Wikipedia:Landsbybrønden/Wikimedia Danmark?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Wikimedia Danmark?[redigér wikikode]

Hej,

Jag hoppas att det är okej att jag skriver på svenska här.

För några dagar sedan skapade amerikanen User:Mike Halterman en metasida där han föreslog att en lokal stödförening (en afdeling, ett chapter) till Wikimedia Foundation skulle startas i Danmark, se Wikimedia Danmark. Än så länge är det bara han och en till som har visat intresse för det. Det tycker jag är synd. Danmark är ett land med fler invånare än Sverige och ändå har svenskspråkiga Wikipedia fler artiklar än danskspråkiga Wikipedia, fler användare och fler redigeringar per artikel. Jag säger inte att en lokal stödförening skulle ändra på det hux flux, men som ordförande för Wikimedia Sverige vet jag att en stödförening kan få stor inverkan:

Wikimedia Sverige har drygt 160 medlemmar och är den tredje största lokala stödföreningen. Om du undrar hur det går till att starta en lokal stödförening finns instruktioner här. Dessutom hjälper gärna Wikimedia Sverige er.//SvHannibal 19. jan 2009, 11:38 (CET)

Tak for dit engagement Hannibal. Jeg ved ikke rigtig, om det kan blive til noget. Sidst vi snakkede om det, var der ikke så mange, der var interesserede. Jeg vil gerne være med igen. Hvis vi skulle gøre det, hvordan skulle det så foregå, spørger jeg ud til alle danske wikipedianere? mvh --Rasmus81 21. jan 2009, 00:07 (CET)
Hey!
Nu er jeg ikke aktiv længere, kom bare herind, fordi selv samme Mike henviste mig til denne diskussion. Jeg vil egentlig bare for en god ordens skyld gøre dig opmærksom på, at Sverige har over 9 millioner indbyggere, mens Danmark kun har passeret 5,5 millioner, og jeg synes ikke at antallene af indbyggere og artikler er så dårligt proportionelle med hinanden. Når det er sagt, så kunne det sikkert være fint med en Dansk Wikimedia-afdelig. Emil Kastberg 21. jan 2009, 00:58 (CET)
Förlåt misstaget med antalet invånare. Jag borde ha kollat upp det noggrannare.
I Sverige har det pågått diskussioner om att starta en lokal stödförening ända sedan Wikimedia Deutschland bildades. Det var framför allt två saker som gjorde att det blev något: 1) en användare var djärv och sa att det skulle bli något, fixade organisationsnummer och en interimstyrelse och 2) vi bjöd in Frank Schulenburg från Wikimedia Deutschland (sedermera från Wikimedia Foundation) som "sålde" Wikipedia Academy. När vi väl hade satt bollen i rullning, visade det sig att fler folk var intresserade. Danmark, liksom Sverige, är ju ett land som är uppkopplat till internet, så jag tror att ni skulle kunna få ungefär samma proportion av medlemmar, vilket är mer än de flesta andra lokala stödföreningar. Så om ni vill att det här ska bli något den här gången, var dristiga, sätt igång processen för att starta en förening, eller vad nu Danmark har för liknande organisation, och bjud in någon som kan visa vägen. Lycka till!/SvHannibal 23. jan 2009, 09:13 (CET)

Nu har det gått ett par dagar sedan den siste anmälde intresse. Vad sägs om att fixa ett datum för att träffas IRL? Tyvärr vet jag inte om jag kan delta, men ni får gärna ställa frågor. Det lättaste sättet att nå mig är via lennart@wikimedia.org.//SvHannibal 3. feb 2009, 22:17 (CET)

Se Wikipedia:Landsbybrønden/Stiftende generalforsamling i Wikimedia Danmark --Palnatoke 13. feb 2009, 12:55 (CET)