Wikipedia:Landsbybrønden/Nye testskabeloner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Nye testskabeloner[rediger kildetekst]

Dette er lidt i forlængelse af de seneste dages diskussioner om vandaler og blokeringer. Dette indlæg har dog intet med blokeringer at gøre, men derimod, hvordan vi advarer vandaler bedre for det hærværk de laver.

For jeg har i en lang periode overvejet, om det vil være en god idé at oprette nye testskabeloner. Der er flere begrundelser, hvorfor jeg tænker på, at de nuværende {{test}}, {{test2}} og {{test3}} bør have et nyt design. Jeg synes, specielt {{test}} minder for meget om {{Velkommen}}. Der er nærmest ingen forskel mellem de 2 skabeloner, og det sted hvor hærværk nævnes, er ikke highlightet, og kun en lang sætning nævner bare en smule om det hærværk brugeren har lavet.

Hvad skal nye testskabeloner kunne i min mening?

1. Være mere kompakt, for eksempel med en overskrift eller fed tekst hvor der står hvad brugeren har gjort, der er imod reglerne.
2. Være bedre til at advare om brugerens forstyrrelser af projektet og hærværk.
3. Være mere tydelig over, at brugeren har begået hærværk, dette gælder specielt {{test}}.
4. Have links til forskellige nyttige wiki-regler, guides og FAQ's. Dette gælder alle tests.
5. Have mere iøjnefaldende farver end de skabeloner vi har i dag, for at vise alvoren på en mere simpel måde.
6. Skabelonerne skal også kunne læses af skoleelever, der ikke forstår et bureaukratisk sprog.

Hvad kan være modargumenter for nye test-skabeloner?

1. En bot skal rette alle de mange mange tusindvis af test-skabeloner på diskussionssider, til et andet navn, hvis nye skabeloner godkendes.
2. Nogle vandaler ignorerer bevidst skabelonerne. Nogle gange ved at levere et snerrende svar på deres diskussionsside.
3. Nogle brugere er ligeglad med at indsætte skabelonerne, specielt admins. De bruger som regel en blokeringsskabelon, eller ingenting, da den blokerede bruger kan se, hvorfor de er blevet blokeret.

Jeg har lavet et eksempel på nye testskabeloner, bygget op efter de svenske skabeloner, som for eksempel K1 og K2. Mit forslag kan findes her.

Feedback og tips værdsætter jeg meget, ligesom jeg også tillader andre brugere at lave om på skabelonerne. Der har I min tilladelse til.

PS. Jeg kan derudover se, at Steenth tidligere i dag oprettede skabelonen {{gentagent hærværk}}, men denne skabelon tænker jeg at ikke-admins ikke nødvendigvis skal anvende på diverse diskussionssider, da de ikke har blokeringsværktøjet selv.

Jeg ser frem til, hvad jeres holdning er til dette. Mvh. Zelrin (DiskussionBidrag) 23. mar. 2024, 17:02 (CET)[svar]

