Wikipedia:Ressourcebibliotek
Wikipedia:Ressourcebibliotek er en side hvor der kan placeres, hvad der findes af websteder og digitale arkiver under Opensource og Creative Commons, samt kildesamlinger af tilstrækkelig kvalitet til udvikling af Dansk Wikipedia.
BEMÆRK, at det ofte er uhensigtsmæssigt blot at kopiere indhold til Wikipedia uden at redigere i indholdet først. Teksterne er ikke nødvendigvis skrevet til en nutidig encyklopædi, og det anbefales derfor, at det vurderes, om sproget bør rettes til, forinden materialet lægges op på Wikipedia. Bemærk også, at ejeren af den pågældende hjemmeside kan have trukket tilladelsen til fri afbenyttelse tilbage. Du bør derfor altid kontrollere, at det fortsat er muligt at benytte materialet.
Arkiver med materiale på dansk
[rediger kildetekst]Leksikalt og blandet/generelt indhold
[rediger kildetekst]- wikisource.org Wikisource er Wikipedias egen kildesamling, som også har tekster på dansk.
- Projekt Runeberg er et initiativ til at skabe frie udgaver af nordisk litteratur m.m. Indgangen til Projekt Runeberg findes her. Bemærk dog, at det er blevet konstateret, at nogle af teksterne offentliggjort på Projekt Runeberg er skrevet af forfattere, der ikke er døde for mere end 70 år siden, og at teksterne således ikke er frie. Det er derfor nødvendigt at kontrollere, at den konkrete forfatter er død for mere end 70 år siden, før end teksten benyttes. Benyttes tekster fra leksika, skal du være opmærksom på, at sproget er gammeldags, hvorfor det bør rettes til. hvis det lægges op på Wikipedia. Bemærk også, at Verden så meget anderledes ud for hundrede år siden, og at leksikal viden fra begyndelsen af det 20. århundrede i dag ofte er forældet og til tider direkte forkert.
- Dagligt Liv i Norden af Troels-Lund, Fjerde udgave, 14 bind.
- Dansk biografisk Lexikon Første udgave, 19 bind.
- Salmonsens konversationsleksikon Anden Udgave, 26 bind, (de første 6 bind er digitaliseret til dato januar 2004, de vil vældig gerne have hjælp til resten)
- Danmarks Fauna (1907-)
- Trap 3. udg.
- Se også svenske Wikipedias Projekt Nordisk familjebok
- Det Kongelige Bibliotek En stor del af bibliotekets (ældre) materiale er tilgængeligt online.
- Biblioteket har adskillige indgange til materialerne, fordelt på følgende områder:
- soeg.kb.dk Søgning på alle samlinger.
- Danmark set fra luften Omfattende samling af luftfotos.
- mediestream.dk En lang række digitaliserede danske aviser - med søgbart indhold.
- editions Billeder, tryksager, kort, sjældne bøger med mere.
- kunstbib.dk Danmarks kunstbiblioteks digitaliserede samlinger.
- tidsskrift.dk Adgang til en lang række tidsskrifter.
- skoleshistorie.au.dk Skolehistorisk materiale.
- tekster.kb.dk Et stort udvalg af søgbare tekster.
- archive.org Engelsksproget site med adskillige indscannede danske bøger fra før 1923. Har glimrende søgefunktion, så man kan søge i alle værker efter navne og begreber.
- Danske aviser 1634-1991 Jette D. Søllinge og Niels Thomsen og 1992-2012 Ole C. Jørgensen
- Nationalmuseets indgang til digitale samlinger:
- Kalkmalerier,
- Runedatabasen,
- Frihedsmuseets modstandsdatabase,
- Nationalmuseets Samlinger Online 245.745 billeder og genstande fra Nationalmuseets samling. Varierende ophavsret, se de enkelte poster
- danmarkshistorien.dk udarbejdet af historikere, arkæologer og andre forskere fra Aarhus Universitet. Tekster (under ophavsret) og mange kilder og henvisninger.
