Wikipedia:Landsbybrønden/Nyt datoformat?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Nyt datoformat?[rediger kildetekst]

Jeg kan se at den parser der håndterer signaturkoden (~~~~) er blevet ændret så klokkeslættet nu vises før datoen i stedet for efter. Det virker ikke ret logisk i mine øjne. Så nu spørger jeg her

  1. Er der nogen speciel årsag til at formatet er ændret?
  2. Kræver det en formel beslutning at få det rettet tilbage, eller er det bare et spørgsmål om at rette en lokaliseringsindstilling?
  3. Hvor skal man finde oplysninger om opdateringer af Wikimediasoftwaren? Jeg har kigget på meta:Main Page uden at blive meget klogere af det.

--JGC 12:43, 24. maj 2007 (CEST)

Det er sket som følge af denne opdatering af MessagesDa.php, hvor de mulige datoformater er ændret. Jeg mener ikke umiddelbart at det er synderligt smart, så jeg opdaterer lige sprogfilen, og ser om jeg kan få nogen til at aktivere den på serveren med det samme. -- Anders Wegge Jakobsen (diskussion) 13:29, 24. maj 2007 (CEST)
Tak for opklaringen. Håber det slår igennem inden længe. --JGC 13:33, 24. maj 2007 (CEST)
Der nu mange flere problemer med den sprogfil fx er blokering belevet til spæring osv. Det ses tydeligt på wikiquote som ikke har rettelser i MediaWiki navnerummet.--Jan Friberg 14:48, 24. maj 2007 (CEST)
Hvad er årsagen til at det problem opstår? Jeg kan huske at noget lignende er sket før (om end det den gang drejede sig om tekster der pludselig blev vist på engelsk). Det virker temmelig utjekket at opdateringer tilsyneladende kan komme dumpende ind uden at der gives besked om det. Hvis det drejer sig om opdateringer af "hovedmaskinen" bag alle wikiprojekter, må der jo være utallige wikier der bliver påvirket. Som minimum burde man kunne finde en side der annoncerede og forklarede ændringer i wikiprogrammet, og herunder beskrev de mulige konsekvenser for oversættelserne af programmet. --JGC 15:30, 24. maj 2007 (CEST)
Der er sikkert nogen med mere teknisk indsigt, der kan forklare det bedre, men som jeg har forstået hænger det tæt sammen det omtalte i Wikipedia:Landsbybrønden/Opdateret MessagesDa.php, så ændringen må vist siges at være annonceret. De tidligere problemer skyldes så vidt jeg forstår, at vi har lavet "ad hoc" oversættelser af de engelske tekster, når de dukkede op, i stedet for at opdatere sprogfilen. Og når så sprogfilen blev opdateret forsvandt disse. Denne gang er problemet så vidt jeg kan se, at Lars Helbo har valgt nogle andre oversættelser, end dem vi plejer at bruge for de engelske betegnelser. --Heelgrasper 16:28, 24. maj 2007 (CEST)
Tak for forklaringen - den burde jeg næsten selv have fundet ;). Problemet med opdateringer af sprogfilen er - så vidt jeg kan se - at den virker en del mere besværlig at arbejde med end det system til "ad hoc-ændringer" der ellers har været brugt (hvis nogen kan kaste et par brugbare links til de to redigeringssteder ind i debatten vil jeg være meget taknemmelig). Ændringer via mediawiki-navnerummet kan, så vidt jeg ved, rettes og redigeres præcis som andre wiki-artikler, så man bl.a. hurtigt kan annullere en uheldig redigering. Den mulighed er der øjensynlig ikke med ændringer af php-filen.
Uanset hvilken måde der anses som den korrekte/bedste til at indarbejde oversættelser af wiki-softwaren, synes jeg det er på høje tid at få lidt mere styr på oversættelserne. Jeg savner en side der forklarer hvor og hvordan man retter oversættelser, og information om hvor man kan følge med i ændringer der påvirker eksisterende oversættelser (jeg har som nævnt kigget på meta uden at kunne finde noget brugbart). --JGC 17:30, 24. maj 2007 (CEST)
Den sprogfil der er stridens kerne, er en del af et opensource-projekt der hedder MediaWiki. Det er derfor ikke den danske wikipedia der hverken kan eller skal diktere hvad der skal stå i den. Den danske sprogfil er beregnet på generel brug for alle der skulle have lyst til at installere en mediawiki-wiki med dansk brugergrænseflade. Hvis den danske wikipedia har nogle specielle behov omkring teksterne, er muligheden at redigere dem i mediawiki-navnerummet. Når det er sagt, så vil jeg på ingen måde ignorere at den største danske bruger af mediawiki netop er dawikipedia. Jeg vil derfor ikke lave redigeringer i oversættelserne, der er direkte i modstrid med de termer der er blevet indarbejdet her. Og det bringer mig så videre til hvor man går hen for at få opdateret sprogfilen. Der er to muligheder. Den foretrukne er at lave en patch til MessagesDa.php, og vedhæfte den til en enhancement request på http://bugzilla.mediawiki.org. Den anden metode er at plage mig (hele dette indlæg er skrevet med min udviklerhat på) om at opdatere den. Her vil det også være en fordel at levere de manglende oversættelser. -- Anders Wegge Jakobsen (diskussion) 24. maj 2007 kl. 23:10 (CEST)
