Wikipedia:Landsbybrønden/Fælles fakta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Fælles fakta[redigér wikikode]

Jeg arbejder lidt på svæveflyet SZD-50 Puchacz - og håber lidt senere at kunne beskrive andre typer også.

På de andre sprog findes to gennemgående elementer:

  • Faktaboks til højre med billede, fabrik, konstruktør/designer, oprindelsesland og første flyvning.
  • Afsnit med tekniske data; mål og vægt samt ydelse.

Når disse to elementer ikke er samlet i den første, hænger det nok sammen med, at infoboksen så mange steder vil blive større end resten af artiklen.

En del af disse data er ikke bundet til det enkelte sprog, og kunne således udgøres af fælles parametre (fra commons), som sendes til en skabelon styret af det enkelte sprog. Dette ville muliggøre en hurtig ekspansion på nye sprog.

Findes der nogen kendt mekanisme til at hente data fra commons og så formatere dem på dansk?

-- Poul G disk. 21. feb 2011, 21:34 (CET)

Der findes mig bekendt ingen smart måde at gøre det. Der har været snak om det, så vidt jeg husker. Man kan være heldig at nogle data findes i DBpedia, men sådan som jeg kan se gælder det ikke for "SZD-50 Puchacz". Hvis det var i DBpedia kunne man nok noglelunde nemte trække information ud fra denne service og formattere en dansk infoboks. — Fnielsen 22. feb 2011, 00:49 (CET)
Et sådan projekt har været foreslået, men er endnu ikke sat i verden. Se mere her --Fredelige 22. feb 2011, 09:59 (CET)
Tak for svarene. Jeg har kigget lidt på de to muligheder.
  • DBpedia indeholder næppe noget om Puchacz, men i stedet info om (få) andre svævefly; fx Slingsby Eagle. Informationerne synes at være høstet fra den engelske artikel, men uden særlig god kvalitetssikring. Fx bliver højden blot nedrundet fra 1,83 m til 1 m (heltal). Her tegner sig altså næppe en farbar vej indenfor rimelig tid.
  • Forslaget synes heller ikke umiddelbart at kunne samle til strækkelig støtte til en snarlig implementering.
Jeg vil helst ikke udelukke, at fælles fakta fremtidigt kan komme fra en fælles kilde. Jeg har derfor tænkt mig at arbejde med følgende 3+ skabeloner:
  • Infoboks svævefly med informationer om type (klasse), designer, fabrikant og lignende.
  • Specitikation svævefly, som danner et afsnit med mål og vægt samt ydelse.
  • Svævefly fakta, som indeholder defaultværdier for de forskellige svævefly. Der bliver en underside pr. flytype, som dannes ved kopiering fra de udenlandske sider (især de engelske).
Ideen med at have de to første er, at det enkelte faktum kan flyttes mellem dem. Der bliver tillige mulighed for at supplere med dansksprogede felter, ligesom defaultværdierne kan overskrives (hvis en parameter angives flere gange, gælder den sidste).
-- Poul G disk. 23. feb 2011, 20:47 (CET)
Så har jeg et forslag klar. Det kan ses under SZD-50 Puchacz samt i skabelonerne infoboks, specifikationer samt disses fælles data (her for Puchacz). Det kostede en del trial-and-error at få inkluderigner til at virke i den rigtige rækkefølge.
Ind til videre har jeg begrænset mig til at få den danske version til at virke. En fælles version forudsætter, at der er accept af at lægge data på commons (eller et tilsvarende sted) og at der laves en robot til at hente de fælle data (og kopiere dem ind i skabelonerne).
Brugbart?
-- Poul G disk. 14. mar 2011, 22:38 (CET)
Det er dejligt at infoboksen ikke fylder 2/3 af artikelredigeringsvinduet, men hvis man som nybegynder skal rette i det, er det særdeles kompliceret. --Palnatoke 17. mar 2011, 08:37 (CET)
Såfremt der anvendes infoboks eller specifikationer, men den bagvedliggende faktaside ikke findes, er det min tanke, at der i stedet laves en link til at oprette siden ud fra en prototype - som det sker i dokumentation-skabelonen.
Næste udfordring bliver så at sikre, at fælles fakta rettes på commons - det må kunne understøttes ved at der linkes dertil. Vi undgår næppe, at skribenter retter det fælles i den danske kopi, som herefter overskrives.
-- Poul G disk. 21. mar 2011, 20:35 (CET)

Der ser ud til at være en løsning på vej med Wikidata. I førte omgang interwiki, men fra årsskiftet også fælles data til infobokse. De ser ikke ud til at afgrænse sig til data, som ikke er sprogafhængige, men det finder de forhåbentlig en god løstning på. -- [[Bruger:Poul G|Poul G]] <sup>[[Brugerdiskussion:Poul G|disk.]]</sup> (diskussion) 17. sep 2012, 23:53 (CEST)