- Kildeliste på danmarkshistorien.dk
- DIS Danmark En forening oprettet til slægtsforskning med digitale hjælpemidler. Det digitale arkiv indeholder imidlertid også en lang række tekster af generel historisk interesse.[1]
- Marinehistorisk Selskab. Selskabets hjemmeside indeholder blandt andet foreningens tidsskrift samt en samling scannede bøger med materiale om Danmarks historie, med vægten på den maritime del.
- Alle arter Status 2016 databasen, artslisterne CC BY 4.0 eller CC BY-NC 4.0
- Samlet udgivelse af Danske Magazin siden 1745 og Systematisk register Danske Magazin 1745-2019
- Sydvestjyske Museers arkæologiske samling, som rummer stort set alle arkæologiske fund fra museets ansvarsområde, Esbjerg, Billund og Fanø kommuner. Alt ligger under Creative Commons licensen CC BY-SA 4.0
Biografiske oplysninger
[rediger kildetekst]- Dansk Biografisk Leksikon første udgave, 19 bind, 1887-1905, redigeret af C. F. Bricka. på runeberg.org
- Kunstindeks Danmark er en gratis tjeneste, som Kulturstyrelsen stiller til rådighed for offentligheden. Regler for brug.
Se også
[rediger kildetekst]- Wikipedia:Ressourcebibliotek/Forfattere i DBL og SK. Forfattere der har bidraget til Dansk Biografisk Leksikon og Salmonsens Konversationsleksikon med dødsdato. I 2018 må man kopiere tekst(dele) fra disse værker hvis forfatteren døde før 1. januar 1948.
Samfundsforhold
[rediger kildetekst]- fredninger.dk Danmarks Naturfredningsforenings side med naturfredninger i Danmark. (CC BY-SA 4.0)
- Fund og Fortidsminder er et nationalt register over fortidsminder, og steder, hvor museerne har gjort arkæologiske fund. Den er baseret på databaserne "Det kulturhistoriske Centralregister" (DKC) og "Fredede Fortidsminder" (FFM) m.fl, Regler for brug
- statistikbanken.dk Statistikker udgivet af Danmarks Statistik. Må bruges med kildeangivelse.
- dst.dk/da/Statistik/Publikationer Publikationer udgivet Danmarks Statistik som pdf-filer, både gamle og nye. Må bruges med kildeangivelse.
- retsinformation.dk Alle gældende danske love, bekendtgørelser, cirkulærer mv. De er ikke undergivet ophavsret.
- ft.dk Folketingets hjemmeside. Har offentlige dokumenter (love og lovforarbejder, betænkninger mv.) der ikke er undergivet ophavsret. Andre tekster, herunder medlemmernes biografier, må ikke frit kopieres, men kan bruges som kilder.
- Natura 2000-planer 2016-21 Offentlige aktstykker som ikke er underlagt ophavsret.
- Historiske kort på Nettet Geodatastyrelsen har tidligere udgivet vores gamle matrikelkort og sognekort under titlen "Matrikelkort på Nettet". Den udgivelse er erstattet af "Historiske kort på Nettet" (HKPN)
- Nicolai Jonge: Danmarksbeskrivelse, 1777
- J.P. Trap: Statistisk-topografisk Beskrivelsen af Hertugdømmet Slesvig, 1864
- Kulturarvsatlas udgivet af Slots- og Kulturstyrelsen
- Den Europæiske Unions officielle websted Omfattende information (på dansk) om hele Eu - opbygning, lande og historie, udgivet af Europa-Kommissionen. Gengivelse er tilladt med kildeangivelse, hvis ikke andet er anført (se https://europa.eu/european-union/abouteuropa/legal_notices_da#meddelelse-om-ophavsret).
