Wikipedia:Ressourcebibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikipedia:Ressourcebibliotek er en side hvor der kan placeres, hvad der findes af websteder og digitale arkiver under Opensource og Creative Commons, samt kildesamlinger af tilstrækkelig kvalitet til udvikling af Dansk Wikipedia.

BEMÆRK, at det ofte er uhensigtsmæssigt blot at kopiere indhold til Wikipedia uden at redigere i indholdet først. Teksterne er ikke nødvendigvis skrevet til en nutidig encyklopædi, og det anbefales derfor, at det vurderes, om sproget bør rettes til, forinden materialet lægges op på Wikipedia. Bemærk også, at ejeren af den pågældende hjemmeside kan have trukket tilladelsen til fri afbenyttelse tilbage. Du bør derfor altid kontrollere, at det fortsat er muligt at benytte materialet.

Arkiver med materiale på dansk[rediger kildetekst]

Leksikalt og blandet/generelt indhold[rediger kildetekst]


Biografiske oplysninger[rediger kildetekst]

Se også[rediger kildetekst]

Samfundsforhold[rediger kildetekst]

Kunst og kultur[rediger kildetekst]

Teknologi og videnskab[rediger kildetekst]

Enkelte lokaliteter[rediger kildetekst]

Arkiver og websites med materiale på andre sprog[rediger kildetekst]

  • Wikipedia på alle sprog. Indhold på Wikipedia er udgivet under CC BY-SA 3.0-licensen og GFDL og kan derfor frit benyttes og bearbejdes. Benyttes indhold fra andre sprogversioner af Wikipedia skal det dog først oversættes. Wikipedia har sprogværktøjer til dette, men disse er langt fra at være tilstrækkelige til at levere gode oversættelser. Bruges maskinoversættelser, er der nødvendigt at være omhyggelig med at færdiggøre oversættelsen, så det bliver forståeligt dansk.
  • Andre projekter under Wikimedia Foundation, herunder mediefiler på Wikimedia Commons (indgangen til Commons findes her) og kildetekster på Wikisource.
  • I kolonnen til venstre under "På andre sprog" er der links til resursebiblioteker på andre Wiki'er.
  • De allerede nævnte archive.org og runeberg.org har masser af materiale på andre sprog - også om Danmark.
  • Planetmath, en hjemmeside med omfattede information om matematik og matematikere.
  • Country Studies fra The Library of Congress USA.
  • hathitrust.org En særdeles omfattende samling scannede bøger med søgbar tekst. Det meste er på engelsk, men der er også enkelte danske bøger. Værkerne er typisk dateret før 1926 og nogle af dem kan kun tilgås, hvis man logger ind fra USA - eller siger man gør det.

Hjemmesider med frie billeder[rediger kildetekst]

Der findes en række hjemmesider, der indeholder billeder, hvor ophavsretten er udløbet, eller hvor billederne er frigivet under Creative Commons-licens. Billed- og mediefiler skal dog først uploades på Commons, hvorfra de kan benyttes på dansk Wikipedia. Vær særlig opmærksom på, at det ikke er alle billed- og mediefiler, der er frie på siderne, hvorfor det er nødvendigt for hvert billede at kontrollere den konkrete licens og/eller ophavsmandens alder. Ved upload til Commons kræves angivelse af relevant licens. Kontroller også, at billedet/filen ikke allerede er uploadet til Commons af andre.

Følgende sider kan vi kopiere billeder fra, med kildeangivelse[rediger kildetekst]

Arbejde med Wikipedia[rediger kildetekst]

En kort indføring i, hvordan man kommer i gang med Wikipedia, og hvilke kilder man kan bruge. https://docs.google.com/document/d/1mVS_meKf4nvtgXThzWWvCdQGimJhy9LAR2d9qiysKu4/edit

  1. ^ En lang række bøger og tidsskrifter er scannet som pdf-filer. Mange af dem er så gamle, at de kan lægges op på Commons, men der er også nyere materiale imellem, så derfor kan man ikke ukritisk videredistribuere filerne.