Jeg er vist helt på vildspor her:
  1. Hvad i alverden har testskabeloner og hærværk/vandalisme med hinanden at gøre?
  2. Hvad i alverden har botter at gøre med testskabeloner og diskussionssider? - med den logik skulle botten så også indsætte bemærkning når testskabelonens indhold forandredes?
  3. Hvad i alverden har fået dig til at oprette en kategori for den her underside (Landsbybrønden/Nye testskabeloner)?
På enwiki har de x1,x2 etc og af en eller anden grund syntes jeg det var sjovt at eftergøre: {{X1}}.
Som du siger {{test}} minder om .. etellerandet. Sechinsic (diskussion) 23. mar. 2024, 18:26 (CET)[svar]
@Sechinsic: Vores test-skabeloner er vores advarselsskabeloner til brugere der laver hærværk, og har rent faktisk intet med deciderede tests at gøre. Mit gæt vil være at idéen til navnet {{test}} må komme af, at hærværk i Wikipedias unge dage blev betragtet som brugere, der tester navnerummet ved at skrive mærkelige ting. Man burde omdøbe disse skabeloner til Advarsel1, Advarsel2, Advarsel3 osv... Mvh. Zelrin (DiskussionBidrag) 23. mar. 2024, 18:44 (CET)[svar]
Ok, så er jeg med. Det vil rigtig nok være en god ide at flytte til et nyt navn. Og hvad med kategori-spørgsmålet? Sechinsic (diskussion) 23. mar. 2024, 18:50 (CET)[svar]
hm.. det var vist et spørgsmål udenfor kategorien - ingen kommentarer -- Sechinsic (diskussion) 24. mar. 2024, 17:27 (CET)[svar]
@Sechinsic: Alle sider i Landsbybrønden har kategorien Kategori:Landsbybrønden så man kan finde dem via kategorien. Der er ikke noget specielt ved at denne side også har det. Det er standardprocedure. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 24. mar. 2024, 17:54 (CET)[svar]
@Dipsacus fullonum: Det var så den kommentar jeg ikke skrev. Jeg går meget ind for at holde alt eller så meget som muligt ovenbords, men lige her tænkte jeg det nok var bedre at undgå at gå i selvsving og kommentere egen forvirring. Undskyld forstyrrelsen -- Sechinsic (diskussion) 24. mar. 2024, 18:35 (CET)![svar]
Jeg synes at det ser godt ud. Indholdet på Bruger:Zelrin/Forslag til testskabeloner kan fint laves til skabeloner som kan bruges i stedet test-, test2- og test3-skabelonerne. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 24. mar. 2024, 14:57 (CET)[svar]
Jeg har ikke overblik over noget. Men jeg er ikke sikker på at "iøjnefaldende farver" gør at folk er mere opmærksomme på indholdet. Mit indtryk er at firkantede bokse med farver ligner de ting på Internettet, man plejer at kunne rulle forbi uden problemer (reklamer, tilbud, cookie-bannere). Hvis folk skal tage advarsler (jeg tror det her specifikt handler om advarsler?) seriøst, så skal det være klart at et det er et menneske der giver en advarsel, og ikke en robot eller et eller andet automatisk. Jeg har ikke noget konkret forslag, for noget fremhævning kan godt give god mening, men mine øjne undgår typisk centrerede bokse og går efter tekst fra venstre. Sådan var det selvfølgelig ikke i nullerne, men det kunne godt være en faktor. Det er godt nok svært at sige om det skulle have nogen mærkbar effekt, men det var mine søvnløshedsponsorerede tanker for i dag. //Replayful (diskussion | bidrag) 25. mar. 2024, 00:38 (CET)[svar]
Al respekt for at tage spørgsmålet op, og for det arbejde, du har lavet med skabelonerne, Zelrin. Jeg tænker imidlertid at der er et par ting, der mangler i denne debat. Først og fremmest: Test-skabelonerne er ikke helt tilbage fra WP's unge dage, men blev indført efter debat og til erstatning for tidligere skabeloner, herunder {{hejmor}} og tilsvarende. Det, der mangler i denne debat, og som var ganske centralt i debatten om at indføre testskabelonerne, er at ikke alle vandalredigeringer er foretaget af vandaler. En del af de redigeringer, der (korrekt) belønnes med {{test}} er foretaget af uerfarne brugere, der ikke forstår Wikipedia, redigeringsprocessen, eller de normer og regler, vi andre dagligt navigerer i. Jeg har personligt flere oplevelser med brugere der, efter behørig "advarsel" og guidning, har fået ændret et uønsket mønster til et positivt og konstruktivt ét i stedet. Tilsvarende har jeg endnu flere oplevelser med brugere, der føler sig angrebet af en "vandal"-mærkat og trusler om sanktioner som følge af deres deres redigeringer af et godt hjerte, fordi deres uvidenhed om regler og procedurer mv. har fået redigeringerne til at ligne (eller reelt være) forstyrrelser af projektet. Vi har tabt alt for mange potentielle skribenter til misforståelser. Primært af denne årsag er jeg imod at lave den trods alt stadig mest venlige og hjælpsomme {{test}} om til en skabelon, der fra start erklærer den utrænede skribent for hærværksmand. Jeg er bevidst om, at denne tilgang vil betyde, at vi er venlige over for flere vandaler end vi er strenge over for uerfarne nye skribenter... Men fraset en ubetydelig smule ekstra arbejde (reelle vandaler stoppes sjældent af en skabelon alligevel), hvad taber vi så på det? Til gengæld, ved at blive strengere i tonen har vi en høj sandsynlighed for at tabe endnu flere nye skribenter, end vi gør i dag - og dét har vi ikke råd til. Jeg er således uenig i punkt 2 og 3 (og delvist punkt 1) på din for-liste. Jeg er meget enig i punkt 4 og 6; især den sidste er godt tænkt. Punkt 5 har jeg ikke en skarp holdning til, omend Replayful har en fair betragtning herover. I forhold til mod-listen tænker jeg ikke at punkt 1 er et problem; det er vel sådan noget, vi har botter til. Punkt 2 er et vilkår; mange reelle vandaler ved godt, at de er her for at hærge, og betragter undertiden advarsler som en udfordring eller belønning for deres arbejde, og lader sig derfor ikke afskrække uanset udformning eller indhold. Dette gælder også punkt 3; jeg kan godt finde på at blokere en åbenlys vandal uden skabeloner af nogen art, ganske enkelt fordi det tager belønningen (vores vrede) fra dem, og efterlader dem med en tom fornemmelse, der gør det mindre sjovt at vende tilbage og prøve igen.
Alt i alt er jeg positivt stemt over for at kigge på test-skabelonerne og se, om de kan forbedres - men hvis det betyder at vi skubber flere nye skribenter væk, så kan jeg ikke tale for en ændring. --Medic (diskussion) 30. mar. 2024, 22:51 (CET)[svar]
@Medic: Tak for din meget fine kommentar. Et af de vigtigste ting for mit indlæg her var, at høre andre brugeres for- og/eller modargumenter, og høre, hvad de synes vil være den ideelle test-skabelon. For vi skal ramme den helt rigtige type gruppe her - Vandalerne. MEN, der er også nogle brugere, der ikke har hensigten til at lave hærværk, der får en ganske normal test eller test2-skabelon. Det kan for eksempel være brugere, der ignorerer gentagne henstillinger, ved ikke at tjekke deres diskussionsside, men det kunne også være brugere der laver redigeringskrige.
Enwiki har en masse advarselsskabeloner der er mere tilrettelagt, hvad brugeren har lavet, om det så var hærværk, chikane, ignorering af henstillinger osv. - Mon vi skal kigge på det, om vi skulle lave sådanne skabeloner som enwiki, for at ramme mere rigtigt? For faktisk har jeg selv set at der er enkelte egentlige fornuftige brugere med evt. problemer med kilder, der har fået en test2, som i mine øjne er upassende, idet test2 primært bruges til vandaler. Med sådanne brugere burde man have en anden niveau 1- eller 2-advarselsskabelon i mine øjne.
Samtidig vil det måske også være en god idé at se om andre brugere har bud på ideelle test-skabeloner, som for eksempel dem jeg har lavet. Én ting er design, en anden ting er tekstformulering. Men som nævnt i mit indlæg, alle er velkomne til at rette mine skabeloner til eksperimentering, rettelser, ja selv at omformulere dem helt, men for min skyld kan man også lave sin egen sandkasse selv. I sidste ende skal vi vel nok lave en afstemning om vi skal tage nye test-skabeloner i brug.
Man kan se en liste af de engelske advarselsskabeloner her.
Og igen tak for kritikken Medic, Mvh. Zelrin (DiskussionBidrag) 30. mar. 2024, 23:25 (CET)[svar]