Det er klart/fair nok at et open source-projekt (MediaWiki) der ikke pr. definition begrænser sig til Wikipedia ikke redigeres på samme måde som Wikipedia. Men når daWiki - som du selv nævner - er den største "danske" bruger af MediaWiki, og mange oversættelser på daWiki er lavet via wiki-systemet/mediawiki-navnerummet, ville det være skønt hvis der var en eller anden mulighed for at konvertere fra den ene til den anden oversættelsesform (udover den rent manuelle). Problemstillingen er vel i princippet relevant for alle ikke-engelsksprogede wikier, så den mulige gevinst ved at få strømlinet sameksistensen af sprogfil og mediawiki-navnerum må være ganske høj.
Et par konkrete spørgsmål:
  • Hvor meget vil det kræve at lave et udtræk fra mediawikinavnerummet der kan bruges (evt. med manuel finpudsning) til et patch til sprogfilen?
  • Skal de indledende tilpasninger laves i mediawikinavnerummet, i sprogfilen eller begge steder?
  • I hvor høj grad kan man som ikke-udvikler (i mediawikisammenhæng) bidrage til processen?
  • Hvad er kriterierne for godkendelse af et patch til mediawiki? Jeg ved ikke hvor meget debat der har været (før udrulningen) om den patch/opdatering der er årsagen til denne tråd, men umiddelbart virker det som om der mangler en kontrolinstans.
--JGC 25. maj 2007 kl. 00:33 (CEST)
Behovet for at konvertere fra hvad der står i mediawiki-navnerummet til sprogfilen er i virkeligheden ikke ret stort. De tekster der er oversat i mediawiki-navnerummet har den højeste prioritet, og vil ikke blive overskrevet. Da der samtidig er en del wikipedia-specifikke oversættelser og/eller tilpasninger, skal man under alle omstændigheder i gang med et manuelt stykke arbejde. Svarene på dine konkrete spørgsmål er:
  • Det er allerede muligt at lave et udtræk fra mw-navnerummet på Speciel:Allmessages via linket PHP øverst. Det giver et råt dump af teksterne.
  • Jeg vil foretrække at sidde og nørkle rundt i den rå sprogfil, eftersom det alligevel i den sidste ende er der oversættelserne skal laves.
  • Alle der er i stand til at lave en unified diff kan uploade en patch på bugzilla, eller sende den til mig.
  • Der er ikke den store kontrol, ud over at se om syntaxen er korrekt. Jeg er den eneste dansksprogede mediawiki-udvikler, så du kan roligt antage at andre end mig har 0% chance for at vurdere den sproglige kvalitet.
Afslutningsvis, vil jeg lige mane til besindighed. Bortset fra nogle få skønhedsfejl, er Lars Helbos oversættelse af en ganske god kvalitet. Grunden til at den har virket så voldsom, er at den ikke har taget udgangspunkt i den eksisterende sprogfil, men er lavet fra bunden. Det medfører helt automatisk at der er nogle termer og ortografiske valg der bliver anderledes. De er ikke forkerte. Jeg har ryddet op i de ting der har været voldsomme ændringer i forhold til de eksisterende oversættelser, og det foreløbige resultat kan ses på min egen testinstallation. Hvis der stadig er fuldstændigt uspiselige ting deri i forhold til den nuværende version, så er der ikke andet for end at nogen må i gang med at lave overrides i mediawiki-navnerummet -- Anders Wegge Jakobsen (diskussion) 25. maj 2007 kl. 08:13 (CEST) (Stadig som mediawikiudvikler)
Min holdnig er at den version som køre på din testwiki er ved at være af god kvalitet og klar til at blive tilføjet prjoktet. Den er formentlig ikke helt perfekt men det kan der jo efterfølgende. Det faktum at vi kørte med den "dårlige" her på wikipedia i to dage før der var nogen der opdagede en lille fejl siger noget om hvor mange beskeder der er styret i mediawiki-navnerummet. Jeg er selv igang med at få wikiquote i form og her ville det være dejligt ikke at skulle til at starte forfra. Jeg vil der så lave tilrettelser og kan så lave en opdateret sprogfil bygget på wegges version(selfølgeligt projektneutralt).--Jan Friberg 25. maj 2007 kl. 09:04 (CEST)
Nu er oversættelsen efter min mening pudset så meget af, som det er nødvendigt. Interesserede kan se forskellen mellem den nuværende og kommende version her. Bemærk at en overvejende del af forskellene er tilføjelse af ting der ikke allerede var oversat i den danske sprogfil. Jeg regner med at comitte den nuværende version en gang i løbet af weekenden.-- Anders Wegge Jakobsen (diskussion) 25. maj 2007 kl. 12:48 (CEST)
Er den snart til at blive comitteed Jeg begynder at savne den på wq--Jan Friberg 27. maj 2007 kl. 23:23 (CEST)
Den er comitted nu. Så nu skal du bare vente på at der bliver syncet. -- Anders Wegge Jakobsen (diskussion) 28. maj 2007 kl. 16:56 (CEST)