Kunst og kultur
[rediger kildetekst]- OpenGLAM Survey En løbende opdateret oversigt over kulturarvssamlinger i hele verden, der stiller deres digitale samlinger til rådighed i public domain eller under åbne licenser. Der er over 900 institutioner på listen, både museer, arkiver og biblioteker. Oversigten vedligeholdes af folk fra Europeana.
- SMK Open Statens Museum for Kunsts onlinesamling med over 30.000 billeder i public domain til fri download. Vælg 'til fri brug' og 'med foto' for nemt at finde de frit tilgængelige billeder.
- natmus.dk En indekseret samling af billeder af 7.000 kalkmalerier fra over 700 danske kirker. Kan frit anvendes.
- Kunstindeks Danmark Allerede nævnt under biografiske oplysninger. Indeholder også en fortegnelse over et hav af kunstværker, med tilgængelig viden om deres historie og placering.
- dansklyd.statsbiblioteket.dk En stor samling af licensfri lydoptagelser, typisk med danske kunstnere.
- Loeb danish art collection mange gode malerier, mange uden ophavsret.
- Nivaagaards Malerisamling malerier i høj opløsning og kvalitet med fri licens.
- Meddelelser fra Akademisk architektforening Akademisk architektforening, 1901
- Collection i Art Institute of Chicago høj kvalitet og public domain for værker der gamle nok.
- 3.844 auktionskataloger digitaliseret (af ca. 30.000) på kunstbib.dk
- HEIMSKRINGLA er en online samling af nordiske kildetekster - en Wiki i PD. Bemærk dog, at der også på hjemmesien er gengivet værker, der er af nyere dato, og derfor er ophavsretligt beskyttet.
- Filminstituttets store stumfilmsprojekt : https://www.stumfilm.dk/
Teknologi og videnskab
[rediger kildetekst]- ing.dk Ingeniørtidsskrifter fra 1892 til 2005 digitaliseret og søgbare. Mere end 325.000 sider teknologihistorie.
- sbib.dk De årlige lister over danske skibe, for perioden 1869-2002. Scannet i pdf-format hos Søfartens Bibliotek.
- sbib.dk Dansk søulykke-statistik for årene 1893-1996. Scannet i pdf-format hos Søfartens Bibliotek.
- http://www.danfossuniverse.com/page8005.aspx jf. Diskussion:Danfoss Universe. Vær dog venligst opmærksom på, at tilladelse ikke nødvendigvis omfatter eventuelle kunstværker eller andre ophavsretligt beskyttede værker.
- tekniskkulturarv.dk En masse indskannede gamle bøger om teknik
Enkelte lokaliteter
[rediger kildetekst]- AarhusWiki (CC BY-SA 3.0)
- aarhusbilleder.dk har 5548 billeder under (CC BY 4.0)
- Historisk Samfund for Århus Stift har i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv digitaliseret Samfundets årbøger fra 1908 og 2008
- Skanderborg Leksikon (CC BY-SA 3.0)
- WikiSilkeborg (CC BY-SA 3.0)
- Egedal Leksikon (CC BY-SA 4.0)
- Javabog.dk om programmering i Java
Arkiver og websites med materiale på andre sprog
[rediger kildetekst]- Wikipedia på alle sprog. Indhold på Wikipedia er udgivet under CC BY-SA 3.0-licensen og GFDL og kan derfor frit benyttes og bearbejdes. Benyttes indhold fra andre sprogversioner af Wikipedia skal det dog først oversættes. Wikipedia har sprogværktøjer til dette, men disse er langt fra at være tilstrækkelige til at levere gode oversættelser. Bruges maskinoversættelser, er der nødvendigt at være omhyggelig med at færdiggøre oversættelsen, så det bliver forståeligt dansk.
- Andre projekter under Wikimedia Foundation, herunder mediefiler på Wikimedia Commons (indgangen til Commons findes her) og kildetekster på Wikisource.
- I kolonnen til venstre under "På andre sprog" er der links til resursebiblioteker på andre Wiki'er.
- De allerede nævnte archive.org og runeberg.org har masser af materiale på andre sprog - også om Danmark.
