte bidragydere (fx brugere, der har tilmeldt sig efter 1. august, hvis konkurrencen finder sted i september). Så slipper vi måske for det sædvanlige interne skulderklapimage. --PhoenixV 12. jul 2007, 20:07 (CEST)
Til C960657: Spændende ideer. Spørgsmålet er om vi ikke skal begrænse antallet af kategorier, da det jo er lidt af en prøveballon. Som sagt synes jeg de tre kategorier Naturvidenskab (inkl. Geografi),Historie og Samfund, Kultur/Kunst/humaniora ville være fint nok. Jeg ved ikke om der er potentiale til at lave flere kategorier, jeg tror der vil komme til at være for meget administration og forvirring hvis man laver for mange kategorier.
Til PhoenixV: Jeg ved ikke hvad jeg skal synes om dit forslag. Men hvis der er flere der er med på den, ville jeg ikke have noget imod at vi indførte en sådan Nybegynder-kategori også. mvh --Rasmus81 12. jul 2007, 21:32 (CEST)
Jeg tvivler lidt på, at så brede kategorier vil have den beskrevne effekt, dvs. at de er specifikke nok til at komme i fagblade og lign. Jeg forestillede mig, at kategorierne var noget snævrere, og at ikke alle konkurrencebidrag nødvendigvis deltog i en specifik kategori, men at de kategorierne i stedet var en slags sideløbende minikonkurrencer, hvor man kunne sikre sig en ekstra præmie. Men du har ret – det kan nemt blive for megen administration, og de snævre emner må ikke stjæle billedet fra den store konkurrence. Men hvis man nu starter med at kontakte nogle sponsorer a la dem, jeg nævnte som eksempel, og hørte, om de ville sponsere, så kunne man vente med at oprette kategori, til man har sikret sig en præmie. --C960657 12. jul 2007, 21:54 (CEST)
Som sagt, jeg synes det er en rigtig god ide, hvis du kan få fat i et firma eller en organisation ville det helt sikkert være fedt. F. eks. en øl-kategori sponsoreret af Carlsberg, som så donerer en ordentlig omgang øl :-) Men indtil videre har jeg nu oprettet Wikipedia:Artikelkonkurrence som et udgangspunkt for konkurrencen. --Rasmus81 12. jul 2007, 22:30 (CEST)
Konklusion:
Diskussionen fortsætter på Wikipedia-diskussion:Artikelkonkurrence --Broadbeer, Thomas 18. jul 2007, 18:47 (CEST)