- Planetmath, en hjemmeside med omfattede information om matematik og matematikere.
- Country Studies fra The Library of Congress USA.
- hathitrust.org En særdeles omfattende samling scannede bøger med søgbar tekst. Det meste er på engelsk, men der er også enkelte danske bøger. Værkerne er typisk dateret før 1926 og nogle af dem kan kun tilgås, hvis man logger ind fra USA - eller siger man gør det.
Hjemmesider med frie billeder
[rediger kildetekst]Der findes en række hjemmesider, der indeholder billeder, hvor ophavsretten er udløbet, eller hvor billederne er frigivet under Creative Commons-licens. Billed- og mediefiler skal dog først uploades på Commons, hvorfra de kan benyttes på dansk Wikipedia. Vær særlig opmærksom på, at det ikke er alle billed- og mediefiler, der er frie på siderne, hvorfor det er nødvendigt for hvert billede at kontrollere den konkrete licens og/eller ophavsmandens alder. Ved upload til Commons kræves angivelse af relevant licens. Kontroller også, at billedet/filen ikke allerede er uploadet til Commons af andre.
- https://samlinger.natmus.dk/ Nationalmuseets Samlinger indeholder et omfattende materiale, hvoraf store dele er udgivet under Creative Commons-licens, eller hvor eventuelle ophavsrettigheder er udløbet. Det er dog vigtigt at kontrollere hver fil forinden upload til Commons.
- Scanned Images, Engravings and Pictures From Old Books Citat: "...Over 160 high-resolution public domain images scanned from old books! They are all public domain, unless otherwise noted..." Bemærk, at billeder herfra skal uploaded
- Den Kongelige Fotografisamling.
Følgende sider kan vi kopiere billeder fra, med kildeangivelse
[rediger kildetekst]- Flickr har mange billeder fra medlemmer, udgivet under Creative Commons.
- HQ23 har også nogle billeder fra medlemmer, udgivet under Creative Commons
- Large collection of valuable free stock photos
- hubblesite.org, copyright information Public domain billeder, når billeder er fra STScI/NASA.
- Reproduction Guidelines for Use of NASA Images Citat: "...NASA images generally are not copyrighted. You may use NASA imagery, video and audio material for educational or informational purposes, including photo collections, textbooks, public exhibits and Internet Web pages...."
- [1] Top Quality, Free Scotch Macaskill: Wildlife Pictures Ready For You To Download
- USA's Congres-bibliotek Vi kan bruge alle billeder fra før 1923, og alle dem fremstillet af den amerikanske regering, samt alle dem der er angivet som fri for copyright.
- morgueFile billeder af alt muligt i høj kvalitet. Citat: "Are the images really free? Yes, all images are really free and they can be used in your commercial projects without permission or credit from the photogrpaher."
- www.eremit.dk - illustrationer fra værkerne på eremit.dk er alle Public Domain, men angiv www.eremit.dk eller blot eremit.dk som kilde, hvis versionen derfra bruges.
- University of Texas Libraries - Link til historiske kort og portræt galleri. Også public domain materiale. (Husk at tjekke Commons, hvor mage billeder allerede er oploadet) --Broadbeer 23. mar 2006 kl. 17:34 (CET)
- National Oceanic and Atmospheric Administration/Department of Commerce: NOAA Photo Library, Restrictions for Using NOAA Images
Arbejde med Wikipedia
[rediger kildetekst]En kort indføring i, hvordan man kommer i gang med Wikipedia, og hvilke kilder man kan bruge. https://docs.google.com/document/d/1mVS_meKf4nvtgXThzWWvCdQGimJhy9LAR2d9qiysKu4/edit
Noter
[rediger kildetekst]- ^ En lang række bøger og tidsskrifter er scannet som pdf-filer. Mange af dem er så gamle, at de kan lægges op på Commons, men der er også nyere materiale imellem, så derfor kan man ikke ukritisk videredistribuere filerne.